آیا شما درباره بیماری پرتس اطلاعات کافی دارید؟ بیماری پرتس یکی از دلایل مهم لنگش در کودکان می باشد. در این مقاله قصد داریم تا به علائم و علت ایجاد این بیماری بپردازیم. با ما همراه باشید.
بیماری پرتس
بیماری پرتس یکی از دلایل اصلی لنگیدن بچه ها می باشد. دلیل ایجاد این بیماری، وقفه در خونرسانی به سر استخوان ران در قسمت لگن می باشد که در دوران کودکی ایجاد می شود. بیماری پرتس را بیماری لگ کالو هم می گویند. دلیل ایجاد این بیماری مشخص نیست. مطالعات انجام شده نشان می دهد که عوامل ژنتیکی در ایجاد بیماری دخالت دارند.
بیماری پرتس از اختلالات نادری است که در بین بچه ها دیده می شود و مفصل ران را دچار مشکل می کند. زمانی که در جریان خونرسانی به سر استخوان فمور یا استخوان ران اختلالی ایجاد شود، سلول های استخوانی می میرند. با پیشرفت بیماری پرتس، سر استخوان ران ضعیف شده و تخریب می شود.
بیماری پرتس در میان بچه های 4 الی 10 سال مشاهده می شود. میزان شیوع این بیماری در بین پسر بچه ها 5 برابر دختر بچه ها می باشد. احتمال درگیری دو مفصل حدود 10 الی 15 درصد موارد می باشد. اساس درمان این بیماری، برگرداندن رشد استخوان به حالت طبیعی و ثابت کردن آن در بخش سوکت مفصل ران است. با درمان به موقع بیماری، حرکات مفصل ران طبیعی می شود و از ایجاد مشکلات در بزرگسالی جلوگیری خواهد شد.
علائم بیماری پرتس
- تغییر در نحوه راه رفتن و دویدن کودک
- وجود مشکل در حین انجام تمرینات ورزشی
- عدم توانایی برای انجام برخی حرکات
- وجود درد در قسمت ران، کشاله ران، زانو و سایر قسمت های پا
- احساس درد در زمان انجام فعالیت ورزشی زیاد می شود و در زمان استراحت کم می شود.
- اسپاسم عضلانی و درد در عضلات
مراحل بیماری پرتس
- نکروز: در مرحله اول خونرسانی به سر استخوان ران متوقف شده و سلول های استخوانی از بین می روند. این قسمت متورم شده و علائم اولیه بروز می کنند. تغییر در راه رفتن کودک که برای چند ماه ادامه دارد، یکی از علائم بیماری می باشد.
- تخریب یا تکه تکه شدن سر استخوان: با گذشت حدود 2 سال بدن، استخوان های مرده را بر می دارد و استخوان نرم جای آن را می گیرد. در این مرحله استخوان ضعیف می شود و احتمال تکه تکه شدن سر استخوان وجود دارد.
- بازسازی و ترمیم: در این مرحله استخوان جدید تشکیل شده است و سر استخوان ران در حال شکل گیری است. این مرحله طولانی بوده و تا چند سال ادامه دارد.
- بهبودی: در این مرحله سر استخوان ران شکل گرفته و رشد استخوان تکمیل می شود. سر استخوان ران، فرم دایره ای شکل دارد. البته میزان این فرم گیری به سن کودک و میزان آسیب وارده بستگی دارد. با تشخیص زود هنگام و درمان به موقع نتیجه بهتری ایجاد می شود.
خطرات بیماری پرتس
اگر اقدامی برای درمان بیماری انجام نشود، سر استخوان ران تخریب شده و تغییر شکل می دهد و در استابولوم ثابت نمی شود. در این گونه شرایط احتمال ایجاد بیماری آرتروز در سنین بزرگسالی حتمی می باشد.
آیا بیماری پرتس درمان دارد؟
روش های زیادی برای درمان بیماری وجود دارد که پزشک متخصص با توجه به وضعیت جسمانی بیمار، میزان پیشرفت بیماری، سن بیمار و مرحله ای که این بیماری تشخیص داده شده است، بهترین روش درمان را انتخاب می کند.
- درمان غیر جراحی
- مراقبت: برای بچه هایی که در سنین 2 تا 6 سال می باشند و عکس برداری با اشعه ایکس از سر استخوان نشان داده است که میزان تغییرات کم می باشد، پزشک روش مراقبت را انتخاب می کند. پزشک به صورت دوره ای با بررسی تست از سر استخوان ران از رشد مجدد سر استخوان مطمئن می شود.
- مصرف داروهای ضد التهابی: پزشک برای تسکین درد کودک، داروهای ضد التهابی مانند ژلوفن را برای چند ماه تجویز می کند.
- محدودیت در انجام فعالیت های ورزشی: پزشک انجام حرکاتی مانند دویدن و پریدن را برای کودک ممنوع می کند. در این صورت درد کمتری ایجاد می شود. در برخی موارد پزشک توصیه می کند که کودک از عصا و یا واکر برای جلوگیری از وارد شدن فشار استفاده کند.
- فیزیوتراپی: انجام فیزیوتراپی به کودک کمک می کند تا دامنه حرکتی خود را افزایش دهد. با انجام فیزیوتراپی، ابداکسیون مفصل یعنی دور شدن پاها از هم افزایش می یابد. در این حالت کودک به پشت خوابیده و زانوها را خم می کند. کف پاها بر روی زمین، صاف قرار می گیرد. زانوها به طرف بیرون کشیده شده و فشرده می شوند. در زمان انجام این حرکت باید زانوی کودک توسط پرستار گرفته شود تا محدوده حرکتی کودک افزایش یابد.
- چرخش زانو: در این حالت کودک به پشت خوابیده و پاها را دراز می کند. پرستار زانو را به طرف داخل و خارج می چرخاند.
- بستن زانو به وسیله آتل: زمانی که بیماری پیشرفت کرده است و دامنه حرکتی کودک کاهش یافته است و یا عکس برداری تغییر شکل زانو را نشان می دهد، از آتل برای بستن زانو استفاده می شود. آتل موجب ثابت نگهداشتن سر استخوان ران در داخل استابولوم می شود.
- آرتروگرام: در این روش تست های عکس برداری با اشعه ایکس با نام آرتروگرام انجام می شود. با تزریق ماده رنگی به داخل مفصل ران، میزان تغییر شکل سر استخوان مشخص می شود.
- تنوتومی: گاهی اوقات عضلات و ماهیچه های ران کوتاه شده اند و نمی گذارند که چرخش مفصل به درستی انجام شود. در این مواقع برای از بین بردن کشیدگی، تنوتومی انجام می شود. برای انجام تنوتومی یک برش کوچک به وسیله ابزار در عضلات ایجاد می گردد.
- روش جراحی
چه زمان نیاز به جراحی می باشد؟
- زمانی که کودک زیر 8 سال سن داشته باشد زیرا میزان تخریب زیاد شده است.
- هنگامی که حدود 50 درصد سر استخوان ران از بین رفته باشد.
- زمانی که روش های غیر جراحی نتواند تاثیر گذار باشد.
روش جراحی استئوتومی
در این روش استخوان برش می خورد و تغییر شکل ایجاد می شود. سر استخوان ران به وسیله پیچ و صفحات در قسمت داخل استابولوم قرار داده می شود. بعد از جراحی، مفصل ران برای 6 الی 8 هفته با آتل محکم بسته می شود. بعد از خارج کردن آتل، انجام فیزیوتراپی برای بهبود دامنه حرکتی و تقویت عضلات کودک لازم است.
هدف از درمان بیماری پرتس چیست؟
- تسکین درد
- محافظت از شکل دایره ای سر استخوان ران
- برگشت کودک به حالت طبیعی
- افزایش دامنه حرکتی کودک
خلاصه مطلب
همانطور که در این مقاله گفته شد بیماری پرتس همان بیماری است که باعث ایجاد لنگیدن در کودکان می شود. این بیماری باید در زمان مناسب خوذد درمان شود تا از بروز مشکلات بعدی در بزرگسالی جلوگیری شود.
0 دیدگاه