به طور کلی بیماری نرمی استخوان یکی از بیماری های شایع در کودکان است و اغلب ممکن است مشکلات بسیاری را برای کودکان به وجود بیاورد.
نرمی استخوان در واقع بر اثر عوامل مختلف به وجود می آید و به مرور زمان موجب نرم شدن شدن استخوان ها می شود که این مسئله می تواند شرایط دشواری را برای فرد ایجاد کند و در برخی موارد حتی برای اصلاح ساختار استخوانی بر اثر نرمی استخوان، به انجام جراحی برای درمان نیاز باشد. ما در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی مفید در خصوص نرمی استخوان، تشخیص و درمان آن به شما عزیزان ارائه دهیم.
نرمی استخوان چیست؟
بیماری نرمی استخوان که در اصطلاح پزشکی با نام راشیتیسم شناخته می شود یکی از بیماری های شایع در کودکان است که اغلب منجر به نرم شدن و ضعیف شدن استخوان ها می شود. به طور کلی می توان گفت که نرمی استخوان به دلیل کمبود شدید ویتامین D در بدن به وجود بیاید زیرا که ویتامین D در بدن منجر به جذب فسفر و کلسیم مواد غذایی می شود که این مسئله به ساخت استخوان ها کمک شایانی می کند. در طی این بیماری استخوان ها به دلیل کمبود مواد معدنی به طور غیر طبیعی نرم می شوند.
به طور کلی می توان گفت که استخوان های ما برای محکم ماندن به طور مداوم در حال تخریب و بازسازی هستند برخی موادمعدنی نظیر کلسیم و فسفات برای ساخت آنها بسیار ضروری است و قسمت مهمی از ساختار استخوان ها را تشکیل می دهند و منجر به استحکام و محکم شدن استخوان ها می شوند. همچنین نیز برخی عوامل ارثی و ژنتیکی نیز باعث بروز این بیماری می شود. بیماری نرمی استخوان در بزرگسالان نیز به وجود می آید و در بزرگسالان با نام استئومالاسی شناخته می شود.
همچنین لازم است بدانید که بیماری نرمی استخوان در کودکان در هنگام رشد استخوان ها باعث ایجاد ناهنجاری و بد شکلی استخوان ها می شود و مشکلات بسیاری را برای فرد به وجود می آورد. جراحی تعویض مفصل لگن از مواردی است که می توانید بیشتر راجع به آن بدانید.
دلایل بروز نرمی استخوان چیست؟
به طور کلی عوامل بسیاری موجب بروز و ایجاد بیماری نرمی استخوان می شوند که در ادامه به بررسی برخی از این عوامل می پردازیم.
کمبود ویتامین D
همانطور که گفته شد کمبود ویتامین D یکی از شایع ترین و اصلی ترین دلایل ایجاد نرمی استخوان یا راشیتیسم به شمار می رود؛ همانطور که گفته شد ویتامین D در بدن باعث جذب کلسیم و مواد معدنی از مواد غذایی می شود که این مواد یکی از اساسی ترین موارد برای استحکام و ساخت استخوان ها است.
ویتامین D اغلب توسط نور آفتاب جذب بدن می شود که در معرض نور خوشید نبودن منجر به کمبود ویتامین D در بدن می شود. همچنین عدم مصرف برخی مواد غذایی حاوی ویتامین D نظیر ماهی، زرده تخم مرغ، روغن ماهی ، شیر و غلات منجر به کمبود ویتامین D در بدن می شوند و در نتیجه مشکلاتی را برای افراد به وجود می آورند. برخی بیماری های مانند بیماری مزمن کلیوی یا بیماری های کبدی موجب کاهش ویتامین D می شوند. علت کمبود ویتامین D در کودکان نیز به مقدار ویتامین D در در شیر مادر بستگی دارد که کمبود این ویتامین در شیر مادر منجر به کمبود ویتامین در کودک شده و در نتیجه ممکن است کودک
کمبود کلسیم و فسفات
همانطور که گفته شد نرمی استخوان ممکن است بر اثر کمبود کلسیم و فسفات در بدن به وجود بیاید زیرا که کلسیم و فسفات در بازسازی و استحکام استخوان ها نقش به سزایی دارد و کمبود آنها منجر به بروز بیماری راشیتیسم یا نرمی استخوان می شود. به طور کلی برخی بیماری ها باعث کمبود فسفات و کلسیم و عدم جذب آنها می شود. همچنین عدم مصرف مواد غذایی دارای کلسیم و فسفات در رژیم غذایی موجب بروز کمبود کلسیم و فسفات می شود.
اختلال در جذب ویتامین D
به طور کلی برخی بیماری ها ها و اختلالت مادر زادی منجر به عدم جذب ویتامین D در بدن شده و در نتیجه نرمی استخوان را به همراه دارند.
علائم نرمی استخوان
بیماری نرمی استخوان مانند اغلب بیماری ها دارای برخی علائم و نشانه ها است که در صورت مشاهده این علائم باید به پزشک مراجعه کرده و روند درمانی را آغاز کنید. می توانید در مورد نرمی مفاصل بیشتر بدانید.
برخی از علائم نرمی استخوان یا راشیتیسم عبارتند از:
- بروز زانو و پای پرانتزی
- تاخیر در رشد
- تاخیر در مهارت های حرکتی
- ضعف عضلانی
- سینه کبوتری و برجسته
- درد در لگن و پاها
- ضخیم شدن مچ دست و مچ پا
نرمی استخوان چگونه تشخیص داده می شود؟
به طور کلی نرمی استخوان توسط معاینه فیزیکی و انجام برخی آزمایشات توسط پزشک انجام می شود.
در ابتدا پزشک با معاینه استخوان های قسمت های مختلف بدن کودک مانند جمجه، قفسه سینه، مچ دست و مچ پا و وارد کردن فشار کمی به استخوان به معاینه و تشخیص نرمی استخوان یا راشیتیسم می پردازد.
همچنین پزشک برای تشخیص دقیق تر از عکس رادیوگرافی استفاده می کند.
عکس رادیو گرافی به طور کلی می تواند از استخوان تصویری تهیه کند که در تصویر ناهنجاری ها و مشکلات توسط متخصص ارتوپد تشخیص داده می شود.
در برخی موارد نیز برای تشخیص بیماری راشیتیسم یا نرمی استخوان، انجام آزمایش خون و ادرار توصیه می شود و می توان با استفاده از این آزمایشات بیماری نرمی استخوان را تشخیص داد.
درمان نرمی استخوان
به طور کلی برای درمان نرمی استخوان، پزشک متخصص برخی روش ها را برای بهبود شرایط توصیه می کند.
برخی از روش های درمانی نرمی استخوان شامل موارد زیر است:
- مصرف مکمل های تجویز شده توسط پزشک
- استفاده از بریس های اصلاحی
- انجام برخی تمرینات ورزشی
- تغییر رژیم غذایی
- تغییر سبک زندگی
- جراحی
اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از نرمی استخوان
برای پیشگیری از بروز نرمی استخوان می توانید در رژیم غذایی خود از مواد غذایی حاوی کلسیم، فسفات و ویتامین D استفاده کنید.
همچنین در صورت پیشینه ارثی نرمی استخوان، حتما مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین D را افزایش دهید.
در صورت مشاهده برخی علائم نرمی استخوان، فورا به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید و روند درمانی را برای پیشگیری از آن آغاز کنید.
0 دیدگاه