دكتر سيد مير منصور موذن جمشیدی » مفصل لگن » از علت تا درمان در رفتگی مفصل
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

از علت تا درمان در رفتگی مفصل

در رفتگی مفصل اغلب بر اثر عوامل مختلفی رخ می دهد و می تواند موجب بروز درد های شدید و آزر دهنده برای فرد شود. این عارضه منجر به ایجاد مشکلات بسیاری برای فرد می گردد. از آنجایی که وظیفه مفصل کمک به در کنار هم قرار دادن استخوان ها می باشد، بروز هرگونه مشکل در این ناحیه می تواند موجب اختلال درسیستم حرکتی شود. ما در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی را در خصوص علل بروز در رفتگی مفصل، علائم و درمان آن به شما ارائه دهیم پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

 مفصل چیست؟

همانطور که گفته شد مفصل محلی است که با کمک آن استخوان ها کنار هم قرار گرفته و با بهره گیری از آن حرکت میسر می گردد. مفاصل اغلب از قسمت های مختلفی نظیر غضروف، رباط، لایه سینوویال و استخوان تشکیل شده است که هر کدام از آنها به حرکت مفصل کمک می کنند و بروز آسیب در هرکدام از آنها می تواند منجر به بروز مشکلاتی برای فرد شده و سیستم حرکتی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. هم چنین لازم به ذکر است که برخی عوامل در مفصل وجود دارند که به پایداری مفصل کمک میکنند و بروز هرگونه مشکل و آسیب در آنها موجب بهم ریختگی پایداری مفصل شده و مفصل از جای خود جا به جا می شود.

درمان-دررفتگی-مفاصل

علت در رفتگی مفصل

به طور کلی در رفتگی مفصل نوعی آسیب مفصلی است که در طی آن سر استخوان از جای خود خارج شده و با درد بسیاری همراه است. در واقع در رفتگی مفصل بر اثر نیروی وارد شده به اندام های سطحی مفصل رخ می دهد و این نیرو موجب جابه جا شدن مفصل در جای خود می شود. در رفتگی مفصل یکی از شایع ترین مشکلات مفصلی به شمار می رود و اغلب بر اثر عواملی نظیر علل مادرزادی، عفونت و ضربه در ناحیه کپسول مفصلی و لیگامان ها رخ می دهد. اگر بخواهیم به طور دقیق تر بگوییم،  وارد شدن ضربه شدید به مفصل می تواند موجب پارگی لیگامان ها و کپسول های مفصلی شود و مفصل را دچار در رفتگی یا در اصطلاح  Dislocation  کند.

هم چنین از شایع ترین در رفتگی های مفصل می توان به در رفتگی مادرزادی مفصل لگن، شانه، ران و مچ پا اشاره کرد. لازم است بدانید که عدم درمان در رفتگی مفصل می تواند منجر به بروز مشکلاتی جدی در ناحیه مفصل شده و خطراتی نظیر شکستگی مفصل و برخی عوارض را به همراه دارد.

هزینه-درمان-دررفتگی-مفاصل

مفصل چه نواحی دچار در رفتگی می گردد؟

مفاصل شانه، زانو و مچ دست و پا در صورت اعمال ضربه ممکن است دچار در رفتگی شود.

علائم در رفتگی مفصل

در رفتگی مفصل اغلب می تواند با برخی علائم همراه باشد که در صورت مشاهده آنها باید به پزشک متخصص ارتوپد مراجعه کنید و هرچه سریع تر روند درمانی را آغاز کنید.
برخی از علائم در رفتگی مفصل عبارتند از:

کبودی  یا قرمزی مفصل در رفته

بی حس شدن ناحیه اطراف مفصل

بروز درد شدید در هنگام حرکت دادن مفصل

اختلال در سیستم حرکتی و کاهش دامنه حرکتی

احساس گز گز در ناحیه در رفتگی

تورم و  ورم مفصل 

تغییر شکل مفصل

مزایای انجام درمان در رفتگی مفاصل

با انجام درمان از پیشرفت آسیب جلوگیری می گردد و درد ناحیه بهبود می یابد.


اقدامات پیش از درمان در رفتگی مفاصل

در صورت اینکه یکی از مفاصل بدنتان دچار مشکل شد، در گام اول از حرکت دادن آن خودداری نمایید و به کمک یک باند پهن اقدام به آویختن دست نمایید. این اقدام از پیشرفت آسیب جلوگیری نموده و درد را کاهش می دهد. در صورت وجود درد می توانید از کمپرس یخ با کمپرس سرد نیز استفاده نمایید. در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

درمان در رفتگی مفصل

اغلب برای درمان در رفتگی مفصل در وهله اول پزشک پس از معاینه و بررسی های لازم به جا اندزی مفصل می پردازد که جا اندازی مفصل اغلب با دو روش باز و بسته صورت می گیرد. لازم به ذکر است که جا اندازی مفصل به روش بسته بدون انجام جراحی صورت می گیرد و با درد بسیاری زیادی همراه می باشد. به همین دلیل، پزشک متخصص ارتوپد در هنگام جا اندازی مفصل از بی حسی موضعی در ناحیه مفصل استفاده می کند تا فرد درد کمتری را متحمل شود. اما در برخی موارد ممکن است که به علت گیر کردن بافت های مفصل، جا اندازی مفصل به روش بسته امکان پذیر نباشد و متخصص ارتوپد به انجام جراحی برای درمان در رفتگی مفصل بپردازد.

هم چنین لازم به ذکر است که پس از جا افتادن مفصل ها درمان لیگامان های آسیب دیده و پاره شده امری ضروری است اما برای انجام این کار به عمل جراحی نیاز نیست و اغلب به لیگامان ها فرصت می دهند که ترمیم یافته و جوش بخورند. شایان ذکر است که در برخی موارد پزشک برای کاهش و تسکین درد، مصرف مسکن را تجویز می نماید.

عوارض-دررفتگی-مفاصل

اقدامات پس از درمان در رفتگی مفاصل

  • به منظور ثابت ماندن و تسریع بهبود مفصلی که دچار در رفتگی شده است، پزشک اقدام به بستن آتل می نماید. آتل باید تا زمانی که پزشک تجویز نموده است استفاده گردد.
  • پس از جراحی در صورتی ایجاد آسیب در  اعصاب یا رگ های خونی ممکن است جراحی ترمیمی تجویز شود.
  • پس از انجام درمان در رفتگی، فیزیوتراپی کمک شایانی در تسریع بهبود دارد. همچنین به منظور جلوگیری از پیشرفت دوباره بیماری فیزیوتراپی مورد استفاده قرار می گیرد.
  • استفاده از ورزش ها و حرکت های اصلاحی کمک شایانی به درمان دارد.
  • ماساژ درمانی در اکثر اوقات تاثیر مثبتی در کوتاه شدن روند بهبود دارد.
  • استفاده از حرکت دادن مفاصل در جهت صحیح و الکتروتراپی منجر به کاهش درد و عدم بازگشت بیماری می گردد.

هزینه درمان در رفتگی مفاصل

هزینه درمان در رفتگی مفاصل، بسته به حاد بودن مشکل، تخصص پزشک و روش درمانی متفاوت می باشد. به منظور اطلاع دقیق از هزینه ها ضروری است که به پزشک متخصص مراجعه گردد.

کلام آخر

در رفتگی مفاصل عارضه شایعی است که منجر به ایجاد درد در ناحیه تحت آسیب می گردد. این عارضه در موارد با آسیب دیدگی بسیار جزئی نیز بسیار دردناک بوده و لازم است که هرچه سریعتر به منظور درمان آن به پزشک متخصص مراجعه شود.

دکتر سید منصور موذن جمشیدی

دکتر سید میر منصور موذن جمشیدی

دکتر میرمنصور موذن جمشیدی در سال ۱۳۷۸ در رشته پزشکی دانشگاه شیراز پذیرفته شدند. ایشان همچنین در سال ۱۳۸۷ با رتبه ۲۲ در رشته جراحی ارتوپدی دانشگاه تهران وارد دوره تخصص شدند. دکتر موذن جمشیدی در سال ۹۷ تنها پذیرفته فوق تخصصی جراحی لگن و ران و تعویض مفصل در دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند. شایان ذکر است که در ایران سالی یک پذیرفته برای تحصیل در این رشته مجاز می باشد. ایشان عضو انجمن جراحان لگن ایران، عضو انجمن جراحان لگن اروپا و دارای برد جراحی لگن ایران در دو سال پیاپی هستند.
برچسب ها:

مقالات مرتبط

مراقبت های بعد از تعویض مفصل لگن

مراقبت های بعد از تعویض مفصل لگن

مراقبت های بعد از تعویض مفصل لگن درواقع جزء مهم ترین نکات بعد از عمل محسوب می شود دقت داشته باشید که در سه ماه اول بعد از جراحی احتمال در رفتگی مفصل بسیار زیاد است ولی بعد از این زمان به دلیل تشکیل...

آرتروز لگن از دلایل تا علائم

آرتروز لگن از دلایل تا علائم

قبل از توضیح در مورد آرتروز لگن باید اشاره کنیم مفصلی است که شامل یک توپ و یک کاسه می‌باشد که هر دوی آنها از استخوان ساخته شده و با غضوف پوشیده شده است. در حالت کلی غضروف ها به مفصل اجازه می‌دهند تا...

جراحی تعویض مفصل لگن در تهران

جراحی تعویض مفصل لگن در تهران

استخوان لگن با توجه به نقشی که به عنوان نقطه تکیه گاه و اتصال بدن ایفا می کند و هم چنین داشتن عروق خونی و رشته های عصبی فراوان از اهمیت زیادی برخوردار است. مفصلی که لگن را به پاها متصل می کند، مفصل...

دکتر پنجه طلا جراحی لگن

دکتر پنجه طلا جراحی لگن

زمانی که دچار مشکل اسکلتی عضلانی یا لگن می شوید یا آسیبی می بینید که بر استخوان ها، مفاصل، رباط ها یا غضروف شما تأثیر می گذارد، مراجعه به بهترین پزشک ارتوپد می تواند کمک زیادی به شما بکند. مراجعه به...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *