تاليپوس مادرزادي اكوينواروس كه عموما تحت عنوان پای پرانتزی شناخته مي شود، در آن پا با انگشتان به سمت پايين به داخل پيچ مي خورد . این بیماری تقریبا سالانه از هر 1000 نوزاد تازه متولد شده نفر را مبتلا می کند. پای پرانتزی ممکن است یک یا هر دو پا را تحت تأثیر قرار دهد. در 30 تا 50 درصد کودکان مبتلا، هر دو پا را درگیر می کند.
این وضعیت گاهی در خانواده ها نیز مشاهده می شود. اگر یکی از اعضای خانواده دچار این مشکل باشد، احتمال ابتلای فرزند دیگر به این بیماری تا 10 درصد افزایش می یابد.
علت ایجاد پای پرانتزی در کودکان
علت دقیق ایجاد زانوی پرانتزی مشخص نیست. ناهنجاری تاندون ها و رباط های پا باعث ایجاد ساختار و موقعیت غیرطبیعی پا می شود. در برخی از کودکان، استخوان ها از نظر شکل، اندازه یا موقعیت نیز غیرطبیعی هستند. ممکن است ارتباطی با سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری وجود داشته باشد. همچنین اگر پا در دوران بارداری به طور غیرطبیعی در رحم قرار گیرد، ممکن است به شکل طبیعی رشد نکند.
پای پرانتزی ممکن است در موارد نادر با تغییر شکل ستون فقرات مانند اسپینا بیفیدا یا سایر بیماری های عصبی عضلانی همراه باشد. با این حال، در این موارد، پا معمولا تغییر شکل بیشتری می یابد.
بیشتر بخوانید: عقب زدگی زانو
علائم پای پرانتزی در کودکان
تشخیص پای پرانتزی در کودکان به راحتی امکان پذیر است. ویژگی های اصلی شناسایی عبارت اند از:
- سفت شدن تاندون آشیل (بند پاشنه پا)
- گردش داخلی جلوی پا
- انگشتان پا به سمت پایین
- شکل غیر طبیعی پاسفتی و سایر تغییرات در حرکات پا
در برخی از کودکان، پا ممکن است قوسی بالاتر از حد معمول داشته باشد. پا و ساق پا در طرف آسیب دیده کوچک تر از حالت عادی است.
مهم است که به خاطر بسپاریم اگرچه هنگام تولد این بیماری بدون درد است؛ اما پای پرانتزی با گذشت زمان بدتر می شود. اگر کودک درمان نشود، ممکن است راه رفتن را روی سطح خارجی پا و انگشتان پا شروع کند. این الگوی غیر طبیعی راه رفتن باعث سفت شدن پوست و ایجاد میخچه و زخم در مرز خارجی پا می شود. پوشیدن کفش برای کودک دشوار است و با گذشت زمان ممکن است به وضعیتی فلج کننده و ناخوشایند تبدیل شود.
بیشتر بخوانید: درمان پارگی مینیسک زانو
پای پرانتزی در نوپایان و نوزادان
زمانی که کودکان برای اولین بار راه رفتن را شروع می کنند، طبیعی است که پاهای خود را از هم باز کرده و بازوهای خود را دراز کرده تا تعادل برقرار کنند. همچنین برای کودکان خردسال معمول است که پاهای کمانی یا زانو بیرون زده به نظر برسند یا با انگشتان پا به داخل یا بیرون راه بروند.
در ادامه مواردی اورده شده است که ممکن است والدین با مشاهده آن نگران وجود پای پرانتزی در نوزادان یا کودکان نوپای خود شوند. این موارد معمولا به خودی خود از بین می رود و نیازی به نگرانی ندارد.
- پاهای کمانی: قبل از 18 ماهگی، بسیار رایج است که کودکان هنگام ایستادن فاصله کمی بین زانو و مچ پا دارند. اگر این عارضه خود به خود اصلاح نشد، با پزشک خود مشورت کنید. این می تواند نشانه ای از راشیتیسم (تغییر شکل استخوان) باشد، اگرچه این بسیار نادر است.
- زانوهای ضربدری: این زمانی است که کودک در حالی که زانوهای خود را به هم چسبیده می ایستد و بین مچ پاهایش فاصله وجود دارد.
- جایگاه غیر نرمال انگشتان: این وضعیت به عنوان انگشتان کبوتر شناخته می شود. این وضعیت معمولاً تا سن 8 سالگی خود به خود اصلاح می شود و معمولاً نیازی به درمان نیست.
- پاهای بیرون زده: این عارضه ایی است که پاها به بیرون منحرف می شوند. این مورد هم باید بررسی شود اما با گذشت زمان به خودی خود درمان می شود.
- صافی کف پا: اگر به نظر می رسد کودک شما صافی کف پا دارد، نگران نباشید. اگر زمانی که کودک روی نوک پا می ایستد قوس ایجاد می شود، به طور معمول نیازی به درمان نیست. کف پای صاف معمولاً تا سن 6 سالگی خود به خود از بین می رود.
- راه رفتن با نوک پا: راه رفتن روی انگشتان پا برای کودکان 3 ساله و کمتر رایج است. اگر هر گونه نگرانی دارید، با پزشک مشورت کنید.
تشخیص پای پرانتزی در کودکان
پای پرانتزی در بدو تولد و ممکن است زودتر، در دوران بارداری یا از طریق سونوگرافی تشخیص داده شود.
اگر چه ممکن است پای پرانتزی تنها بر اساس معاینه فیزیکی تشخیص داده شود؛ اما پزشک شما همچنین ممکن است برای ارزیابی موقعیت استخوان ها و تعیین وجود ناهنجاری در استخوان، اشعه ایکس پا را تجویز کند. یک معاینه فیزیکی کامل برای رد سایر بیماری های ستون فقرات و ماهیچه انجام می شود.
کلام آخر
اگر کودک شما دارای مشکلات ظاهری در پاها و زانوها است، ضروری است که به یک متخصص ارتوپد بعد از 6 ماهگی مراجعه کنید و در خصوص تشخیص عارضه و درمان آن اقدام کنید. بخاطر داشته باشید که این عارضه در صورتی که توسط بهترین متخصص ارتوپد در تهران تشخیص داده و درمان شود، هیچ عارضه ایی بعد از درمان کودک را تهدید نمی کند و کود برای همیشه از شر پای پرانتزی رهایی می یابد.
0 دیدگاه