دیسپلازی مفصل ران یا دررفتگی مادرزادی لگن از جمله بیماری هایی است که در رده بیماری های وراثتی قرار می گیرد. برخی از نوزادان از بدو تولد با این بیماری به دنیا می آیند. به همین جهت روند تشخیص و درمان اگر زودتر آغاز شود این بیماری پیشروی نخواهد کرد. در ادامه شاهد تجربه بیمار پس از درمان دررفتگی مادرزادی لگن در زنجان توسط دکتر میرمنصور موذن جمشیدی – متخصص ارتوپد- فوق تخصص جراحی لگن و ران هستید.
در رفتگی مادرزادی مفصل لگن
در رفتگی مادرزادی مفصل لگن در واقع درمان در مراحل اولیه باعث می شود مفصل ران در محل اصلی خود قرار گیرد و با روند رشد طبیعی کودک نحوه جایگیری آن ثابت می شود. اگر می خواهید در خصوص علائم و علل بروز بیماری دیسپلازی مفصل ران اطلاعاتی داشته باشید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
آناتومی استخوان لگن
مفصلی که در حد فاصل استخوان ران و لگن خاصره قرار دارد را مفصل ران می گویند. این مفصل به این نحو در محل اصلی خود ثابت می شود که سر استخوان ران در حفره ای به نام استابولوم قرار گیرد. حفره استابولوم بخشی از لگن محسوب می شود.
در دوران جنینی حفره استابولوم و مفصل ران به طور طبیعی شکل می گیرد و رشد می کند. در برخی از نوزادان مشکلاتی در روند رشد طبیعی این مفصل به وجود می آید که علت اصلی و دقیق آن مشخص نیست. به همین دلیل سراستخوان در داخل حفره استابولوم ثابت نیست.
دیسپلازی مفصل ران
به خارج شدن سر استخوان ران از داخل حفره استابولوم دیسپلازی مفصل ران گفته می شود. این بیماری از درجه شدید تا ضعیف احتمال بروز و ظهور دارد.
زمانی که دیسپلازی مفصل ران شدید باشد، به دررفتگی مادرزادی مفصل ران می انجامد. به همین سبب پزشکان تاکید می کنند که دیسپلازی مفصل ران در صورتی که به موقع تشخیص داده شود از دررفتگی مفصل ران به طور کامل جلوگیری می شود.
علت بیماری دیسپلازی مفصل ران
علت اصلی آن هنوز مشخص نیست اما متخصصین معتقدند که این بیماری زمینه های وراثتی و ژنتیکی دارد. از سوی دیگر نیز آمار مبتلایان به این بیماری در دختران بیش از جنس مذکر است.
علائم و نشانه های دیسپلازی مفصل ران
مهم ترین نشانه های دیسپلازی مفصل ران از این قرار است:
- درد در ناحیه کشاله ران
- افزایش درد در هنگام نشست و برخاست
- درد در وضعیت راه رفتن و یا دویدن
چه نوزادانی مستعد در رفتگی مادرزادی مفصل لگن هستند
نوزادان دختر و فرزندان اول خانواد و همچنین کودکانی که دارای نژاد سفید پوست هستند، یا دارای ناهنجاری های مادرزادی مانند تورتیکولی و یا پا چنبری هستند، بیشتر از سایر نوزادان، مستعد به در رفتگی مادرزادی مفصل لگن هستند. همچنین نوزادانی که در شکم مادر برعکس هستند نیز ممکن است درگیر در رفتگی لگن شوند. همچنین می توانید مقاله درمان در رفتگی مفصل را نیز مطالعه نمایید.
دیسپلازی مفصل ران چگونه تشخیص داده می شود؟
- ابتدا علائم بالینی مورد بررسی قرار می گیرد. علائم بالینی با معاینات فیزیکی و نیز شرح حالی که از فرد گرفته می شود قابل بررسی خواهد بود.
- از سوی دیگر نیز عکسبرداری رادیولوژی نیز به دقت تشخیص می افزاید. در عکس هایی که از نواحی داخلی ران گرفته می شود دیسپلازی مشخص خواهد شد.
- ام آر آی نیز از دیگر راه هایی است که امکان تشخیص دقیق دیسپلازی مفصل ران را فراهم می کند.
انواع روش های درمانی بیماری دیسپلازی مفصل ران
درمان دیسپلازی مفصل ران در دوران کودکی:
در دوران کودکی با بستن یک کمربند خاص در ناحیه کمر و پاها می توانند کودک را درمان کنند. بستن چند ماه این کمربند طبی به طور کامل این بیماری را درمان خواهد کرد.
در مواردی بیماری دیسپلازی مفصل ران بعد از گذشت شش ماه آغاز می شود. روش درمان در این دوران جاانداختن استخوان در محل اصلی و ثابت کردن با گچ گرفتن است.
درمان دیسپلازی مفصل ران در دوران بزرگسالی:
برای درمان این بیماری بعد از یکسالگی و در دوران بزرگسالی باید جراحی انجام شود. جراحی برای بزرگسالان در مواردی انجام می شود که دررفتگی شدید باشد و بیمار درد های زیادی را تجربه کند.
برخی از راهکاری هایی که برای بهبود وضعیت بیماران از سوی پزشکان توصیه می شود علائم بیماری دیسپلازی مفصل ران را کاهش می دهد و از پیشروی این بیماری جلوگیری می کند. مثل:
- کاهش وزن
- استفاده از عصا
این دو اقدام باعث می شود فشار کمتری به نواحی ران و مفاصل وارد شود. در نهایت علائم درد کاهش می یابد و وضعیت بیمار وخیم تر نمی شود.
درمان غیر جراحی دررفتگی مفصل لگن در کودکان
درمان های غیر جراحی مفصل زانو بسته به سن کودک متفاوت می باشد. برای نوزادان تازه به دنیا آمده درمان به صورتی انجام می شود که پای کودک قابلیت تکان خوردن داشته باشد، در این کودکان از بریس مخصوصی به جهت درمان دررفتگی مفصل لگن استفاده می گردد. برای درمان کودکان یک تا شش ماهه از دستگاه مخصوصی به منظور نگه داشتن استخوان در حالت ثابت استفاده می گردد. برای کودکان شش تا دو سال ریداکشن بسته و گچ گرفتن توصیه می شود.
درمان جراحی دررفتگی مفصل لگن
کودکان شش ماه تا دو سال. اگر ریداکشن بسته، کمکی به قرارگیری فمور درپوزیشن صحیح نکرده باشد، جراحی باز انجام خواهد شد. در این روش، برشی بر روی لگن زده می شود تا امکان مشاهده استخوان و بافت نرم فراهم گردد.
هزینه درمان در رفتگی مفصل لگن مادرزادی
هزینه در رفتگی مفصل لگن، بسته به حاد بودن مشکل، سن کودک، روش درمان، تجربه و تخصص پزشک، پوشش بیمه و نوع بیمارستان یا درمانگاه متفاوت می باشد. به جهت اطلاع دقیق از هزینه ها ضروری است که با پزشک متخصص مشاوره شود.
نتیجه گیری
برای تشخیص و درمان دیسپلازی مفصل ران حتما به متخصص ارتوپد مراجعه کنید. زیرا که متخصصین ارتوپدی می توانند با تکیه بر تجربه و تخصصی که دارند تشخیص های دقیق و بهنگامی را داشته باشند. همانطور که بارها ذکر کردیم تشخیص به موقع تا حد زیادی موفقیت روند درمان را در بیماری دیسپلازی مفصل ران افزایش خواهد داد. بنابراین با پیگیری های به موقع از بروز مشکلات جدی تر در آینده می توانید جلوگیری کنید.
0 دیدگاه