شکستگی مچ پا زمانی اتفاق می افتد که یک یا چند استخوان در مفصل مچ پا شکسته شود. غالباً، میزان درد، ناتوانی در راه رفتن یا نگرانی از شکستگی استخوان چیزی است که ممکن است باعث شود در یک موقعیت اضطراری و به دنبال مراقبت باشید. در بیشتر موارد، نگرانی شما همان نگرانی پزشک است. گاهی ممکن است شکستگی پا با آسیب دیدگی، در رفتن و دیگر موارد اشتباه گرفته شود. در این مطلب از علت تا درمان این شکستگی را بررسی خواهیم کرد.
علائم شکستگی مچ پا
در هنگام آسیب دیدگی ممکن است صدای شکستگی استخوان را بشنوید که ممکن است شبیه خرد شدن باشد. علائم دیگر عبارتند از:
- ورم
- درد و سوزش شدید در ناحیه پا
- کبودی
- به سختی راه رفتن یا حرکت دادن پا
- عدم تحمل وزن
- سرگیجه (از درد)
- استخوان خارج شده از پوست
- خونریزی (اگر استخوان پوست را سوراخ کند)
دلایل شکستگی مچ پا
شکستگی مچ پا معمولاً در نتیجه آسیب دیدگی و پیچ خوردگی است، اما می تواند در اثر ضربه مستقیم به مچ پا نیز ایجاد شود.
شایعترین دلایل شکستگی مچ پا عبارتند از:
- تصادفات رانندگی منجر به آسیب های شدید می شود که ممکن است باعث وقفه هایی شود که نیاز به ترمیم جراحی دارد.
- زمین خوردن و افتادن می تواند استخوان های مچ پا را بشکند، حتی پرش از ارتفاع کوتاه به پایین هم می تواند به پاهای شما فشلر وارد کند.
- بعضی اوقات فقط پایین آوردن اشتباه پا می تواند منجر به آسیب دیدگی پیچشی شود که این می تواند باعث شکستگی استخوان شود.
عوارض ناشی از شکستگی پا
عوارض شکستگی مچ پا غیر معمول است اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آرتروز. شکستگی هایی که به مفصل کشیده می شوند می توانند سالها بعد باعث آرتروز زانو شوند. اگر مدت زیادی پس از استراحت مچ پای شما شروع به درد می کند، حتما برای بررسی به پزشک مراجعه کنید.
- عفونت استخوان (استئومیلیت). اگر شما یک شکستگی باز دارید، به این معنی که یک انتهای استخوان از طریق پوست بیرون می زند، ممکن است استخوان شما در معرض باکتری های عامل عفونت قرار گیرد.
- سندرم محفظه. این وضعیت به ندرت می تواند با شکستگی مچ پا رخ دهد. باعث درد، تورم و گاه ناتوانی در عضلات آسیب دیده پاها می شود.
- آسیب عصب یا رگ های خونی. ضربه به مچ پا می تواند به عصب ها و رگ های خونی آسیب برساند، حتی در بعضی مواقع آنها را پاره می کند. در صورت مشاهده هرگونه بی حسی سریعاً به دنبال آن باشید. لازم به ذکر است کمبود جریان خون می تواند باعث از بین رفتن و فروپاشی استخوان شود.
راه های پیشگیری از شکستگی پا
این نکات ایمنی ممکن است از شکستگی مچ پا جلوگیری کنند:
- کفش مناسب بپوشید. از کفش های کوهنوردی در زمین های ناهموار استفاده کنید و همچنین کفش های ورزشی مناسب را برای ورزش خود انتخاب کنید.
- کفش های ورزشی را مرتباً تعویض کنید. به محض فرسودگی آج یا پاشنه کفش یا پوشیدن کفش ناهموار، کفش های ورزشی را کنار بگذارید و یک جایگزین برای آنها تهیه کنید. اگر دونده هستید، کفش های ورزشی خود را هر 300 تا 400 مایل تعویض کنید.
- شنا و دوچرخه سواری در جلوگیری از شکستگی تاثیر بالایی دارند.
- استخوانتان را مستحکم کنید. کلسیم و ویتامین D به مقدار کافی دریافت کنید. غذاهای غنی از کلسیم، شامل شیر، ماست و هستند. در صورت نیاز به مصرف مکمل های ویتامین D با پزشک خود مشورت کنید.
- عضلات مچ پا را تقویت کنید. اگر مستعد پیچ خوردن مچ پا هستید ، برای تقویت عضلات نگهدارنده مچ پا از پزشک خود بخواهید تمریناتی برای شما آماده کند. در مورد نرمی مفاصل بیشتر بخوانید.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر تغییر شکل واضحی وجود آید، اگر درد و تورم با مراقبت از خود بهتر نشود، یا اگر درد و تورم به مرور زمان بدتر شود به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر آسیب در راه رفتن تداخل دارد به پزشک مراجعه کنید.
اگر مچ پا بشکند چه باید کرد؟
اگر فکر می کنید مچ پایتان را شکسته اید، هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید. در همین حال، آنچه می توانید برای مراقبت از خود انجام دهید شامل موارد زیر می باشد:
- وزن را از روی پایتان دور نگه دارید. مچ پا را بلند کرده و روی بالشتک ها قرار دهید.
- یخ بگذارید. با این کار درد و تورم به حداقل می رسد.
- فشار وارد کنید. اگر خونریزی دارید، زخم را با پانسمان تمیز مجددا بپیچید.
همچنین اگر شکستگی مچ پای شما در اثر برخورد خودکار یا آسیب دیدگی ایجاد شده است، یا اگر استخوان از پوست خارج شده است، فوراً به کمک پزشکی مراجعه کنید. در مورد درمان در رفتگی مفصل بیشتر بدانید.
علائم شکستگی مچ پا در برابر مچ پیچ خورده
اگر مچ پا پیچ خورده باشد، درد و تورم خواهید داشت. درجه درد و تورم با توجه به نوع پیچ خوردگی تعیین می شود: پیچ خوردگی درجه 1 تورم کمی خواهد داشت، اما درجه 3 ممکن است تورم قابل توجهی داشته باشد.
- شکستگی مچ پا ممکن است دردناک تر باشد. درست بعد از آسیب دیدگی، ممکن است قادر به راه رفتن یا قرار دادن وزن روی مچ پا باشید یا نباشید. این به نوع و علت شکستگی بستگی دارد (به عنوان مثال تصادف وسیله نقلیه موتوری در مقابل سقوط). در شکستگی، ممکن است کبودی و تورم شدید تری داشته باشید.
- تنها راه برای تعیین و تشخیص شکستگی و یا پیچ خوردگی مراجعه به پزشک است.
- برای تشخیص آسیب، پزشک آزمایشات مختلفی را انجام می دهد که شامل موارد زیر می باشد:
معاینه بدنی
پزشک مچ پا را از نظر تورم و حساسیت بررسی می کند. اگر روی رباط حساسیت ایجاد شود، آسیب به احتمال زیاد پیچ خوردگی است. اگر حساسیت روی استخوان باشد، به احتمال زیاد شکستگی است. آنها همچنین ممکن است پای شما را به اطراف حرکت دهند تا دامنه حرکت شما مشخص شود.
سنجش استرس
آزمایش استرس مشخص می کند که آیا پیچ خوردگی مچ پا نیاز به جراحی دارد یا خیر. یک پزشک به مچ پا فشار آورده و عکسبرداری می کند. اگر مفصل باز شود، این نشان دهنده پارگی درجه 3 است که نیاز به ترمیم دارد.
سی تی اسکن
سی تی اسکن با در نظر گرفتن چند تصویر مقطعی از مچ پا فراهم می کند.
اسکن ام آر آی
در اسکن MRI از میدان مغناطیسی و امواج رادیویی برای نشان دادن استخوان ها و بافت اطراف استفاده می شود. این می تواند به پزشک کمک کند شکستگی هایی را که در اشعه ایکس نشان داده نمی شود، پیدا کند. همچنین می تواند پارگی رباط ها را مشاهده کند.
درمان شکستگی مچ پا
درمان هایی نظیر موارد زیر ممکن است تجویز شود.
- دارو
- آتل
- ماساژ
- لیزر درمانی
- تحریک کننده الکتریکی عصب
- اولتراسوندتراپی
- ورزش و حرکات اصلاحی
هزینه درمان شکستگی مچ پا
هزینه درمان شکستگی مچ پا بسته به نوع شکستگی، درمان پیشنهادی و تخصص پزشک متفاوت می باشد. به منظور اطلاع دقیق از هزینه ها باید به متخصص ارتوپد مراجعه شود.
کلام آخر
شکستگی مچ پا یک عارضه دردناک است . ضروری است که بعد از مشاهده علائم شکستگی در نزدیک ترین زمان ممکن به پزشک مراجعه شود.
0 دیدگاه