رگ به رگ شدن مفاصل در واقع پاره شدن لیگامان یا رباط پیرامون آن مفصل است. علت ایجاد آن این است که مفصل در شرایطی قرار گرفته است که لیگامان های پیرامون آن به شدت تحت تاثیر کشش قرار می گیرند. به همین علت به راحتی پاره می شوند. پارگی لیگامانی ممکن است در ابتدا بسیار خفیف باشد که معمولا به آن کشیدگی مفصل می گویند. البته گاهی امکان دارد پارگی در حد وسیع باشد و حتی لیگامان به طور کامل پاره شود که به آن رگ به رگ شدن یا پیچ خوردگی می گویند. خوب است بدانید در این بیماری، شخص درگیر درد و تورم و گاهی اوقات در اطراف مفاصل خون مردگی ایجاد می شود. این گونه آسیب مفصلی با درد زیاد همراه می باشد.
پیچ خوردگی و رگ به رگ شدن مفاصل
در رگ به رگ شدن مفاصل اگر مفصل در سمتی حرکت کند که لیگامان آسیب دیده تحت کشش قرار بگیرد درد دو چندان می شود. توجه داشته باشید در این نوع پیچ خوردگی، تورم مفصل می تواند به علت افزایش آب میان بافتی و مایع مفصلی در پیرامون لیگامان آسیب دیده به وجود آید. اگر مایع مفصلی تشدید شود به علت پارگی کپسول مفصل، این مایع به راحتی از مفصل خارج می شود. در کشیدگی لیگامان به علت تحریک لایه سینوویال که سطح درونی کپسول مفصلی را می پوشاند ترشح مایع مفصلی بیشتر می شود.
اصطلاح رگ به رگ شدن به چه معناست؟
رگ به رگ شدن مفاصل یا به اصطلاح پیچ خوردگی هنگامی رخ می دهد که یک رباط پاره یا کشیده شود. رباط یک نوار فیبری و قوی از بافت طناب مانند می باشد. رباط ها دو یا چند استخوان را در یک مفصل به یکدیگر وصل می کند. زمانی که درگیر رگ به رگ شدن می شوید، امکان دارد یک یا چند رباط صدمه دیده باشند. لازم به ذکر است بدانید پیچ خوردگی با یک فشار کاملا فرق می کند. کشیدگی به معنای کشش محل اتصال عضله به استخوان می باشد. وقتی که شما درگیر رگ به رگ شدن می شوید، به طور مستقیم بر مفاصل تاثیر مستقیم می گذارد. شدت رگ به رگ شدن می تواند نتیجه پارگی جزئی یا پارگی کامل باشد. که این پارگی ها با یکدیگر متفاوت می باشند. شدت آسیب به تعداد رباط ها و میزان پیچ خوردگی ها وابسته است. در مورد نرمی استخوان بیشتر بدانید.
چگونه رگ به رگ شدن مفاصل را تشخیص دهیم؟
رگ به رگ شدن مفاصل با استفاده از نشانه های بالینی به راحتی مورد تشخیص قرار می گیرد. اگر متخصص درخواست تصویر برداری از مفاصل را بدهد برای بررسی صدماتی مانند دررفتگی یا شکستگی می باشد. خوب است بدانید تورم بافت نرم اطراف مفاصل در این بیماری در رادیوگرافی دیده می شود. پس از آن متخصص از شما شرح حال می گیرد و معاینه فیزیکی انجام می دهد. پزشک میزان تورم و ثبات مفصل را به خوبی بررسی می کند. برای تفکیک پارگی کامل و ناکامل لیگامان می شود از رادیوگرافی کمک گرفت. البته با استفاده از ام آر آی می شود صدمه لیگامان را به راحتی بررسی نمود. در مرحله آخر متخصص ارتوپدی برای اطمینان کامل از عدم شکستگی استخوان از اشعه ایکس استفاده می کند.
پیچ خوردگی در چه محلی اتفاق می افتد؟
به یاد داشته باشید رگ به رگ شدن مفاصل و پیچ خوردگی در هر مفصلی امکان دارد رخ دهد. ولی آسیب پذیرترین نواحی شامل ناحیه های می باشند که در معرض خطر آسیب ناشی از ضربه و سقوط قرار دارند. سه ناحیه که ممکن است درگیر پیچ خوردگی شوند عبارتند از: مچ دست، زانو و مچ پا. در مورد نرمی مفاصل بیشتر بدانید.
- پیچ خوردگی مچ دست: در این پیچ خوردگی معمولا زمانی اتفاق می افتد که روی دستتان به خواب می روید.
- پیچ خوردگی در ناحیه زانو: به طور معمول بعد از ضربه به زانو و یا زمین خوردن این پیچ خوردگی ایجاد می شود. اگر پیچ خوردن ناگهانی برای زانو اتفاق بیفتد باعث رگ به رگ شدن می شود. مچ پا: این گونه پیچ خوردگی ها به طور معمول هنگامی اتفاق می افتد که در حال دویدن باشید.
نشانه ها و علائم رگ به رگ شدن مفاصل چیست؟
نشانه های رگ به رگ شدن مفاصل امکان دارد به علت شدت آسیب با یکدیگر فرق داشته باشد. ولی این نشانه ها عبارتند از :
- کبودی
- درد
- از دست دادن توانایی در حرکت کردن
- بی ثباتی، به خصوص در مفاصلی که وزن را تحمل می کنند مثل مچ پا و زانو.
- ورم که می تواند نشان دهنده التهاب زمینه ای در داخل مفصل باشد.
- دشواری در قدم برداشتن
- سفتی مفاصل
پیچ خوردگی و درجات آن
- رگ به رگ شدن مفاصل درجات مختلفی دارد. همچنین شدت رگ به رگ شدن متفاوت می باشد. بهتر است بدانید این درجه ها بر اساس میزان صدمه ای که به رباط مچ دست و مچ پا وارد می شود تعیین می شوند.
- رگ به رگ شدن یا پیچ خوردگی خفیف: تنها کمی کشش رباط ها دیده می شود.
- رگ به رگ شدن یا پیچ خوردگی متوسط: ترکیبی از پارگی و کشش در رباط ها مشاهده می شود.
- رگ به رگ شدن یا پیچ خوردگی شدید: پارگی کامل در رباط ها دیده می شود.
- درمان پیچ خوردگی و رگ به رگ شدن مفاصل
درمان پیچ خوردگی مفاصل
برای رگ به رگ شدن مفاصل درمان هایی وجود دارد که این درمان ها عبارتند از:
- استراحت: سعی کنید میزان فعالیت های روزمره خود را کم کنید.
- یخ: برای اینکه پیچ خوردگی بهبود یابد سعی کنید یک کیسه یخ را به مدت زمان 10 دقیقه روی ناحیه آسیب دیده بگذارید. این کار را پنج تا هشت بار در طول روز انجام دهید. سعی کنید از کیسه پلاستیکی پر از یخ که داخل حوله پیچیده شده است استفاده نمایید. یخ موجب کاهش قرمزی، ورم و حرارت در بخش آسیب دیده می شود. هر زمان که احساس ناراحتی و بی حسی کردید یخ گذاشتن روی مفاصل را متوقف نمایید.
- بالا نگه داشتن ناحیه آسیب دیده: برای اینکه تورم کاهش یابد، سعی کنید نقاط آسیب دیده را روی بالش به سمت بالا نگه دارید. اگر ناحیه آسیب دیده پای شما می باشد سعی کنید بالاتر از سطح قلب خود نگه دارید. روی یک صندلی راحتی بنشینید و پای خود را روی یک بالش بگذارید.
- مراقبت: تلاش کنید نقاط مورد نظر را بی حرکت نگه دارید و از مفصل تحمل کننده وزن دوری نمایید. سعی کنید کمتر حرکت داشته باشید. امکان دارید پزشک به شما توصیه کند که از عصا یا بریس استفاده نمایید تا ناحیه مورد نظر از آسیب دور باشد. در مورد انواع آسیب های ورزشی بیشتر بدانید.
کلام آخر
گاهی اوقات رگ به رگ شدن مفاصل احتیاج به جراحی دارد. متخصص برای جراحی، سن و ناحیه آسیب دیده را بررسی می کند و بهترین درمان را برای شما مشخص می کند. در صورتی که آسیب دیدگی و پیچ خوردگی شدید باشد متخصص ارتوپد را پیشنهاد می کند.
0 دیدگاه