فیبرومیالژیا یک بیماری طولانی مدت یا مزمن است و باعث بروز علائمی نظیر درد اسکلتی عضلانی یا درد در عضلات و استخوان ها، حساسیت و شکنندگی، خستگی عمومی، اختلالت خواب و اختلالات شناختی می گردد. این سندرم در حال حاضر بسیار رایج می باشد و منجر به افت کیفیت زندگی، خستگی مفرط و کلافگی می گردد. لذا شناخت این بیماری و روش های درمان آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
فیبرومیالژیا چیست؟
تشخیص سندرم فیبرومیالژیا حتی برای پزشکان متخصص، دشوار است. علائم آن شبیه علائم سایر بیماریها است و هیچ آزمایشی برای تایید قطعی تشخیص وجود ندارد. در نتیجه، فیبرومیالژیا اغلب به اشتباه تشخیص داده می شود. در گذشته، برخی از متخصصان حتی این سوال را مطرح می کردند که آیا فیبرومیالژیا واقعی است یا خیر. برخی نیز این دردها را به آرتروز ربط می دادند. در ایالات متحده، حدود 4 میلیون بزرگسال یا حدود 2 درصد افراد، مبتلا به فیبرومیالژیا تشخیص داده شده اند. اکثر موارد فیبرومیالژیا در زنان تشخیص داده می شود. اغلب افراد در میانسالی به این عارضه تشخیص داده می شوند، اما فیبرومیالژیا می تواند کودکان را نیز تحت تاثیر قرار دهد. داروها، تراپی ها و تغییرات سبک زندگی می تواند به شما در کنترل علائم و بهبود کیفیت زندگی کمک کند. همچنین ممکن است دوره هایی از نوع بهبودی را تجربه کنید که در آن درد و خستگی شما بهبود می یابد.
علائم فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا یک درد مداوم و مبهم است. اگر احساس درد داشتید و درد عضلانی اسکلتی را تجربه کرده باشید، یک پزشک متخصص، عارضه فیبرومیالژیا را برای شما تشخیص می دهد. معیارهای تشخیصی فعلی به درد فیبرومیالژیا به عنوان درد چند موضعی اشاره می کنند. در مقابل، معیارهای تشخیصی فیبرومیالژیا در سال 1990، درد فیبرومیالژیا را به عنوان درد گسترده مزمن تعریف کرد. علاوه بر این، اکنون فرآیند تشخیصی بر شدت درد و نواحی درد اسکلتی عضلانی متمرکز است.
سایر علائم فیبرومیالژیا عبارتند از:
- خستگی
- مشکل خواب
- خواب طولانی مدت بدون احساس رفع خستگی
- سردرد
- مشکل در تمرکز
- خشکی چشم
- راش پوستی
- خارش
- درد مبهم در زیر شکم
- مشکلات مثانه
- افسردگی
- اضطراب
این عارضه می تواند بر احساسات و همچنین سلامت جسمانی شما تأثیر بگذارد. علائم و نشانه های بیشتر فیبرومیالژیا را کشف کنید.
درمان فیبرومیالژیا
در حال حاضر هیچ درمانی برای فیبرومیالژیا وجود ندارد. ضمنا درمان ها بر کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی با داروها و تغییر سبک زندگی متمرکز است.
درد فیبرومیالژیا
درد علامت بارز فیبرومیالژیا است. شما آن را در عضلات مختلف و سایر بافت های اطراف بدن خود احساس خواهید کرد. درد می تواند از یک درد خفیف تا یک ناراحتی شدید و تقریبا غیرقابل تحمل متغیر باشد. شدت آن می تواند تعیین کند که چقدر می توانید با آن کنار بیایید.
درد قفسه سینه
وقتی درد فیبرومیالژیا در قفسه سینه شما باشد، می تواند شبیه درد حمله قلبی باشد. درد قفسه سینه در فیبرومیالژیا در غضروفی است که دنده های شما را به استخوان قفسه سینه متصل می کند. درد ممکن است به شانه ها و بازوهای شما سرایت کند.
کمر درد
کمر شما یکی از رایج ترین نقاطی است که در آن احساس درد می کنید. اکثر افراد در مقطعی از زندگی خود دچار کمردرد می شوند. اگر کمر شما درد می کند، ممکن است مشخص نباشد که آیا فیبرومیالژیا عامل آن است یا یک بیماری دیگر مانند آرتریت. همچنین ممکن است ترکیبی از فیبرومیالژیا و آرتریت وجود داشته باشد. همان داروهایی که برای تسکین سایر علائم فیبرومیالژیا مصرف می کنید می توانند به کمردرد نیز کمک کنند. تمرینات کششی و تقویتی می تواند به حفاظت از عضلات کمر شما کمک کند.
درد پا
ممکن است درد فیبرومیالژیا را در عضلات پاهای خود احساس کنید. پا درد ناشی از فیبرومیالژیا می تواند شبیه به سفتی آرتریت باشد. درد را می توان به صورت عمیق، سوزش یا ضربان دار توصیف کرد. گاهی اوقات فیبرومیالژیا در پاها احساسی شبیه به گزگز یا سوزن سوزن شدن یا درد زانو و درد پاشنه پا می باشد. تمایل غیرقابل کنترل برای حرکت دادن پاها نشانه سندرم پای بیقرار است که می تواند با فیبرومیالژیا همپوشانی داشته باشد. گاهی اوقات خستگی در پاها نیز ظاهر می شود. اندامهای شما میتوانند احساس سنگینی کنند، گویی که توسط وزنهها نگه داشته میشوند.
داروی فیبرومیالژیا
داروها می توانند درد را تسکین دهند و به خواب بهتر و با کیفیت تر کمک کنند. داروهای رایج برای فیبرومیالژیا شامل مسکن ها، داروهای ضد تشنج و داروهای ضد افسردگی است.
مسکن ها
درد فیبرومیالژیا می تواند به اندازه کافی ناراحت کننده و مداوم باشد که در روال روزانه شما اختلال ایجاد کند. ضروری است که به این درد ها توجه شود و با یک متخصص در مورد راه های کنترل درد مشورت گردد.
اگر درد شما خفیف است، یکی از گزینهها مصرف مسکنهای بدون نسخه است، مانند:
- استامینوفن
- آسپرین
- ایبوپروفن
- ناپروکسن
این داروها می توانند سطح درد شما را کاهش دهند، ناراحتی را کاهش دهند و به شما کمک کنند وضعیت خود را بهتر کنترل کنید. حتی ممکن است به شما کمک کنند بهتر بخوابید. بسیاری از آنها التهاب را نیز کاهش می دهند. اگرچه التهاب یک علامت اولیه فیبرومیالژیا نیست، ممکن است در صورت داشتن یک بیماری مرتبط مانند آرتریت روماتوئید آن را تجربه کنید. ضمنا توجه داشته باشید که داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) عوارض جانبی دارند. ترامادول یکی از مواد مخدری است که بیشترین تاثیر را برای تسکین فیبرومیالژیا دارد.
داروهای ضد تشنج
Pregabalin (Lyrica)، یک داروی ضد تشنج است و اولین دارویی بود که سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای فیبرومیالژیا تایید کرد. ارسال سیگنال های درد را از سلول های عصبی مسدود می کند.
گاباپنتین (Neurontin) برای درمان صرع طراحی شده است، اما ممکن است به کاهش علائم در افراد مبتلا به فیبرومیالژیا نیز کمک کند. گاباپنتین برای درمان فیبرومیالژیا توسط FDA تایید نشده است.
عوامل خطر فیبرومیالژیا
تحقیقات موجود هنوز علت دقیق فیبرومیالژیا را شناسایی نکرده است. عواملی که ممکن است خطر ابتلا به آن را افزایش دهند عبارتند از:
جنسیت: اکثر موارد فیبرومیالژیا در حال حاضر در زنان تشخیص داده می شود، اما دلیل این تفاوت مشخص نیست.
سن: به احتمال زیاد در میانسالی تشخیص داده میشوید و با افزایش سن خطر ابتلا به آن افزایش مییابد. کودکان نیز ممکن است به فیبرومیالژیا مبتلا شوند.
زمینه ارثی: اگر اعضای نزدیک خانواده شما مبتلا به فیبرومیالژیا هستند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آن باشید.
کلام آخر
فیبرومیالژیا یا دردهای اسکلتی عضلانی نوعی سندرم است که منجر به احساس درد مزمن در نواحی مختلف بدن می گردد. اگر شما هم به دردهایی در استخوان و عضلات دچار هستید که با روش های رایج قابل درمان نیستند، حتما با یک متخصص ارتوپد مشورت کنید.
0 دیدگاه