یکی از درد های شایع که با افزایش سن گریبان گیر افراد زیادی می شود، درد زانو است. که باعث کندی راه رفتن یا راه رفتن توام با درد می شود. درد زانو براثر ارتروز، ساییدگی و آسیب مفصل زانو ایجاد می شود. تعویض مفصل لگن و ران انقلابی موثر در درمان این دسته از درد ها و آسیب های مفصلی محسوب می شود که هر سال بالغ بر یک میلیون نفر را در سراسر جهان از تداوم درد و رنج ناشی از آن مصون می دارد. در ادامه فیلم جراحی تعویض مفصل را که توسط دکتر میر منصور موذن جمشیدی _ متخصص ارتوپد و فوق تخصص جراحی لگن و ران انجام شده است، ملاحظه می کنید.
اهمیت مفصل زانو در ساختار و حرکت بدن
زانو در واقع یک مفصل است. مفصل به نقطه ی اتصال دو استخوان در بدن گفته می شود، که انواع مختلفی دارد. مفصل زانو از جمله مهم ترین و هم چنین بزرگ ترین مفصل های بدن انسان است. در محل زانو سه استخوان: ران، درشت نی و کشکک با یکدیگر مشارکت دارند. زانو با توجه به نقشی که در تحمل وزن بدن و حرکت پا دارد بسیار حائز اهمیت است.
ساختار استخوانی زانو
همان طور که پیش تر گفته شد در مفصل زانو سه استخوان درشت نی، استخوان ران و کشکک دخالت دارد. مفصل زانو در واقع اتصال بین استخوان ران و درشت نی ( استخوان بزرگ ساق پا) است.از طرفی نازک نی با مفصلی به درشت نی متصل است. استخوان کشکک در مفصل زانو در واقع یک تکیه گاه است و به تشدید نیروی حاصل از انقباضات منتقل شده از سمت ماهیچه ها کمک می کند. می توانید در مورد آرتریت روماتوئید و زانوها بیشتر بخوانید.
ساختار غضروفی مفصل زانو
در محل تمامی مفصل ها ماده ای لغزنده و دارای خاصیت لاستیکی وجود دارد که اصطکاک بین استخوان ها در سطح تماس آن ها را کاهش می دهد و در تسهیل حرکت آن ها و کاهش ساییدگی نقش بسزایی دارد. بافت غضروف علاوه بر مفصل های بدن در لاله ی گوش و نوک بینی انسان نیز وجود دارد.
در مورد مراقبت های بعد از جراحی تعویض مفصل زانو بیشتر بدانید.
ساختار رباط های مفصل زانو
بافت رباط دارای رشته های محکمی از جنس پروتئین است. که در محل مفصل، استخوان ها را به یک دیگر متصل نگه می دارد. در مفصل زانو ۴ نوع رباط دخالت دارد:
دو رباط در طرفین زانو به نام های MCL و LCL که رباط های داخلی و خارجی هستند.
و دو رباط در داخل مفصل زانو به نام های ACL و PCL که به ترتیب صلیبی جلویی و رباط صلیبی عقبی خوانده می شوند.
مینیسک زانو
در محل اتصال دو استخوان به یک دیگر برای جلوگیری از ساییدگی و آسیب آن ها بخش هایی جهت کاهش اصطکاک و ضربه گیری و کمک به پایداری ساختار مفصل وجود دارد. علاوه بر غضروف مفصلی بخش دیگری به نام مینیسک زانو در این راستا نقش موثری دارد.
مینیسک ها در محل اتصال توپی استخوان ران به بخش صاف درشت نی، به دور گردی انتهای استخوان ران پیچیده شده است و با پخش کردن فشار و ضربه های وارده از سمت وزن بدن، به محافظت از غضروف مفصلی و پایداری زانو کمک می کند. آسیب به مینیسک زانو خود باعث بروز مشکلاتی برای بیماران است که در نوشتاری دیگر به تفصیل شرح داده می شود.
تاندون زانو
احتمالا تا به حال شنیده اید که ورزشکاران و فوتبالیست ها بر اثر حوادث ورزشی آسیب می بینند و تاندون زانوی آن ها پاره می شود. اما تاندون چه اهمیتی در ساختار زانو دارد؟ همان طور که برای کنار هم نگه داشتن استخوان ها، بافت رباط لازم است، اتصال عضلات و ماهیچه ها به استخوان های بدن نیز به عهده ی نوعی بافت دیگر به نام زردپی یا همان تاندون ها است. تاندون ها با اتصال ماهیچه های حرکتی به استخوان ها امکان حرکت آن ها را فراهم می کند. زردپی ها با انقباض و انبساط ماهیچه ها حرکت استخوان ها را امکان پذیر می کنند.
جراحی تعویض مفصل زانو یا آرتروپلاستی
آسیب به استخوان ها یا بافت های تشکیل دهنده ی مفصل زانو موجب بروز درد شدید و اختلال در حرکت بیمار مانند راه رفتن، نشستن و حرکت های روزمره می شود.
جراحی تعویض مفصل زانو یا آرتروپلاستی در کاهش درد و اصلاح اختلالات حرکتی بیمارانی که دچار آسیب مفصل زانو شده اند، بسیار ثمر بخش است.
در جراحی تعویض مفصل زانو، بخش تخریب شده مفصل را با مفصل مصنوعی که ساختار شبیه سازی شده ی مفصل زانو ولی از جنس فلز و استخوان است، جایگزین می شود. تشخیص نیاز به درمان با جراحی تعویض زانو توسط متخصصین ارتوپد پس از معاینات دقیق انجام می گیرد.
هزینه جراحی تعویض مفصل زانو
هزینه جراحی تعویض مفصل زانو شامل دو بخش می شود اولی هزینه مربوط به تهیه پروتز که متناسب با ویژگی ها و جنس آن متغیر است و دیگری هزینه بیمارستان و خدمات جراح است.
هزینه بیمارستان برای جراحی پروتز زانو
این بخش از هزینه جراحی شامل خدماتی که به بیمار تعلق می گیرد مانند تجهیزات مصرفی استفاده شده در عمل، مدت زمان بستری شدن پس از عمل، داروهای مورد نیاز بیمار، آزمایشات و تصویر برداری های قبل از جراحی است که به تشخیص پزشک و با توجه به وضعیت بیمار تجویز می شود.
همان طور که ملاحظه می کنید این فاکتور ها پیش از جراحی قابل تخمین نیست و ممکن است بسته به شرایط بیمار و روند جراحی، مدت بستری بیمار پس از عمل یا دارو های مصرفی و… به صلاح دید پزشک تغییر پیدا کند.
نحوه جراحی تعویض مفصل زانو
در این بخش شرحی کلی از آنچه در جراحی آرتروپلاستی صورت می گیرد در اختیار شما می گذاریم.
امروزه تعویض مفصل زانو روش درمانی موثری است که سالانه بیش از میلیون ها نفر را از درد شدید زانو یا اختلالات حرکتی نجات می دهد و این امر موجب به روزرسانی تکنیک های جراحی توسط متخصصین حوزه ی ارتوپدی و همین طور ارتقا کیفیت و دوام پروتز های زانو و افزایش طول عمر آن ها در بدن انسان گردیده است. مفصل مصنوعی، ساز و کاری مشابه به مفصل اصلی انسان دارد و از بخش فلزی و پلاستیکی تشکیل شده است. این مفصل مصنوعی طی جراحی جایگزین می شود با غضروف و بخشی از انتهایی ترین ناحیه استخوان ران و قسمت بالایی درشت نی و بخشی از پشت کشکک که به دلیل آسیب دیدگی توسط جراح جدا شده است.
درد بعد از تعویض مفصل زانو
درد پس از جراحی تعویض مفصل زانو ناشی از دلایل متفاوتی است. مواردی که ممکن است موجب آسیب و درد بعد از جراحی تعویض مفصل زانو شود به شرح زیر است:
- شکستگی تصادفی استخوان ران هنگام تنظیم کردن و جراحی پروتز
- بروز شکستگی در استخوان های اطراف پروتز زانو در بیماران مسن و دارای پوکی استخوان
- عفونت پس از جراحی آرتروپلاستی
- حرکت و فعالیت های پر فشار پس از جراحی و پیش از تکمیل روند بهبودی بیمار
- آسیب به بافت های عصبی و تاندون های مفصل زانو در حین جراحی تعویض مفصل
- در مواردی نیز درد به دلیل ترومبوز (انسداد عروقی) بروز می کند که محدود به ناحیه مفصل است و در بخش های دیگر پا احساس نمی شود.
تماس با پزشک بعد از جراحی تعویض مفصل زانو
اگر پس از جراحی علائم زیر را مشاهده کردید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید:
- تب و داغی ناگهانی در محل زانو یا قرمز شدن و تورم ممکن است نشان از یک التهاب جدی باشد و لازم است به متخصص ارتوپد مراجعه شود.
- درد خفیف و تورم تا حدی پس از جراحی طبیعی است امادر صورت ادامه دار شدن آن نیاز به بررسی دقیق است که توسط پزشک از طریق سی تی اسکن علت آن مشخص می گردد.
حقیقت این است که مهارت و تجربه ی جراح تعویض مفصل زانو، در کاهش این عوارض و بهبود بیمار تاثیر مستقیم دارد. پس به شما همراهان عزیز توصیه می شود در انتخاب پزشک دقت کافی را به کار بگیرید تا بتوان در حد ممکن از بروز درد و به تعویق افتادن بهبودی جلوگیری شود.
عوارض عمل تعویض مفصل زانو
احتمال عوارض جراحی تعویض مفصل زانو شایع نیست و مواردی مانند عفونت، انسداد عروقی، دردهای مزمن و مداوم، آسیب به اعصاب زانو و… رخ می دهد که می توان با تکیه بر دانش و دقت جراح تا حد زیادی احتمال بروز آن ها را کاهش داد.
تسکین درد بعد از عمل تعویض مفصل زانو
درد پس از آرتروپلاستی با توجه به علت آن قابل درمان است. البته لازم به ذکر است که درد پس از جراحی طبیعی است و نیاز به استراحت و مصرف مسکن های غیر استروئیدی به تشخیص پزشک دارد. درباره ی درد های شدید و ادامه دار نیاز به بررسی مجدد پزشک است. که در صورت شکستگی و در رفتگی در استخوان ها یا آسیب در پروتزی که در جراحی اعمال شده است، جراحی مجددا انجام گیرد.
دردی که بر اثر انسداد عروق رخ می دهد با دارو های رقیق کننده قابل درمان است. هم چنین انجام مداوم و منظم جلسات فیزیوتراپی طبق نظر پزشک لازمه ی بهبود کامل بیمار است.
خلاصه مطلب
جراحی تعویض زانو توسط بهترین متخصص ارتوپد زنجان می تواند با کم ترین عوارضی درد و اختلالات را ازبین ببرد و به تسهیل حرکت بیمار کمک شایانی کند. و افراد مسن یا قربانیان تصادفات را به زندگی عادی بازگرداند. شما عزیزان می توانید پرسش های خود را در زمینه ی مفصل زانو و لزوم جراحی تعویض پروتز زانو در بخش دیدگاه ثبت فرمایید. دکتر میرمنصور موذن جمشیدی متخصص ارتوپد _ فلوشیپ فوق تخصص جراحی لگن و ران در اولین فرصت ممکن، به پرسش های شما پاسخ خواهند داد.
مهمه که تو چه سنی برای تعویض مفصل زانو اقدام کنیم؟
سلام به شما
تعویض مفصل هیچ محدودیت سنی ندارد
سلام آقای دکتر من مریض شما تو بیمارستان میلاد بودم که عمل من برای ده آذر بود چند روز پیش رفتم بیمارستان کارهامو انجام بدم گفتن لغو قرار داد کردید و استعفا دادید من باید چکار کنم
با شماره 09903168492 برای هماهنگی تماس بگیرید