دكتر سيد مير منصور موذن جمشیدی » مفصل زانو » زانوی پرانتزی و ضربدری
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

زانوی پرانتزی و ضربدری

به طور کلی ممکن است برخی افراد بر اثر عوامل مختلف یا عوامل ژنتیکی در ساختار زانوی خود دچار برخی مشکلات شوند. زانوی پرانتزی و ضربدری یکی از اختلالات و عارضه های شایع در ساختار مفصل زانو است که اغلب در کودکان بیشتر مشاهده می شود. پای پرانتزی ممکن است مشکلاتی را برای فرد در انجام برخی فعالیت ها به وجود آورد. در این مقاله ما اطلاعاتی را در خصوص زانوی پرانتزی و ضربدری در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم.

آناتومی زانو

به طور کلی اگر بخواهیم در خصوص آناتومی زانو صحبت کنیم باید بگوییم که، مفصل زانو از چند استخوان تشکیل شده است. مفصل زانو از استخوان ران که با نام درشت نی یا استخوان دفورمه در قسمت بالایی واستخوان ساق پا یا استخوان تیبیا در قسمت پایینی تشکیل است و در نقطه اتصال این دو استخوان، استخوان کشکک  زانو قرار دارد. همچنین زانو دارای تعدادی غضروف، رباط و تاندون نیز است.

غضروف ها اغلب برای محافظت زانو در مقابله ضربه و آسیب وجود دارند. همچنین غضروف ها دارای مایعی در بین استخوان ها هستند که این مایع موجب می شود که استخوان ها به راحتی بر روی یکدیگر لغزش داشته و همچنین هنگام حرکت زانو، استخوان ها بر روی هم دچارسایش نشوند؛ زیرا که سایش استخوان ها بر روی یکدیگر موجب از بین رفتن استخوان ها شده و درد زیادی را برای فرد به وجو می آورد. همچنین در مفصل زانو چهار رباط وجود دارد، رباط ها در مفصل زانو، استخوان ها را مانند طناب وبه طور ثابت نگه می دارند. تاندون ها نیز در مفصل زانو وظیفه نگه داری عضلات اطراف زانو و استخوان ها را دارد.

زانوی پرانتزی و ضربدری چیست؟

زانوی پرانتزی به طور کلی یک اختلال و عارضه در ساختار مفصلی زانو است که اغلب ممکن بر اثر عوامل ژنتیکی و برخی عوامل دیگر به وجود بیاید. در واقع به فاصله میان زانو ها به شکل پرانتز یا کمان، زانوی پرانتزی یا ضربدری گفته می شود که در اصطلاح پزشکی به آن ژنوواروم گفته می شود. به طور مثال هنگامی که فرد می ایستد و قوزک پای فرد به سمت داخل است، اگر زانو به شکل پرانتزی وبا فاصله بسیار از یکدیگر قرار بگیرند در اصطلاح می گویند که فرد دچارزانوی پرانتزی یا پای پرانتزی است. در حقیقت در اثربیماری زانوی پرانتزی ساق پا واستخوان ها به سمت خارج یا داخل دچار انحراف می شوند. همچنین در خصوص زانوی پرانتزی و ضربدری لازم است بدانید که، زانوی پرانتزی در کودکان تا سن 4 سالگی مسئله ای طبیعی است اما اگر بعد از 4 سالگی این مشکل بر طرف نشود باید به پزشک مراجعه کرده و روند درمانی شروع شود.

عوامل زمینه ساز در به وجود آمدن زانو پرانتزی

به طور کلی برخی عوامل زمینه ساز دربه وجود آمدن زانوی پرانتزی و ضربدری نقش بسزایی دارند که در ادامه به برخی از آنها می پردازیم.

  • عوامل ژنتیکی
  • بیماری راشیتیسم یا نرمی استخوان
  • کمبود ویتامین D
  • ضعف عضلات
  • زود راه رفتن کودک قبل از 2 سالگی
  • آرتروز زانو یا استئوآریت
  • روماتیسم مفصلی
  • اضافه وزن به خصوص در کودکان
  • درست ننشستن
  • بد ایستادن
  • شکستگی استخوان فمور یا استخوان ران
  • ضربات شدید به زانو
  • بد بستن و استفاده بیش از حد پوشک در کودکی
  • اختلال در صفحات رشد
  • اختلالات هورمونی
  • صاف بودن کف پا
  • بیماری بلانت
  • تومور های استخوانیdfsfdf
زانو پرانتزی ضربدری

علائم زانو پرانتزی و ضربدری

همچنین بیماری زانوی پرانتزی و ضربدری مانند اغلب بیماری ها دارای علائم و نشانه هایی است و به طور کلی به این دلیل که زانوی پرانتزی یک تغییر شکل ظاهری بر زانو به وجو می آورد به خوبی در ظاهرپا قابل تشخیص است.

برخی از علائم  شایع در زانوی پرانتزی و ضربدری عبارتند از:

  • فاصله گرفتن بیش از حد زانو ها از یکدیگر
  • راه رفتن بر لبه پا
  • انحراف ساق پا به داخل
  • آتروز زودرس
  • انحراف در قسمت کشکک زانو
  • کوتاهی برخی از عضلات

عوارض زانوی پرانتزی و ضربدری

این بیماری به عنوان یک عارضه در مفصل زانو در افراد به شمار می رود و ممکن است عوارض بسیاری را برای فرد به همراه داشته باشد و در برخی موارد موجب به وجود آمدن برخی بیماری ها شود.

در ادامه به بررسی برخی از عوارض زانوی پرانتزی می پردازیم:

آسیب به زانو

اغلب ممکن است افراد بر اثرعارضه زانوی پرانتزی و ضربدری دچار آسیب و برخی مشکلات شوند؛ زیرا زانوی پرانتزی موجب می شود که به قسمت داخلی زانو و استخوان ران فشار بسیاری وارد شود. این فشار مشکلات بسیاری را برای فرد به وجود می آورد.

کشیدگی رباط ها

زانوی پرانتزی یا ضربدری به دلیل تفاوت در ساختار مفصل زانو و فشار بیش از حد به زانو، ممکن است باعث کشیدگی رباط های زانو شود و در نتیجه مشکلات بسیاری را برای فرد به وجود آورد.

درد و احساس خستگی

در افرادی که دچار این عارضه هستند ممکن است در هنگام راه رفتن یا انجام برخی فعالیت ها دچار درد یا خستگی زودرس در پاهای خود شوند.

آسیب به مینیسک زانو

مینیسک زانو یکی از غضروف های داخل زانو است که و به جذب ضربه و آسیب در مفصل زانو کمک می کند.

در افرادی که دارای پای پرانتزی یا ضربدری هستند پارگی مینیسک زانو بر اثر فشار ممکن است رخ دهد.

اختلال در رشد

همچنین در افرادی که در سن رشد هستند ممکن است پای پرانتزی یا جراحی آن موجب اختلال در رشد آنها شود.

علائم زانو پرانتزی و ضربدری

نحوه تشخیص زانو پرانتزی و ضربدری

به طور کلی لازم به ذکر است که برای تشخیص زانوی پرانتزی و ضربدری باید به یک متخصص ارتوپد با تجربه مراجعه کنید. برای تشخیص زانوی پرانتزی و ضربدری، پزشک با انجام برخی معاینات و انجام برخی تست ها و معاینات فیزیکی به تشخیص این عارضه می پردازد. همچنین برای تشخیص دقیق تر این عارضه، عکسبرداری و تصویر برداری از ساختار مفصل زانو توسط روش های گونان نظیر سی تی اسکن، رادیولوژی و ام آر ای انجام می شود. که در طی آن با استفاده از اشعه ایکس و امواج تصویری دقیق از ساختار مفصل زانو تهیه می شود و توسط پزشک متخصص ارتوپد برای تشخیص بررسی می شود.

نحوه درمان زانوی

درمان زانوی پرانتزی و ضربدری با استفاده از روش های مختلفی صورت می گیرد و در صورت تشخیص زانوی پرانتزی، افراد باید به سرعت تحت درمان توسط متخصص ارتوپد قرار بگیرند، زیرا که ممکن است مشکلات و آسیب های جدی را در مفصل زانو برای فرد به وجود بیاورد و اغلب زمینه ساز برخی بیماری های مانند آتروز زانو شود. نحوه درمان زانوی پرانتزی با استفاده از موارد زیر انجام می شود:

حرکات ورزشی

با استفاده از برخی حرکات ورزشی توصیه شده توسط پزشک به اصلاح، تقویت عضلات و تغییر شکل مفصل و استخوان زانو جهت رفع زانوی پرانتزی و ضربدری پرداخته می شود.

کفش های طبی

اغلب برای درمان و کاهش فشار وارده براستخوان ها از کفش های طبی استفاده می شود. به طور کلی کفش های طبی به اصلاح ایستادن در افراد کمک می کند و در نتیجه منجر به درمان زانوی پرانتزی می شود.

بریس ها

بریس ها نوعی زانو بند های مخصوص هستند که اغلب در کودکان بیشتر از بزرگسالان توصیه می شود زیرا که کودکان همواره در حال رشد هستند و استفاده از بریس ها می تواند موجب تغییر در رشد استخوان ها و مفصل ها شده و درمانی موثر برای زانوی پرانتزی باشد.

جراحی

به طور کلی جراحی درمانی قطعی برای تغیر شکل و فرم پا است.

در موارد شدید تر و کسانی که به دنبال درمانی قطعی برای درمان زانوی پرانتزی هستند، جراحی زانوی پرانتزی و ضربدری انجام می شود.

انتخاب جراح زانوی پرانتزی

اگر دچار عارضه زانوی پرانتزی و ضربدری هستید و در زنجان زندگی می کنید به شما پیشنهاد می کنیم به بهترین متخصص ارتوپد در زنجان برای درمان و تشخیص این عارضه مراجعه کنید.

انتخاب جراح زانوی پرانتزی

هزینه درمان زانو پرانتزی

هزینه جراحی زانو پرانتزی بسته به حاد بودن مشکل، پوشش بیمه و تخصص پزشک متفاوت می باشد. به منظور اطلاع دقیق از هزینه ها باید به متخصص ارتوپد مراجعه شود.

کلام آخر

پای پرانتزی یکی از عارضه های شایع در میان افراد می باشد. این عارضه امروزه به سادگی قابل درمان است و با جراحی می توان از شر آن رهایی یافت.

دکتر سید منصور موذن جمشیدی

دکتر سید میر منصور موذن جمشیدی

دکتر میرمنصور موذن جمشیدی در سال ۱۳۷۸ در رشته پزشکی دانشگاه شیراز پذیرفته شدند. ایشان همچنین در سال ۱۳۸۷ با رتبه ۲۲ در رشته جراحی ارتوپدی دانشگاه تهران وارد دوره تخصص شدند. دکتر موذن جمشیدی در سال ۹۷ تنها پذیرفته فوق تخصصی جراحی لگن و ران و تعویض مفصل در دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند. شایان ذکر است که در ایران سالی یک پذیرفته برای تحصیل در این رشته مجاز می باشد. ایشان عضو انجمن جراحان لگن ایران، عضو انجمن جراحان لگن اروپا و دارای برد جراحی لگن ایران در دو سال پیاپی هستند.
برچسب ها:

مقالات مرتبط

اطلاعات جامع در مورد درمان شکستگی زانو

اطلاعات جامع در مورد درمان شکستگی زانو

اگر شما ورزشکاری هستید که در ورزش های تماسی شرکت می کنید ممکن است در معرض خطر شکستگی زانو باشید. شکستگی زانو یک شکستگی یا ترک در یک یا چند استخوان در مفصل است، که از شکستگی کوچک تا شکستگی کامل...

بهترین متخصص ارتوپد در شهرک غرب تهران

بهترین متخصص ارتوپد در شهرک غرب تهران

جراحی ارتوپدی یک روش پیچیده و پیشرفته است که فقط باید توسط جراح ارتوپد مجرب و آموزش دیده انجام شود. دکتر میر منصور موذن جمشیدی بهترین جراح ارتوپد در شهرک غرب هستند و دارای صدها جراحی موفق و بیمار...

مراقبت های بعد از جراحی تعویض مفصل زانو

مراقبت های بعد از جراحی تعویض مفصل زانو

مراقبت های بعد از جراحی تعویض مفصل زانو از مواردی است که باید حتما به درستی رعایت شود. همان طور که می دانید جراحی تعویض مفصل زانو به منظور درمان مشکلات مفصل زانو استفاده می شود. این جراحی یکی از...

درمان ورم مفاصل

درمان ورم مفاصل

مفصل ها در استخوان هایی ران، ساق پا و کشکک وجود دارد. ورم مفصل زمانی اتفاق می‌افتد که مایعات اضافی به بافت‌های اطراف مفصل سرازیر شوند. این مایعات باعث می شود مفصل فرد در مقایسه با سایر مفاصل بزرگتر...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *