لگن به مجموعه ای از استخوان ها که در بالای ران قرار دارند گفته می شود. هدف از درمان شکستگی لگن تسکین درد، بهبود قدرت عضلانی و بازیابی حرکت است. اگر از درد ناتوان کننده لگن رنج می برید، ممکن است نیاز به درمان شکستگی لگن داشته باشید. شکستگی لگن شکستگی است که در قسمت بالایی استخوان ران رخ می دهد. در افراد مسن، شکستگی لگن در نتیجه استخوان های ضعیف ناشی از آرتروز رخ می دهد. در افراد جوان تر و فعال تر، شکستگی لگن اغلب در نتیجه یک آسیب تروماتیک ایجاد می شود. بنابراین شکستگی در لگن در پی آسیب های شدیدی که به لگن وارد می شود به وجود می آید. با ما همراه باشید تا در ادامه درباره این شکستگی ها و علت های آن صحبت کنیم.
شکستگی لگن چیست؟
زمانی که هر یک از استخوان های لگن دچار شکستگی شوند بیمار دچار شکستگی لگن شده است. معمولا این شکستگی ها در اثر ضربات شدید مانند تصادف ایجاد می شوند که به دلیل نزدیکی لگن به رگ ها و اندام های خونی این شکستگی ها خطرناک هستند و ممکن است باعث عوارض و به خطر افتادن جان بیماران شوند. در مورد نرمی مفاصل بیشتر بدانید.
آناتومی لگن
لگن، در انتهای تنه، بین ستون فقرات و پاها قرار گرفته است و متشکل از استخوان خاجی یا ساکروم، استخوان دنبالچه یا کوکسیکس و استخوانهای لگنی شامل ایلئوم، ایسکیوم و پوبیس می باشد.
انواع شکستگی استخوان لگن
استخوان لگن یک استخوان حلقوی شکل است که در صورتی که یک شکستگی در یکی از ساختارهای آن ایجاد شود احتمال ایجاد همان شکستگی در سمت دیگر آن حلقه نیز وجود دارد. شکستگی های لگن انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
شکستگی استخوان لگن بدون در رفتگی
زمانی که استخوان های شکسته در جای خود قرار داشته باشند و شکل حلقوی لگن حفظ شده باشد شکستگی بدون در رفتگی می باشد. در این نوع شکستگی معمولا فقط یک استخوان دچار شکستگی شده است.
شکستگی استخوان لگن با در رفتگی:
زمانی که بیشتر از یک استخوان در لگن دچار شکستگی شود معمولا شکستگی با در رفتگی رخ می دهد. در این نوع شکستگی معمولا انتهای استخوان شکسته شده از جای خود خارج شده است. این نوع شکستگی اغلب در اثر ضربات شدید به وجود می آید.
شکستگی با در رفتگی نسبت به شکستگی بدون در رفتگی با خونریزی بیشتری همراه است.
شکستگی باز و بسته:
زمانی که استخوان شکسته شده، پوست باز شده و بیرون زدگی استخوان از روی پوست قابل مشاهده می باشد شکستگی باز نام دارد. در صورتی که در شکستگی بسته عارضه قابل مشاهده نیست. شکستگی نوع باز یک شکستگی خطرناک است که ممکن است بیمار دچار عفونت شود.
در شکستگیهای باز، استخوان سطح بدن را پاره میکند و بیرون میزند و خطر ابتلا به عفونت در آن بالاست.
شکستگیهای حلقه لگنی چه ویژگیهایی دارند؟
شکستگی های حلقه لگن به دو صورت پایدار یا ناپایدار می باشد. بسته به شکستگی نوع شکستگی ممکن است نوع پایدار یا ناپایدار اتفاق بیافتد.
شکستگی پایدار
در شکستگیهای پایدار، معمولا یک شکستگی اتفاق می افتد. آسیبهایی که خفیفاند در صورتی که ضربه مجددی به لگن فرد وارد شود، میتوانند شکستگی پایدار را ایجاد نمایند.
شکستگی ناپایدار
در شکستگیهای ناپایدار، ۲ یا بیش از ۲ شکستگی وجود دارد. این شکستگی ها در یک راستا نمی باشند و ممکن است استخوان از جای طبیعی خود منحرف شود(دررفتگی ایجاد شود). این نوع شکستگی بیشتر در آسیبهای شدید ایجاد میشود.
مزایای درمان شکستگی لگن
شکستگی لگن بسیار دردناک می باشد و با حرکت دادن لگن یا راه رفتن عادی، شدیدتر می گردد. افراد با شکستگی لگنی نمی توانند هیچ حرکت اضافهای انجام دهند و پاهای خود را در حالت جمع شده نگه دارند. درمان شکستگی لگن می تواند تمامی این مشکلات را درمان نماید. همچنین درمان شکستگی لگن منجر به بهبود تورم یا کبودی نیز می گردد.
علائم شکستگی استخوان لگن چیست؟
این شکستگی ها همراه با درد در ناحیه ران و شکم هستند که با راه رفتن حس درد شدیدتر می شود. به طور کلی علائم این شکستگی شامل موارد زیر می باشد:
- عدم توانایی در حرکت کردن پس از آسیب
- وجود احساس درد در ران، شکم، باسن و لگن
- گرفتگی، تورم و کبودی در اطراف لگن
علت شکستگی استخوان لگن چیست؟
با بالا رفتن سن افراد استخوان ها ضعیف تر می شوند و در معرض خطر شکستگی بیشتری قرار می گیرند. به طور کلی وارد شدن آسیب، برخورد شدید مانند تصادف، زمین خوردن می توانند همگی از علت های ایجاد شکستگی در لگن باشند. بنابراین شکستی لگن در صورت ایجاد ضربه ، آسیب فیزکی شدید و نارسائی استخوان ممکن است اتفاق بیافتد.
چگونگی تشخیص شکستگی استخوان لگن
پزشک ابتدا با بررسی علائم و شکل ظاهری لگن می تواند تشخیص دهد که احتمال شکستگی در لگن وجود دارد یا خیر. بعد از معاینه پزشک و وجود موارد مشکوک پزشک با استفاده از عکس برداری از لگن می تواند از شکستگی لگن اطمینان حاصل پیدا کند. در برخی از موارد ممکن است عکس برداری عدم شکستگی در لگن را نشان دهد در صورتی که بیمار همچنان دارای درد در ناحیه لگن خود می باشد. در این صورت پزشک ممکن است MRI و یا اسکن استخوانی را تجویز کند تا بتواند شکستگی را مشاهده کند.
درمان شکستگی استخوان لگن چیست؟
فرآیند درمان به محل شکستگی و آسیب دیدگی بستگی دارد. مرحله اول درمان شکستگی لگن به منظور ثابت کردن و جلوگیری از خونریزی بیشتر می باشد. اغلب شکستگی های ایجاد شده در لگن نیازمند عمل جراحی می باشند. عمل های جراحی برای شکستگی لگن انواع مختلفی دارند که نوع عمل جراحی بستگی به تشخیص پزشک و شدت شکستگی دارد. به طور کلی زمانی که با شکستگی لگن برخورد کردید باید اقداماتی را انجام دهید که در ادامه آن ها را بیان می کنیم.
اقدامات اولیه قبل از درمان شکستگی لگن
اولین اقدام برای بیمار مشکوک به شکستگی لگن کمک گرفتن از اورژانس می باشد که تا زمان رسیدن اورژانس از حرکت دادن بیمار خودداری کنید. از بیمار در خصوص داشتن درد سوال کنید که آیا در ناحیه قفسه سینه، لگن و یا شکم خود درد را احساس می کند و یا خیر؟ اگر در این نواحی و یا در نزدیکی لگن احساس درد داشتند امکان شکستگی لگن بسیار زیاد است. شخص آسیب دیده باید به صورت ساکن بر روی زمین و جای گرم خوابانده شود. در برخی از موارد که بیمار بر اثر تصادف دچار شکستگی می شود به دلیل شوک بعد از تصادف و عدم احساس درد به سرعت بلند شده و شروع به حرکت می کند که این نکته بسیار خطرناک می باشد و ممکن است منجر به آسیب دیدگی بیشتر بیمار شود. در مورد درمان قوز کمر بیشتر بدانید.
درمان خونریزی و ثابت نگه داشتن لگن
برای جلوگیری از خونریزی کردن لگن باید از حرکت دادن آن خودداری کرد که برای ثابت نگه داشتن لگن پزشک از وسایل مخصوص استفاده می کند.
برای ثابت نگه داشتن لگن پزشک در اتاق عمل و با استفاده از بیهوش کردن بیمار از پیچ فلزی مخصوص و بلند استفاده می کند و آن را وارد استخوان می کند. در این روش از یک ابزار خارجی بزرگ نیز استفاده می شود. در این روش با کنار هم قرار دادن استخوان ها از خونریزی بیشتر جلوگیری می شود. با استفاده از برش های کوچکی که در پوست و عضله ایجاد می شود، پیچ و مهره فلزی وارد استخوان می شود و پوست روی استخوان لگن بیرون می آید و به میله فیبر کربن متصل می شود. به این روش ثابت نگه داشتن لگن از بیرون می گویند. در برخی از بیماران ثابت نگه داشتن لگن از داخل صورت می گیرد. در این روش اجزای استخوان به جای اصلی خود بازگردانده می شوند و به کمک قطعات و پیچ های فلزی استخوان ها به صورت دائمی ثابت می شوند.
در ادامه پزشک برای کاهش درد بیمار از قرص های مسکن استفاده می کند. همچنین برای کاهش احتمال لخته شدن خون ممکن است داروهای رقیق کننده نیز تجویز کند.
بعد از درمان شکستگی بیمار برای بهبود و کنترل درد نیاز به استراحت دارد.
در برخی از موارد شکستگی لگن نیازمند جراحی تعویض مفصل لگن می باشد که بعد از جراحی بیمار باید مراقبت های لازم بعد از تعویض مفصل لگن را انجام دهد.
انتخاب روش درمان چگونه انجام میگردد؟
درمان غیرجراحی
در صورت وجود شکستگی پایدار، عدم وجود دررفتگی یا وجود دررفتگی خفیف از این روش استفاده می گردد. معمولا از ویلچر، واکر یا عصا به منظور درمان به مدت 3 ماه استفاده می گردد. داروهای ضد درد و ضدانعقاد نیز معمولا تجویز می گردد.
بنابراین درمان های غیر جراحی یا کم تهاجمی فقط برای افراد سالم با شکستگی لگن بدون جابجایی ارائه می شود. درمان های کم تهاجمی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- فیزیوتراپی
- داروهای تسکین دهنده
- استفاده از وسایل کمکی راه رفتن
درمان جراحی
درمان جراحی شکستگی لگن در 1-2 روز اول ارائه می شود. نوع جراحی که به شما پیشنهاد میشود بر اساس استخوانها و بافتهای نرم آسیبدیده یا میزان جابجایی رخ داده است. رایج ترین درمان های جراحی عبارتند از:
جراحی تعویض مفصل ران : تعویض مفصل ران یک روش جراحی است که شامل تعویض مفصل “گوی و سوکت” مفصل ران با یک پروتز مصنوعی است. تکنیک مورد استفاده به ویژگی های فردی شما بستگی دارد.
ترمیم مفصل ران: اگر مفصل “توپ و کاسه” شما پتانسیل بهبود را دارد، ممکن است به جای تعویض مفصل ران از فیکساسیون داخلی لگن استفاده شود. در طی این روش، جراح ارتوپد شما از میلهها و پیچهای فلزی برای ثابت نگه داشتن مفصل شما در حالت طبیعی استفاده میکند. بسته به ماهیت شکستگی شما و جایی که شکستگی در قسمت فوقانی استخوان ران قرار دارد، ممکن است از فیکساسیون خارجی استفاده شود.
بنابراین بیماران با شکستگی لگن ناپایدار، از درمانهای جراحی مانند فیکساتورهای خارجی، تراکسیون اسکلتی، جااندازی باز و فیکساسیون استفاده می گردد.
درمانهای جراحی چه عوارضی ممکن است به همراه داشته باشند؟
درمانهای جراحی ممکن است خطرات و عوارض مختلفی داشته باشند، برای مثال عفونتهای زخم جراحی، آسیب به اعصاب یا عروق خونی حین جراحی، ایجاد لختههای خونی و آمبولی ریوی اشاره کرد. شایان ذکر است که در صورت انتخاب پزشک متخصص احتمال وقوع این عوارض صفر می باشد.
هزینه درمان شکستگی لگن
هزینه درمان شکستگی لگن به نوع درمان شما بستگی دارد. هزینه درمان های جراحی بیشتر از روش های کم تهاجمی است. کل هزینه های درمان بسته به تخصص پزشک و تشخیصی که می دهد وابسته است. بنابراین هزینه درمان شکستگی لگنی، بسته به نوع شکستگی، حاد بودن آن، متخصص ارتوپد، بیمه و بیمارستان متفاوت می باشد. به منظور اطلاع دقیق از هزینه ها ضروری است که با پزشک متخصص مشاوره گردد.
کلام آخر
در این مقاله به شکستگی لگن و اقدامات لازم برای درمان آن پرداختیم. یکی از موارد مهم که در مقاله هم به آن اشاره کردیم عدم حرکت دادن عضو بعد از شکستگی می باشد که از خونریزی و آسیب های بعدی جلوگیری خواهد کرد.
0 دیدگاه