به طور کلی ممکن است برخی افراد بر اثر عوامل مختلف یا عوامل ژنتیکی در ساختار زانوی خود دچار برخی مشکلات شوند. زانوی پرانتزی و ضربدری یکی از اختلالات و عارضه های شایع در ساختار مفصل زانو است که اغلب در کودکان بیشتر مشاهده می شود. پای پرانتزی ممکن است مشکلاتی را برای فرد در انجام برخی فعالیت ها به وجود آورد. در این مقاله ما اطلاعاتی را در خصوص زانوی پرانتزی و ضربدری در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم.
زانوی پرانتزی و ضربدری چیست؟
زانوی پرانتزی به طور کلی یک اختلال و عارضه در ساختار مفصلی زانو است که اغلب ممکن بر اثر عوامل ژنتیکی و برخی عوامل دیگر به وجود بیاید. در واقع به فاصله میان زانو ها به شکل پرانتز یا کمان، زانوی پرانتزی یا ضربدری گفته می شود که در اصطلاح پزشکی به آن ژنوواروم گفته می شود. به طور مثال هنگامی که فرد می ایستد و قوزک پای فرد به سمت داخل است، اگر زانو به شکل پرانتزی وبا فاصله بسیار از یکدیگر قرار بگیرند در اصطلاح می گویند که فرد دچارزانوی پرانتزی یا پای پرانتزی است. در حقیقت در اثربیماری زانوی پرانتزی ساق پا واستخوان ها به سمت خارج یا داخل دچار انحراف می شوند. همچنین در خصوص زانوی پرانتزی و ضربدری لازم است بدانید که، زانوی پرانتزی در کودکان تا سن 4 سالگی مسئله ای طبیعی است اما اگر بعد از 4 سالگی این مشکل بر طرف نشود باید به پزشک مراجعه کرده و روند درمانی شروع شود.
دلایل ایجاد زانو پرانتزی
به طور کلی برخی عوامل زمینه ساز دربه وجود آمدن زانوی پرانتزی و ضربدری نقش بسزایی دارند که در ادامه به برخی از آنها می پردازیم.
- عوامل ژنتیکی
- بیماری راشیتیسم یا نرمی استخوان
- کمبود ویتامین D
- ضعف عضلات
- زود راه رفتن کودک قبل از 2 سالگی
- آرتروز زانو یا استئوآریت
- روماتیسم مفصلی
- اضافه وزن به خصوص در کودکان
- درست ننشستن
- بد ایستادن
- شکستگی استخوان فمور یا استخوان ران
- ضربات شدید به زانو
- بد بستن و استفاده بیش از حد پوشک در کودکی
- اختلال در صفحات رشد
- اختلالات هورمونی
- صاف بودن کف پا
- بیماری بلانت
- تومور های استخوانیdfsfdf
علائم زانو پرانتزی و ضربدری
همچنین بیماری زانوی پرانتزی و ضربدری مانند اغلب بیماری ها دارای علائم و نشانه هایی است و به طور کلی به این دلیل که زانوی پرانتزی یک تغییر شکل ظاهری بر زانو به وجو می آورد به خوبی در ظاهرپا قابل تشخیص است.
برخی از علائم شایع در زانوی پرانتزی و ضربدری عبارتند از:
- فاصله گرفتن بیش از حد زانو ها از یکدیگر
- راه رفتن بر لبه پا
- انحراف ساق پا به داخل
- آتروز زودرس
- انحراف در قسمت کشکک زانو
- کوتاهی برخی از عضلات
عوارض زانوی پرانتزی و ضربدری
این بیماری به عنوان یک عارضه در مفصل زانو در افراد به شمار می رود و ممکن است عوارض بسیاری را برای فرد به همراه داشته باشد و در برخی موارد موجب به وجود آمدن برخی بیماری ها شود.
در ادامه به بررسی برخی از عوارض زانوی پرانتزی می پردازیم:
آسیب به زانو
اغلب ممکن است افراد بر اثرعارضه زانوی پرانتزی و ضربدری دچار آسیب و برخی مشکلات شوند؛ زیرا زانوی پرانتزی موجب می شود که به قسمت داخلی زانو و استخوان ران فشار بسیاری وارد شود. این فشار مشکلات بسیاری را برای فرد به وجود می آورد.
کشیدگی رباط ها
زانوی پرانتزی یا ضربدری به دلیل تفاوت در ساختار مفصل زانو و فشار بیش از حد به زانو، ممکن است باعث کشیدگی رباط های زانو شود و در نتیجه مشکلات بسیاری را برای فرد به وجود آورد.
درد و احساس خستگی
در افرادی که دچار این عارضه هستند ممکن است در هنگام راه رفتن یا انجام برخی فعالیت ها دچار درد یا خستگی زودرس در پاهای خود شوند.
آسیب به مینیسک زانو
مینیسک زانو یکی از غضروف های داخل زانو است که و به جذب ضربه و آسیب در مفصل زانو کمک می کند.
در افرادی که دارای پای پرانتزی یا ضربدری هستند مینیسک زانو زانو بر اثر فشار ممکن است رخ دهد.
اختلال در رشد
همچنین در افرادی که در سن رشد هستند ممکن است پای پرانتزی یا جراحی آن موجب اختلال در رشد آنها شود.
تشخیص زانو پرانتزی و ضربدری
گاهی اوقات ممکن است زانوی ضربدری یا پرانتزی به راحتی قابل تشخیص نباشد. در این صورت نیاز است از زانوها، مچ پا و لگن بیمار عکس رادیوگرافی تهیه شود معمولا این تصویر از وسط استخوان ران تا وسط مچ پا گرفته می شود که در فردی با زانوهای نرمال این خط دقیقا باید از وسط زانوهایش رد شود. در صورتی که فرد زانوهای پرانتزی داشته باشد این خط از داخل زانو رد می شود و در صورتی که زانوهای ضربدری داشته باشد، خط مذکور از خارج زانو رد می شود.
تشخیص زانوی پرانتزی یا زانوهای ضربه ای از طریق معاینه فیزیکی انجام می شود. علاوه بر این، اگر کودک شما بزرگتر از 2 و نیم سال سن دارد و زانوهای متمایل به داخل و خارج دارد، ممکن است عکسبرداری با اشعه ایکس تجویز شود. مطالعاتی که انجام شده نشان می دهد که مشکل زانوی پرانتزی یا زانوی ضربدری می تواند موجب بروز فشار زیاد به داخل یا خارج زانو شود.
به طور کلی لازم به ذکر است که برای تشخیص زانوی پرانتزی و ضربدری باید به یک متخصص ارتوپد با تجربه مراجعه کنید. برای تشخیص زانوی پرانتزی و ضربدری، پزشک با انجام برخی معاینات و انجام برخی تست ها و معاینات فیزیکی به تشخیص این عارضه می پردازد. همچنین برای تشخیص دقیق تر این عارضه، عکسبرداری و تصویر برداری از ساختار مفصل زانو توسط روش های گونان نظیر سی تی اسکن، رادیولوژی و ام آر ای انجام می شود. که در طی آن با استفاده از اشعه ایکس و امواج تصویری دقیق از ساختار مفصل زانو تهیه می شود و توسط پزشک متخصص ارتوپد برای تشخیص بررسی می شود.
بیشتر بخوانید: درمان زانوی دونده
کلام آخر
پای پرانتزی یکی از عارضه های شایع در میان افراد می باشد. این عارضه امروزه به سادگی قابل درمان است و با جراحی می توان از شر آن رهایی یافت.
سوالات متداول
0 دیدگاه