دكتر سيد مير منصور موذن جمشیدی » مفصل زانو » بیماری نرمی غضروف کشکک چیست؟
مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه

بیماری نرمی غضروف کشکک چیست؟

ممکن است بسیاری از افراد به خصوص خانم ها در سنین 20، 30 و یا 40 سالگی از درد در قسمت قدامی رنج ببرند. دردی که در بالا رفتن از پله ها، هنگام نشستن و بلند شدن افزایش پیدا می کند.
این بیماری به معنای آسیب های غضروف قسمت خلف استخوان کشکک می باشد که نوعی از آرتروز زانو می باشد که در صورت عدم مراقبت دچار آرتروز های بدتری می شود. با ما همراه باشید تا در ادامه اطلاعات بیشتری در خصوص این بیماری در اختیارتان قرار دهیم.

نرمی غضروف کشکک زانو ( کندرومالاسی )

نرم شدن و ضعیف شدن در قسمت زیرین کشکک زانو را نرمی کشکک زانو می نامند. زمانی که غضروف مفصل زانو و استخوان ران رو به ضعیف شدن و زوال روند این عارضه رخ می دهد. زمانی که استخوان زانو و ران به همدیگر ساییده شود در بیمار ایجاد درد می کند. این درد در هنگام بالا و پایین رفتن از پله ها، نشستن با زنو های خم شده بیشتر می شود.این بیماری در افراد 20 تا 40 سال شیوع بیشتری دارد.

علت نرمی کشکک زانو

بیماری نرمی کشکک زانو معمولا بر اثر فرسایش استخوان کشکک و تضعیف شدن غضروف پوشش دهنده استخوان کشکک ایجاد می شود. این شرایط در ورزشکاران بیشتر دیده می شود. به طور کلی فرسایش مفصل و نرمی کشکک زانو دلایل مختلفی دارد که این دلایل عبارتند از:

  • افزایش سن یکی از دلایل نرمی کشکک می باشد
  • ضعیف بودن عضلات اطراف ران که بر روی کشکک تاثیر می گذارد و منجر به درد پاتلوفمورال می شود.
  • اصطحکاک و آسیب دیدگی بین کشکک و استخوان ران
  • استفاده بیش از حد مفصل زانو که در ورزشکاران بیشتر دیده می شود
  • شکستگی، دررفتگی و آسیب دیدگی کاسه زانو
  • فعالیت هایی مانند پریدن که بر روی زانو فشار و استرس وارد می کنند

علائم نرمی کشکک زانو

از شایع ترین علائم و نشانه های نرمی کشکک زانو درد می باشد. به طور کلی علائم این بیماری عبارتند از:

  • درد در اطراف و زیر لبه های کشکک
  • درد در زانو که در اثر فعالیت هایی مانند دویدن، استفاده از پله و خم کردن زانو تشدید می شود.
  • احساس لغزش در کشکک
  • صدا دادن زانو هنگام استفاده از پله و یا چمپاتمه زدن، که صدایی شبیه به خرد شدن چیزی از زانوها شنیده می شود.
  • ممکن است زانو متورم، خشک و یا سفت شود.

تشخیص نرمی کشکک زانو

برای تشخیص این بیماری، پزشک ابتدا بیمار را معاینه کرده و شرح حال او را دریافت می کند. در ادامه برای تشخیص قطعی از روش های زیر استفاده می کند.

تصویربرداری اشعه ایکس

با استفاده از تصویربرداری اشعه ایکس می توان تشخیص داد که استخوان کشکک در شیار استخوان ران به درستی قرار دارد و یا خیر.

سی تی اسکن

در سی تی اسکن زمانی که زانو خم شده است تصاویر مختلفی از نماهای مختلف تهیه می شود. به کمک تصاویر سه بعدی و اشعه ایکس می توان تصاویر بهتری از بافت های نرم به دست آورد.

ام آر آی

در مواردی که تشخیص مشکلات کشکک دشوار و سخت است از تصویربرداری ام آر آی استفاده می شود. که در این تصویربرداری تصاویر مختلفی از نمادهای گوناگون زانو تهیه می شود. در این تصویر برداری امکان مشاهده غضروف مفصلی و آسیب دیدگی آن وجود دارد

آرتروسکوپی

در روش آرتروسکوپی از یک دوربین کوچک استفاده می شود که این دوربین با کمک فیبر نوری مخصوص وارد مفصل می شود و تصاویری از ساختارهای مفصلی را بر روی مانیتور نشان می دهد. به کمک این روش شرایط پشت استخوان کشکک دیده می شود.

آیا نرمی کشکک زانو درمان دارد؟

از مهمترین اقدامات درمانی در نرمی غضروف کشکک زانو کاهض فشار غضروف کشکک می باشد. برای کاهش فشار از روی کشکک زانو بیمار نیازمند اصلاح سبک زندگی، درمان چاقی و کاهش وزن می باشد.در کنار کارهای انجام شده از روش های درمانی دیگری نیز استفاده می شود که در ادامه این روش ها را بیان می کنیم. به طور کلی درمان بیماری نرمی کشکک زانو دو روش تهاجمی و غیر تهاجمی دارد.

روش های غیر تهاجمی

فیزیوتراپی

با انجام برخی از تمرین ها قدرت ماهیچه های اطراف زانو افزایش می یابد و باعث کاهش فشار بر روی این مفصل می شود. با انجام حرکات های اصلاحی مشکلاتی مانند کجی زانو و عدم تعادل ماهیچه های اطراف زانو به مرور زمان اصلاح می شوند.

اوزون درمانی

بیماران زمانی که زانو خود را صاف می کنند احساس سایش در مفصل دارند که علت آن نرم شدن غضروف کشکک می باشد. زمانی که هنگام حرکت دادن زانو، غضروف از استخوان فاصله بگیرد بیمار دچار درد و التهاب می شود. اوزون تراپی باعث افزایش سرعت گردش خون و کاهش التهاب در بیماران می باشد.

استفاده از داروهای ضد التهاب

زمانی که مشکلات مفصل در اثر استفاده بیش از حد از آن باشد استفاده از داروهای ضد التهاب تاثیر گذار هستند.

پلاسما درمانی

استفاده از سلول های بنیادی باعث تحریک رشد غضروف می شود. همچنین این روش باعث تقویت رباط ها و تاندون ها نیز می شود که باعث حفظ غضروف در برابر آسیب دیدگی های مفصلی می شود.

روش تهاجمی

جراحی

اگر درمان های غیر تهاجمی برای بهبود و کاهش درد در بیماران تاثیر گذار نباشد، ممکن است پزشک روش جراحی را پیشنهاد دهد. به طور کلی روش های جراحی عبارتند از:

جراحی آرتروسکوپی زانو

جراحی اصلاح غضروف

تنگ کردن رباط ها

تراز سازی مجدد استخوان ها

کلام آخر

با توجه به سبک زندگی متناسب، وزن متناسب، کم کردن فشار وارده بر روی زانو و تقویت عضلات می توان از بیماری نرمی کشکک زانو پیشگیری کرد.

بیمارانی که دچار این عارضه هستند بهتر است از مراقبت هایی پیروی کنند.

1- از خم کردن زانو ها بیشتر از 90 درجه خودداری کنید.

2- از قرص های کلسیم و ویتامین د به صورت روزانه استفاده کنید.

3- از نشستن به صورت چهارزانو خودداری کنید.

4- عضلات اندام تهتانی به خصوص عضلات اطراف زانو را تقویت کنید.

با انجام مراقبت های بالا درد تا حد بسیاری کاهش پیدا می کند. در صورت عدم کاهش درد می توانید با مراجعه به پزشک و انجام فیزیوتراپی و درمان های دارویی، درد و التهاب را کاهش دهید.

دکتر سید منصور موذن جمشیدی

دکتر سید میر منصور موذن جمشیدی

دکتر میرمنصور موذن جمشیدی در سال ۱۳۷۸ در رشته پزشکی دانشگاه شیراز پذیرفته شدند. ایشان همچنین در سال ۱۳۸۷ با رتبه ۲۲ در رشته جراحی ارتوپدی دانشگاه تهران وارد دوره تخصص شدند. دکتر موذن جمشیدی در سال ۹۷ تنها پذیرفته فوق تخصصی جراحی لگن و ران و تعویض مفصل در دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند. شایان ذکر است که در ایران سالی یک پذیرفته برای تحصیل در این رشته مجاز می باشد. ایشان عضو انجمن جراحان لگن ایران، عضو انجمن جراحان لگن اروپا و دارای برد جراحی لگن ایران در دو سال پیاپی هستند.
برچسب ها:

مقالات مرتبط

زانوی پرانتزی و ضربدری

زانوی پرانتزی و ضربدری

به طور کلی ممکن است برخی افراد بر اثر عوامل مختلف یا عوامل ژنتیکی در ساختار زانوی خود دچار برخی مشکلات شوند. زانوی پرانتزی و ضربدری یکی از اختلالات و عارضه های شایع در ساختار مفصل زانو است که اغلب...

درمان آرتروز دست

درمان آرتروز دست

درمان آرتروز دست امروزه با روش های جدید مقدور می باشد. تقریباً از هر پنج نفر در دنیا یک نفر از نوعی آرتریت رنج می‌برد که استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید شایع‌ترین آنها هستند. آرتریت می تواند هر ناحیه...

درمان دیسک کمر

درمان دیسک کمر

درمان دیسک کمر، از جمله مواردی است که افراد با بالا رفتن سن اغلب به دلیل مشکلات ایجاد شده درستون فقرات می توانند از آن استفاده کنند. دیسک کمریکی از این عارضه ها است که بر اثر افزایش سن رخ می دهد....

عوارض تعویض مفصل شانه

عوارض تعویض مفصل شانه

عوارض تعویض مفصل شانه یکی از نگرانی های بسیاری از بیماران کاندیدای این جراحی است. جراحی تعویض مفصل شانه مانند بسیاری از جراحی‌ها، ممکن است با عوارضی همراه باشد. عوارض جراحی تعویض مفصل شانه شامل...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *