دكتر سيد مير منصور موذن جمشیدی » پا » علت پای پرانتزی در کودکان
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

علت پای پرانتزی در کودکان

تاليپوس مادرزادي اكوينواروس كه عموما تحت عنوان پای پرانتزی شناخته مي شود، در آن پا با انگشتان به سمت پايين به داخل پيچ مي خورد . این بیماری تقریبا سالانه از هر 1000 نوزاد تازه متولد شده نفر را مبتلا می کند. پای پرانتزی ممکن است یک یا هر دو پا را تحت تأثیر قرار دهد. در 30 تا 50 درصد کودکان مبتلا، هر دو پا را درگیر می کند.
این وضعیت گاهی در خانواده ها نیز مشاهده می شود. اگر یکی از اعضای خانواده دچار این مشکل باشد، احتمال ابتلای فرزند دیگر به این بیماری تا 10 درصد افزایش می یابد.

علل ایجاد پای پرانتزی

علت دقیق ایجاد این بیماری مشخص نیست. ناهنجاری تاندون ها و رباط های پا باعث ایجاد ساختار و موقعیت غیرطبیعی پا می شود. در برخی از کودکان، استخوان ها از نظر شکل، اندازه یا موقعیت نیز غیرطبیعی هستند. ممکن است ارتباطی با سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری وجود داشته باشد. همچنین اگر پا در دوران بارداری به طور غیرطبیعی در رحم قرار گیرد، ممکن است به شکل طبیعی رشد نکند.
پای پرانتزی ممکن است در موارد نادر با تغییر شکل ستون فقرات مانند اسپینا بیفیدا یا سایر بیماری های عصبی عضلانی همراه باشد. با این حال، در این موارد، پا معمولا تغییر شکل بیشتری می یابد.

علائم و عوارض


تشخیص پای پرانتزی در کودکان به راحتی امکان پذیر است. ویژگی های اصلی شناسایی عبارت اند از:

  • سفت شدن تاندون آشیل (بند پاشنه پا)
  • گردش داخلی جلوی پا
  • انگشتان پا به سمت پایین
  • شکل غیر طبیعی پاسفتی و سایر تغییرات در حرکات پا


در برخی از کودکان، پا ممکن است قوسی بالاتر از حد معمول داشته باشد. پا و ساق پا در طرف آسیب دیده کوچک تر از حالت عادی است.
مهم است که به خاطر بسپاریم اگرچه هنگام تولد این بیماری بدون درد است؛ اما پای پرانتزی با گذشت زمان بدتر می شود. اگر کودک درمان نشود، ممکن است راه رفتن را روی سطح خارجی پا و انگشتان پا شروع کند. این الگوی غیر طبیعی راه رفتن باعث سفت شدن پوست و ایجاد میخچه و زخم در مرز خارجی پا می شود. پوشیدن کفش برای کودک دشوار است و با گذشت زمان ممکن است به وضعیتی فلج کننده و ناخوشایند تبدیل شود.

تشخیص پای پرانتزی

پای پرانتزی در بدو تولد و ممکن است زودتر، در دوران بارداری یا از طریق سونوگرافی تشخیص داده شود.
اگر چه ممکن است پای پرانتزی تنها بر اساس معاینه فیزیکی تشخیص داده شود؛ اما پزشک شما همچنین ممکن است برای ارزیابی موقعیت استخوان ها و تعیین وجود ناهنجاری در استخوان، اشعه ایکس پا را تجویز کند. یک معاینه فیزیکی کامل برای رد سایر بیماری های ستون فقرات و ماهیچه انجام می شود.

درمان و پیشگیری از پای پرانتزی

هدف از درمان این است که پای پرانتزی را عملکردی، بدون درد و پایدار کند؛ مخصوصا برای راه رفتن. یک جراح ارتوپد اطفال که در این بیماری تجربه دارد، به طور معمول بهترین فرد برای درمان خواهد بود. هر چه درمان زودتر شروع شود، نتایج بهتری خواهد داشت.
درمان غیر جراحی شامل دستکاری پا در موقعیت اصلاح شده و سپس نگه داشتن آن با گچ یا آتل با نوار است. این کار معمولا 2 تا 3 روز پس از تولد انجام می شود. گچ از انگشتان پا تا بالا یا پایین زانو اعمال می شود و هر هفته تغییر می کند تا بدشکلی به میزان کافی بهبود یابد. رهاسازی مکرر تاندون آشیل برای اصلاح کامل تغییر شکل مورد نیاز است. پزشک به طور منظم این درمان را ارزیابی می کند. در بیشتر موارد، موفقیت آمیز بودن درمان در عرض 6 هفته مشخص می شود. اشعه ایکس نیز می تواند این را تأیید کند.
این درمان، اگر توسط یک پزشک آموزش دیده انجام شود، در حدود 90٪ از کودکان مبتلا به این بیماری عمل موفقی دارند. برای اطمینان از اینکه ماهیچه ها پا را به حالت قبل نمی کشند، ممکن است کفش یا بریس مخصوص مورد نیاز باشد. این داروها تا سن 2 یا 3 سالگی قابل استفاده هستند.
ممکن است جراحی برای اصلاح تاندون ها، رباط ها و مفاصل غیرطبیعی انجام شود. این ممکن است شامل حرکت تاندون ها به موقعیت های بهتر برای بهترین عملکرد باشد. خوشبختانه امروزه جراحی برای اصلاح پای چپ (به استثنای آزادسازی ساده تاندون آشیل) بسیار نادر است. جراحی نیاز به بستری در بیمارستان 2 تا 3 روز دارد. بعد از عمل، گچ برای نگه داشتن پا در وضعیت اصلاح شده به مدت 10 تا 12 هفته استفاده می شود. بعد از گچ گیری از آتل در طول روز استفاده می شود. هنگامی که کودک راه رفتن را شروع می کند، استفاده از آتل به تدریج کاهش می یابد.
هیچ اجماع روشنی در مورد زمان عمل و جراحی وجود ندارد. اکثر جراحان ارتوپدی ترجیح می دهند در 6 ماهگی کودک عمل کنند، اگرچه برخی ترجیح می دهند تا 9 تا 12 ماهگی منتظر بمانند.
در صورت وجود ناهنجاری های استخوانی مداوم، ممکن است کودک در بزرگسالی نیاز به جراحی داشته باشد. استئوتومی (برش استخوان) می تواند زمانی که کودک حداقل 5 ساله است، انجام شود. یا وقتی که کودک حداقل 10 سال دارد، آرترودز (آمیخته شدن و تثبیت استخوان) ممکن است انجام شود. همه کودکان به بیش از یک عمل جراحی نیاز ندارند.برای درمان پای پرانتزی کودکان خود به بهترین متخصص ارتوپد در زنجان مراجعه کنید.

درمان پای پرانتزی با فیزیوتراپی در زنجان

فیزیوتراپی همیشه بخش مهمی از درمان است. ممکن است هنگامی که کودک 3 ماهه است شروع شود. فیزیوتراپی به تنهایی ممکن است در موارد خفیف تر تاثیرگذار باشد. والدین می توانند این تکنیک ها را بیاموزند و درمان را در خانه ادامه دهند.
اکثر کودکان وقتی درمان را زود شروع کنند ، عملکرد خوبی دارند. در صورت تاخیر در درمان، درمان بدون جراحی ممکن است موفقیت کمتری داشته باشد؛ اما معمولا انجام می شود. تکنیک های مدرن حتی در کودکان بزرگ تر نیز میزان موفقیت بالایی دارند.
از آنجایی که علت دقیق این مشکل مشخص نیست، هیچ پیشگیری خاصی وجود ندارد. با این حال، نظارت منظم تا رسیدن فرد به بزرگسالی توصیه می شود. تقریبا این بیماری در 20 نفر از کودکان مبتلا به پای پرانتزی در 2 تا 3 سال اول زندگی عود می کند. پزشک شما همچنین ممکن است توصیه کند که تا زمان بلوغ کودک از کفش و آتل اصلاح کننده استفاده کنید. اما وقتی درمان زود شروع شود، اکثر کودکان می توانند از زندگی کامل و فعال لذت ببرند.

دکتر سید منصور موذن جمشیدی

دکتر سید میر منصور موذن جمشیدی

دکتر میرمنصور موذن جمشیدی در سال ۱۳۷۸ در رشته پزشکی دانشگاه شیراز پذیرفته شدند. ایشان همچنین در سال ۱۳۸۷ با رتبه ۲۲ در رشته جراحی ارتوپدی دانشگاه تهران وارد دوره تخصص شدند. دکتر موذن جمشیدی در سال ۹۷ تنها پذیرفته فوق تخصصی جراحی لگن و ران و تعویض مفصل در دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند. شایان ذکر است که در ایران سالی یک پذیرفته برای تحصیل در این رشته مجاز می باشد. ایشان عضو انجمن جراحان لگن ایران، عضو انجمن جراحان لگن اروپا و دارای برد جراحی لگن ایران در دو سال پیاپی هستند.
برچسب ها:

مقالات مرتبط

اطلاعات جامع در مورد درمان شکستگی زانو

اطلاعات جامع در مورد درمان شکستگی زانو

اگر شما ورزشکاری هستید که در ورزش های تماسی شرکت می کنید ممکن است در معرض خطر شکستگی زانو باشید. شکستگی زانو یک شکستگی یا ترک در یک یا چند استخوان در مفصل است، که از شکستگی کوچک تا شکستگی کامل...

بهترین متخصص ارتوپد در شهرک غرب تهران

بهترین متخصص ارتوپد در شهرک غرب تهران

جراحی ارتوپدی یک روش پیچیده و پیشرفته است که فقط باید توسط جراح ارتوپد مجرب و آموزش دیده انجام شود. دکتر میر منصور موذن جمشیدی بهترین جراح ارتوپد در شهرک غرب هستند و دارای صدها جراحی موفق و بیمار...

درمان خار پاشنه

درمان خار پاشنه

خار پاشنه رشد استخوانی است که گاهی اوقات می توانید آن را در قسمت زیرین پای خود مشاهده و احساس کنید. این عارضه از رسوبات کلسیم تشکیل شده است و می تواند شکلی نوک تیز، قلابدار یا قفسه مانند داشته باشد....

درمان زانوی دونده

درمان زانوی دونده

درد در زانوها، به خصوص در هنگام خم شدن، می تواند زانوی دونده باشد. زانوی دونده شرایطی است که به عنوان آسیب ناشی از استفاده بیش از حد از زانو شناخته می شود. این عارضه نوعی آسیب خاص است و بیشتر یک...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *