دكتر سيد مير منصور موذن جمشیدی » ارتوپد » مفصل پای شارکو چیست؟
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

مفصل پای شارکو چیست؟

مفصل پای شارکو یک بیماری التهابی است که بر روی بافت های نرم، مفاصل پا و مچ  پا تاثیر می گذارد. مفصل شارکو یک بیماری مخرب است که در صورت تشخیص به موقع می توان با روش هایی آن را درمان و از آسیب به عضو جلوگیری کرد. با ما همراه باشید تا در ادامه مطلب به جزئیات و روش های درمانی بیماری شارکو بپردازیم.

مفصل شارکو بیماری است که می تواند ناشی از بی حسی کامل و یا قسمتی از پاها و یا مچ پاها باشد.مفصل شارکو باعث ضعیف شدن استخوان های پا، شکستگی و در رفتگی آن ها می شود. زیرا زمانی که پاها دچار بی حسی باشند ممکن است آسیب وارده و درد و شکستگی را متوجه نشوند و همین باعث آسیب های بیشتر به استخوان های پا می شود. زیرا فرد با توجه به نداشتن احساس درد، مفصل و استخوان های آسیب دیده را حرکت می دهد و امکان ترمیم به آن ها را نمی دهد، که نتیجه آن جوش نخوردن استخوان ها، ایجاد استخوان اضافه در محل و عدم ترمیم رباط های پاره شده می باشد.

به دلیل ضعیف شدن و جا به جا شدن مفصل پا، کف پا دچار تغییراتی در ظاهر خود می شود. در این حالت قوس پا به سمت پایین و خارج کشیده می شود و ظاهری شبیه به چوب زیر گهواره به وجود می آورد. در بعضی از موارد مفصل شارکو منجر به بروز زخم های سخت می شود. در صورت عدم درمان مفصل شارکو این عارضه می تواند منجر به بروز ناتوانی و یا حتی قطع عضو شود.

عوامل ایجاد مفصل پای شارکو چیست؟

هر عاملی که بتواند حس در مفصل را از بین ببرد می تواند جزو عوامل این بیماری باشد. از بین رفتن حس می تواند نتیجه نوعی آسیب عصبی به نام نوروپاتی محیطی باشد. شایع ترین علت مفصل شارکو ناشی از دیابت می باشد. جذام و سفلیس هم با از بین بردن حس مفصل می توانند باعث ایجاد این بیماری شوند.

به طور کلی بیماری هایی که با مفصل شارکو در ارتباط هستند عبارتند از:

  • دیابت
  • جذام
  • فلج اطفال
  • سلفیس
  • ایدز
  • سیرینگومیلیا (ایجاد حفره پر از مایع در نخاع)
  • پارکینسون
  • بیماری های التهابی
مفصل پای شارکو چیست؟
مفصل پای شارکو چیست؟

مفصل شارکو چگونه اتفاق می افتد؟

مفصل شارکو در چند مرحله رخ می دهد که این مراحل عبارتند از:

1-تخریب:

در این مرحله ممکن است بیماران با قرمزی و تورم پا و مچ پا روبرو شوند. زمانی که آن ناحیه را لمس میکنیم ممکن است در مقایسه با پای دیگر گرما و داغی بیشتری احساس کنند. در داخل پا شکستگی استخوان ها و تخریب بافت نرم رخ می دهد که در پی آن استخوان ها و مفاصل تخریب می شوند. این اتفاق باعث در رفتگی مفصل و استخوان ها، شل شدن و نرم شدن استخوان ها می شود. در این مرحله کف پا دچار تغییرات ظاهری می شود که ممکن است ظاهری صاف و یا محدب شکل بگیرد. در کف پا ممکن است برآمدگی و برجستگی هایی قابل مشاهده باشد. در صورت عدم درمان این مرحله ممکن است تا یک سال ادامه داشته باشد.

2-اصلاح و بهبود:

در این مرحله بدن سعی دارد تا آسیب های وارد شده را اصلاح و بهبود سازد پس در نتیجه تخریب مفاصل و استخوان ها کند شده و تورم و قرمزی کمتری دیده می شود.

3-بازسازی

در این مرحله استخوان و مفصل پا ترمیم پیدا می کند. استخوان های آسیب دیده به خودی خود به حالت اولیه بر نمی گردند. اغلب پا در وضعیت ناپایدار باقی می ماند و بیشتر دچار ایجاد زخم ها می باشد. در صورت عدم درمان در مراحل قبلی ممکن است در این مرحله منجر به تغییر شکل بیشتر و یا حتی قطع عضو شود.

علائم مفصل شارکو چیست؟

این بیماری دارای علائم تغییر شکل مفصل و تورم می باشد. در اکثر افراد بیمار در مفصل احساس درد می کند ولی شدت درد بسیار کمتر از حد انتظار می باشد. مفصل این بیماران متورم و قرمز است و درون مفصل مایع بسیاری جمع شده است. عفونت های پوستی و عمقی در این بیماران شایع است که ممکن است به عفونت های استخوانی نیز تبدیل شود. شکستگی ها در این بیماران ممکن است بدون احساس درد باشد.

راه های تشخیص مفصل شارکو چیست؟

پرتوهای ایکس در عکسبرداری رادیولوژی ممکن است نتوانند آسیبی که در حال رخ دادن است را در مرحله اول تشخیص دهند. به همین دلیل باید به پزشک خود اطلاع دهید که آیا بیماری خاصی که منجر به مفصل شارکو شود را دارید و یا خیر.

در مراحل بعدی بیماری، تصویربرداری های ام آر آی و رادیولوژی می تواند در تشخیص این بیماری کمک کند.

پزشک علائم بیماری را از طریق معاینه فیزیکی، آزمایش های انجام شده و سابقه بیماری های فرد بررسی می کند. آزمایش های انجام شده بیمار عبارتند از:

  • ﺗﺴﺖ ﻣﻨﻮﻓﻴﻼﻣﻨﺖ که این تست حساسیت به فشار و لمس در رشته‌ های عصبی بزرگ را بررسی می‌ کند.
  • تست ‌پوستی یا پین ‌پریک که توانایی احساس درد را بررسی می‌ کند.
  • تست نورومتر که عدم عملکرد و نارسایی عصب محیطی مانند نوروپاتی دیابتی را شناسایی می‌کند.

درمان مفصل پای شارکو چیست؟

در اکثر بیماران باید ابتدا بیماری زمینه ای آن ها که باعث مفصل شارکو شده است درمان و کنترل شود.

در این بیماران برای ترمیم بافت های آسیب دیده مفصل باید تا مدتی بی حرکت باشد. باید از ایجاد هرگونه فشار بر روی پا جلوگیری شود تا مفصل ها و استخوان ها دچار آسیب های بیشتر نشوند. به همین دلیل برای بی حرکت کردن اندام ها از گچ گرفتن استفاده می کنند. اگر پوست دچار زخم باشد در این مرحله هر هفته گچ عوض می شود تا وضعیت زخم بررسی و درمان شود. معمولا گچ ها حدود 3 تا 6 ماه می مانند زیرا ممکن است ترمیم و جوش خوردن اندام ها تا ماه ها به طول انجامد.

پس از بهبودی پاها می توانید از کفش طبی و یا کفش های مخصوص بیماران دیابتی استفاده کنید تا خطر احتمال به بیماری مفصل شارکو کاهش یابد.

در مواردی که این بیماری حاد باشد و نتوان با روش های ذکر شده آن را کنترل و محافظت کرد ممکن است متخصص روش های جراحی را توصیه کند. این روش های جراحی عبارتند از: جراحی استئوتومی برای بازسازی، اگزستکتومی، فیوژن مچ پا و قطع عضو و اتصال پروتز عضو مصنوعی.

کلام آخر:

اگر مبتلا به بیماری های زمینه ای که ممکن است منجر به مفصل شارکو شود هستید باید بیش از پیش مراقب سلامت پاهای خود باشید و مرتب معاینه های پزشکی خود را انجام دهید تا بتوانید از بروز این بیماری جلوگیری کنید.

دکتر سید منصور موذن جمشیدی

دکتر سید میر منصور موذن جمشیدی

دکتر میرمنصور موذن جمشیدی در سال ۱۳۷۸ در رشته پزشکی دانشگاه شیراز پذیرفته شدند. ایشان همچنین در سال ۱۳۸۷ با رتبه ۲۲ در رشته جراحی ارتوپدی دانشگاه تهران وارد دوره تخصص شدند. دکتر موذن جمشیدی در سال ۹۷ تنها پذیرفته فوق تخصصی جراحی لگن و ران و تعویض مفصل در دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند. شایان ذکر است که در ایران سالی یک پذیرفته برای تحصیل در این رشته مجاز می باشد. ایشان عضو انجمن جراحان لگن ایران، عضو انجمن جراحان لگن اروپا و دارای برد جراحی لگن ایران در دو سال پیاپی هستند.
برچسب ها:

مقالات مرتبط

عوارض تعویض مفصل شانه

عوارض تعویض مفصل شانه

عوارض تعویض مفصل شانه یکی از نگرانی های بسیاری از بیماران کاندیدای این جراحی است. جراحی تعویض مفصل شانه مانند بسیاری از جراحی‌ها، ممکن است با عوارضی همراه باشد. عوارض جراحی تعویض مفصل شانه شامل...

بهترین متخصص ارتوپد در شهرک غرب تهران

بهترین متخصص ارتوپد در شهرک غرب تهران

جراحی ارتوپدی یک روش پیچیده و پیشرفته است که فقط باید توسط جراح ارتوپد مجرب و آموزش دیده انجام شود. دکتر میر منصور موذن جمشیدی بهترین جراح ارتوپد در شهرک غرب هستند و دارای صدها جراحی موفق و بیمار...

درمان زانوی دونده

درمان زانوی دونده

درد در زانوها، به خصوص در هنگام خم شدن، می تواند زانوی دونده باشد. زانوی دونده شرایطی است که به عنوان آسیب ناشی از استفاده بیش از حد از زانو شناخته می شود. این عارضه نوعی آسیب خاص است و بیشتر یک...

فتق دیسک گردن

فتق دیسک گردن

فتق دیسک گردن زمانی اتفاق می افتد که کانال نخاعی طناب نخاعی را باریک و فشرده می کند و اغلب در اثر افزایش سن ایجاد می شود. دیسک های ستون فقرات که مهره ها را از هم جدا می کنند و آنها را می بندند ممکن...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *