جراحی اصلاح اندام تحتانی یک از روش های جراحی بوده که سبب اصلاح نواقص موجود در قسمت ها پایین تنه بدن می شود. امروزه با توجه به پیشرفت علم پزشکی در زمینه جراحی، روش های متفاوتی در جهت رفع این نواقص ایجاد شده است. در این مقاله سعی خواهیم داشت در مورد این جراحی و علت هایی که ممکن است افراد نیازمند این روش جراحی شوند صحبت کنیم. پس در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
در چه مواردی افراد نیازمند انجام این جراحی هستند؟
علت های متعددی وجود دارد که ممکن است افراد نیازمند این روش جراحی باشند. برخی از این علت ها زمینه مادرزادی دارند و برخی در اثر سوانح و یا اتفاقات مختلف در فرد ایجاد شده اند. علت هر چه باشد وجود نواقص در اندام های تحتانی به علت اینکه این اندام ها در ارتباط مستقیم با فعالیت های روزمره هستند بسیار آزار دهنده است.
حتی در برخی موارد ممکن است زمینه ساز بیماری های حرکتی دیگر باشد. در این جا به بررسی علت های ایجاد این نواقص می پردازیم.
انحراف مادرزادی اندام تحتانی
یکی از این اختلالات، چرخش اندام تحتانی نظیر دررفتگی مادر زادی مفصل لگن در کودکان و نوجوانان است، که علائم آن غیر طبیعی بودن اندام پایین تنه در این افراد و یا مشکلات راه رفتن در آن ها است. این اختلالات در 90 درصد موارد منشاء مادرزادی دارند و با رشد کودک خود را نشان میدهند و علت ایجاد آن ها چرخش بیش از حد یکی از استخوان های اندام تحتانی است که باعث ظاهری غیر طبیعی در افراد می شود و به همین علت افراد نیازمند جراحی می شوند.
اختلالات رشد اندام تحتانی
اختلاف در طول دو اندام در یک فرد یکی از اختلالات شایع ارتوپدی به حساب می آید که علت آن ممکن است کاهش میزان رشد و یا افزایش میزان رشد در یکی از اندام ها باشد. این اختلال به ظاهر ساده سبب ایجاد مشکلات فراوانی در راه رفتن و نشستن افراد می شود و می تواند زمینه ساز ایجاد اختلالات ارتوپدی دیگر باشد.
اختلالات ناشی از بروز سوانح
سوانحی تصادفات و یا سقوط ممکن است سبب بروز برخی اختلالات حاد حرکتی در افراد شود و نیاز باشد که افراد جراحی های مربوطه را انجام دهند.
انحراف اندام های تحتانی چه مشکلاتی را برای افراد به وجود می آورد؟
آسیب هایی که در قسمت تحتانی بدن ایجاد می شود، سبب اثرگذاری بر روی طیف وسیعی از فعالیت های بدنی افراد چون فعالیت های شغلی، فعالیت های ورزشی و فعالیت های معمول می شود. مهم ترین علائم ظاهری این اختلالات ایجاد مشکل در راه رفتن است. انحرافاتی که در قسمت تحتانی بدن ایجاد می شود به علت بر هم زدن توازن وزنی بدن زمینه ساز مشکلات ستون فقرات نیز می شود. بنابراین درمان سریع این اختلالات علاوه بر اینکه به صورت بارزی سبب بهبود کیفیت زندگی افراد می شود، همچنین باعث جلوگیری از ایجاد بیماری های ارتوپدی در آینده می شود.
نحوه ی انجام جراحی اصلاح اندام تحتانی
نحوه ی جراحی قسمت های مختلف اندام تحتانی متفاوت بوده و ما در اینجا به بررسی دو مورد آن ها خواهیم پرداخت:
جراحی اندام لگن
این اندام شامل کمربند لگنی در جلو و استخوان های خاجی و دنبالچه در عقب است. شکستگی استخوان لگن و یا انحراف مادرزادی آن می تواند بسیار خطرناک و در برخی موارد تهدید کننده ی زندگی باشد. از نشانه ها و علائم آن می توان به درد شدید در لگن و کشاله ی ران، عدم توانایی در قرار دادن وزن بر روی دو پا و کوتاه شدن پا در طرف دارای آسیب و انحراف اشاره کرد.
برای رفع این بیماری دو مرحله ی درمانی وجود دارد که شامل درمان اولیه که و در نهایت جراحی است. در درمان اولیه کشش پوستی و بی حرکت کردن و یا تثبیت محل مورد نظر وجود دارد. در ادامه نیز روش های جراحی بوسیله ی جا انداختن و فیکس کردن محل با استفاده از پیچ و پلاک انجام می شود. .درمان های دارویی و توانبخشی به عنوان درمان های مکمل سبب بهبود هر چه سریعتر این بیماری می شود.
جراحی نواقص مفصل
نواقص مفصل نیز می تواند شامل نواقص ناشی از تصادفات و یا مادرزادی باشد. در نوع مادرزادی این نواقص معمولا کوتاه شدن یکی از پا ها نسبت به دیگری وجود دارد که همانطور که به آن اشاره شد، سبب مشکلات فراوانی در فعالیت های روزمره افراد می شود. برای رفع این نواقص معمولا پای کوتاهتر را با استفاده از پروتز های مفصلی اصلاح می کنند که درمان بسیار موثری می باشد.
مزایای انجام این جراحی اصلاح اندام تحتانی
اگر نکاه کوتاهی به عوارض نواقص موجود در نواحی تحتانی داشته باشیم، قطعا متوجه خواهیم شد. بیماران درگیر طیف وسیعی از محدودیت ها و مشکلات حرکتی هستند و همانطور که قبلا به آن اشاره شد در بسیاری از موارد زمینه ساز بیماری های دیگر نیز می باشد. بنابراین جراحی و رفع نواقص این نواحی تاثیر بسزایی در بهبود حرکتی و رفع محدودیت های این افراد دارد. ساده ترین نقصی که در این موارد است هم تراز نبودن پاهای افراد است که می تواند به دلایل مادرزادی و یا اکتسابی باشد. همین نقص به ظاهر ساده سبب ایجاد مشکلات و معضلات بسیاری برای فرد می شود که از آن جمله می توان به راه رفتن غیر عادی و محدودیت در داشتن فعالیت های ورزشی اشاره کرد که اثرات مخربی بر روی جسم و روان افراد دارد. بنابراین روش های جراحی کمک بسیار بزرگی به رفع این نواقص و محدودیت های آن دارند.
نتیجه گیری
جراحی اصلاح اندام تحتانی از جمله روش های جراحی بسیار تخصصی در جهت رفع نواقص موجود در اندام های پایین است. این نواقص ممکن است دارای علل ژنتیکی یا مادرزادی و یا اکتسابی باشند. علل هر چه که باشد، وجود این نواقص اثرات مخربی بر جسم و روحیه افراد دارد و می تواند زمینه ساز بروز بیماری های دیگر حرکتی نیز باشد. بنابراین جراحی به عنوان راه حل نهایی و موثر می تواند این معضلات را رفع کند.
منابع:
- Lower Limb Deformities.Deformity Correction and Function Reconstruction
Editors: Qin, S., Zang, J., Jiao, S., Pan, Q. (Eds.)
0 دیدگاه