درمان قوز کمر یکی از مواردی است که امروزه به آن توجه زیادی می شود. قوز کمر با نام کیفوز نیز شناخته می شود. این بیماری وضعیتی است که در آن ستون فقرات در قسمت بالایی کمر دارای انحنای بیش از حد است. ستون فقرات به طور طبیعی در گردن، قسمت بالایی پشت و پایین کمر خمیده می شود تا به جذب ضربه و تحمل وزن سر کمک کند. کیفوز زمانی رخ می دهد که این قوس بزرگتر از حد طبیعی باشد. اگر کیفوز دارید، ممکن است یک قوز در قسمت بالای کمر خود داشته باشید. افراد مبتلا به کیفوز به نظر خمیده اند و شانه هایشان گرد شده است. کیفوز می تواند منجر به فشار بیش از حد بر ستون فقرات و درد شود. همچنین ممکن است به دلیل فشار بر ریه ها منجر به مشکلات تنفسی شود. بنابراین شناخت علت و درمان قوز کمر از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
کیفوز چیست؟
همان طور که گفته شد، قسمت فوقانی پشت یا ناحیه قفسه سینه ستون فقرات دارای انحنای خفیف طبیعی است. در مواقعی این بخش از حالت طبیعی خارج می شود و پشت فرد حالت قوز کردگی می گیرد. این بیماری یکی از بیماری ستون فقرات می باشد و در افراد مبتلا به کیفوز، ستون فقرات بیش از آنچه که باید به سمت بیرون خم می شود. در این بیماری قسمت بالایی پشت گرد به نظر می رسد. در ادامه بیشتر به این عارضه پرداخته شده است.
عوامل خطر کیفوز
در بیشتر مواقع، کیفوز هیچ مشکلی برای سلامتی ایجاد نمی کند یا نیاز به درمان پزشکی ندارد. در موارد شدید، کیفوز می تواند باعث درد یا مشکلات تنفسی شود. کیفوز شدید ممکن است برای اصلاح نیاز به جراحی داشته باشد.
چه کسانی به کیفوز مبتلا می شوند؟
کیفوز بیشتر در نوجوانانی ایجاد می شود که استخوان های آنها به سرعت در حال رشد است. اما می تواند در هر هرکس ایجاد شود. همچنین ممکن است در افراد مسن پدیدار شود. با افزایش سن، مهره ها انعطاف پذیری خود را از دست می دهند و ستون فقرات ممکن است شروع به کج شدن به جلو کند. در صورت تمایل می توانید مقاله با عنوان نرمی مفاصل و گودی کمر را مطالعه نمایید.
مزایای درمان قوز کمر چیست؟
با انجام درمان قوز کمر علاوه بر اینکه مشکلات ظاهری بیمار درمان می شود و فرد میتواند با اعتماد به نفس بالاتری در جامعه حضور پیدا کند و منجر به افزایش کیفیت زندگی و بهبود عملکرد می گردد. همچنین مشکلاتی نظیر درد، مشکلات تنفسی، خستگی، انعطاف پذیری، مشکل در تحرک و کیفیت فعالیت روزمره افزایش می یابد.
انواع کیفوز چیست؟
عبارتند از کیفوز وضعیتی، کیفوز شوئرمن و کیفوز مادرزادی است.
کیفوز وضعیتی چیست؟
شایع ترین نوع کیفوز، کیفوز وضعیتی است که معمولاً در سنین نوجوانی اتفاق می افتد. خمیدگی یا وضعیت نامناسب باعث کشیدگی رباط ها و ماهیچه ها می شود. این خمیدگی به منظور نگه داشتن مهره ها در جای مناسب می باشد. این کشش مهره ها را از وضعیت طبیعی خود خارج می کند و باعث ایجاد شکل گرد در ستون فقرات می شود. بنابراین در این بیماری تغییر موقعیت مهره ها باعث تغییر انحنا می شود. برای نوجوانان اتفاق می افتد و دختران را بیشتر از پسران تحت تاثیر قرار می دهد. شایان ذکر است که این عارضه معمولا باعث درد یا مشکل نمی شود.
کیفوز شوئرمن چیست؟
این نوع کیفوز به نام رادیولوژیست که برای اولین بار این بیماری را شناسایی کرد، نامگذاری شده است. زمانی اتفاق می افتد که مهره ها شکل متفاوتی داشته باشند. مهره ها به جای مستطیل شکل، گوه ای شکل دارند. استخوانهای گوهای شکل به سمت جلو خم میشوند و ستون فقرات را گرد جلوه میدهند. این عارضه بیشتر در نوجوانان ظاهر می شود و پسران را بیشتر از دختران تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند شدیدتر از کیفوز وضعیتی باشد. کیفوز شوئرمن باعث ایجاد یک منحنی صلب و غیر قابل انعطاف می شود و می تواند در حین فعالیت یا زمانی که برای مدت طولانی ایستاده یا نشسته اید دردناک باشد. این عارضه منجر به افت کیفیت زندگی فرد و ظاهر نا مناسب می گردد.
علل شایع ابتلا به کیفوز
کیفوز می تواند افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد. به ندرت در نوزادان اتفاق می افتد.
سایر علل بالقوه کیفوز عبارتند از:
- بالا رفتن سن، به خصوص اگر وضعیت بدنی ضعیف دارید
- ضعف عضلانی در قسمت فوقانی کمر
- بیماری شوئرمن، که در کودکان رخ می دهد و علت شناخته شده ای ندارد
- آرتریت
- پوکی استخوان یا از دست دادن استحکام استخوان به دلیل افزایش سن
- آسیب به ستون فقرات
- اسکولیوز یا انحنای ستون فقرات
شرایط زیر کمتر منجر به کیفوز می شود:
- عفونت در ستون فقرات
- نقایص مادرزادی، مانند اسپینا بیفیدا
- تومورها
- فلج اطفال
- بیماری پاژه استخوانی
- دیستروفی عضلانی
شایان ذکر است که بیمارانی که به آرتروز کمر و ستون فقرات مبتلا هستند، ممکن است به دلیل درد حالت قوز کردگی داشته باشند.
چه زمانی باید برای درمان کیفوز اقدام کرد
اگر کیفوز شما با موارد زیر همراه است به دنبال درمان باشید:
- درد
- مشکلات تنفسی
- خستگی
بسیاری از حرکات بدن به سلامت ستون فقرات بستگی دارد، از جمله:
- انعطاف پذیری
- تحرک
- فعالیت
درمان قوز کمر برای کمک به اصلاح انحنای ستون فقرات ممکن است به بیمار در کاهش خطر عوارض بعدی از جمله آرتریت و کمردرد کمک کند.
درمان کیفوز
درمان های زیر ممکن است به کاهش علائم کیفوز کمک کند:
- در صورت لزوم، دارو می تواند درد را تسکین دهد.
- فیزیوتراپی می تواند به ایجاد قدرت در عضلات مرکزی و پشت کمک کند.
- یوگا می تواند قدرت، انعطاف پذیری و دامنه حرکتی را افزایش دهد.
- کاهش وزن اضافی بدن، می تواند بار اضافی روی ستون فقرات را کاهش دهد.
- استفاده از بریس ممکن است به خصوص در کودکان و نوجوانان کمک کننده باشد.
- در موارد شدید ممکن است نیاز به جراحی باشد.
هزینه درمان قوز کمر
هزینه درمان قوز کمر بسته به شدت بیماری، درمان تجویزی و تخصص پزشک متفاوت می باشد. به منظور اطلاع دقیق از هزینه ها ضروری است که به متخصص ارتوپد مراجعه شود.
نتیجه گیری
برای اکثر افراد، کیفوز مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد نمی کند. این مساله بستگی به علت کیفوز دارد. به عنوان مثال، اگر وضعیت بدنی نامناسب باعث کیفوز شود، ممکن است درد و مشکلات تنفسی را تجربه کنید. بنابراین درمان قوز کمر از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.
شما می توانید با انجام کارهای زیر کیفوز را زودهنگام درمان کنید:
تقویت عضلات پشت
مراجعه به فیزیوتراپیست
0 دیدگاه