دكتر سيد مير منصور موذن جمشیدی » مفصل لگن » درمان بورسیت لگن در تهران
مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه

درمان بورسیت لگن در تهران

لگن جایی است که استخوان ران و استخوان لگن به هم می رسند. قسمت بالای استخوان ران شما به شکل توپی است که در یک حفره در استخوان لگن (استابولوم) قرار می گیرد، این بخش مفصل ران می باشد. بورسیت کیسه ای از مایع غلیظ است که به عنوان یک بالشتک بین استخوان های مفاصل و بافت های نرمی که روی آنها حرکت می کنند عمل می کند. بورسیت در برابر ساییدگی عضلات و تاندون های مجاور محافظت می کند. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر در مورد بورسیت لگن بدانید.

بورسیت لگن

وقتی که درد به سراغ ناحیه لگن می آید، بسیاری از افراد متوجه کارآیی جدی و مهم این ناحیه در بدن می شوند. یکی از بیماری هایی که امروزه در ناحیه لگن شناخته شده است، بورسیت لگن است. در این مقاله می خواهیم شما را با چند و چون بیماری بورسیت لگن آشنا کنیم و تلاش کنیم راه های شناخت این بیماری را به شما معرفی کرده تا در سریعترین زمان ممکن خود را به یک متخصص ارتوپدی برسانید و برای درمان بیماری از وی کمک بخواهید.

مشائوره با دکتر جمشیدی

علائم بورسیت لگن

علائم بورسیت لگن ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد در ناحیه استخوانی مفصل ران در قسمت خارجی مفصل
  • حساسیت به لمس یا فشار
  • یک درد اولیه تیز که به تدریج کسل کننده تر و دردناک تر می شود.
  • درد هنگام شب هنگام دراز کشیدن به پهلو
  • درد هنگام حرکت لگن؛ به عنوان مثال، وقتی از حالت نشسته بلند می شوید، راه می روید یا از پله ها بالا می روید.
  • هنگامی که لگن را خم می‌کنید و صاف می‌کنید، در قسمت بیرونی باسن احساس درد می‌کنید.
بهترین درمان بورسیت لگن
درد ناشی از بورسیت لگن چگونه است؟

بورسیت ها چه هستند؟

به کیسه های کوچک و پر از مایع که بین ماهیچه ‌ها، تاندون‌ ها و استخوان ‌های مجاور مفاصل قرار می گیرد بورس گفته می شود که این کیسه ها باعث آسان سازی حرکات بدن می شود.

شایع ترین مکان‌ها برای ایجاد بورسیت، شانه، آرنج و لگن است. بورسیت ‌ها اغلب در مجاور مفاصلی بوجود می آید که حرکات پرتکرار دارند. در قسمت لگن دو بورس وجود دارد یک بورس نواحی استخوانی مفصل لگن را پوشش داده و دیگری در قسمت داخلی لگن است. زمانی که این بورس ها دچار التهاب می شوند، بورسیت لگن را به وجود می آورند. زمانی که فرد در قسمت ران و لگن خود با خشکی حرکت و درد مواجه می شود ، در هنگام حرکت و فشار، شدید شدن درد را دارد و یا قرمزی و تورم درنواحی مذکور به وجود آید، باید بداند به بورسیت لگن دچار شده است. همچنین درد در قسمت خارجی لگن، ران و یا باسن ، درد هنگام دراز کشیدن روی لگن و شدید شدن درد هنگام بلند شدن از روی صندلی اتومبیل، مبل‌ و صندلی‌های کم ارتفاع و بالارفتن پله ها را نیز باید جدی گرفت.

در چه افرادی بورسیت لگن شایع تر است؟

اینکه بخواهیم دقیقا مشخص کنیم چه افرادی به بورسیت لگن دچار می شوند، کاری غیرممکن است. چرا که هر کسی ممکن است به بورسیت دچار شود اما از کنار برخی از عوامل احتمالی این بیماری هم نباید گذشت.

متاسفانه بعضی از کارها نظیر باغبانی، شستشوی قالی، پهن کردن و جمع کردن فرش، بالا و پایین رفتن مداوم از پله ها، نصب سرامیک و یا کارهایی از این قبیل که به حرکات مداوم و مکرر ناحیه ران و لگن احتیاج دارد و مدام باعث نشست و برخاست می شود، شانس ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.

همچنین از عامل سن نیز نمی توان گذشت، احتمال ایجاد بورسیت با افزایش سن بیشتر می‌شود. حتی برخی از ورزش ها مثل دویدن، کوهنوردی و یا بلند کردن اجسام سنگین باعث این بیماری می شود. آسیب دیدن لگن، سابقه جراحی در اطراف لگن و یا کمبود کلسیم نیز در ایجاد بورسیت بسیار موثرند. داشتن اضافه‌وزن که وزن زیادی را به قسمت تحتانی بدن وارد می کند، احتمال ایجاد بورسیت لگن را بالا می برد. همچنین سابقه داشتن برخی از بیماری ها مانند آرتروز، رماتیسم مفصلی، نقرس، دیابت، تیروئید و عفونت احتمال ابتلا به بورسیت را افزایش می‌دهد.

معاینه جسمی بورسیت لگن

در طول معاینه فیزیکی

پزشک  لگن، ران، زانو و احتمالا قسمت پایین کمر خود را بررسی می کند. از بیمار خواسته می شود که بایستید، بنشینید، راه بروید و خم شوید تا ارزیابی شوید که چگونه می توانید مفصل ران خود را حرکت دهید.

تست ها

تست تشخیص بیماری بورسیت لگن، تصویربرداری و آزمایش‌های اضافی است. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

مطالعات تصویربرداری

    اشعه ایکس از لگن: ممکن است برای تعیین شکل تروکانتر و لگن و بررسی اینکه آیا خار یا کلسیفیکاسیون استخوان در نزدیکی بورسیت وجود دارد. در این حالت عکس‌برداری با اشعه ایکس تجویز می‌گردد.

    اشعه ایکس از ستون فقرات: در صورتی که این امکان وجود دارد که درد مربوط به مشکل کمر باشد، ممکن است درخواست عکسبرداری از ستون فقرات را بدهیم.

تست های آزمایشگاهی

ممکن است خون شما را آزمایش کنیم تا ببینیم آیا بیماری دیگری مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس می تواند باعث علائم شما شود یا خیر.

علت ابتلا به بورسیت لگن

برخی از شایع ترین علل بورسیت تروکانتریک عبارتند از:

  • مشکلات کمر، آرتریت، بیماری دژنراتیو دیسک یا اسکولیوز ممکن است بر نحوه راه رفتن شما تأثیر بگذارد و باعث ساییدگی و پارگی بیشتر بورس شما شود.
  • دوچرخه‌سواری، دویدن یا ایستادن طولانی‌مدت همگی به مفصل ران فشار وارد می‌کنند که به نوبه خود بورسیت را ​​تحریک می‌کند.
  • جراحت، سقوط یا برآمدگی می تواند مستقیماً به بورسیت آسیب برساند یا آن را تحریک کند.
  • طول پا ناهموار اگر یکی از پاهای شما بیش از یک اینچ از پای دیگر بلندتر باشد، به‌طور غیرعادی راه می‌روید که می‌تواند باعث ساییدگی بیش از حد استخوان‌های شما روی بورس شود.
  • روماتیسم مفصلی، آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی است که به بافت های مفاصل شما حمله می کند. آسیب بافتی، مفصل را ضعیف می کند و فشار بیشتری بر بورس وارد می کند.
  • خارهای استخوانی این توده های استخوانی می توانند در نتیجه آسیب یا به عنوان بخشی طبیعی از روند پیری ایجاد شوند. همانطور که خارها رشد می کنند و رشد می کنند، به بورسیت فشار می آورند و باعث تحریک می شوند.
  • جراحی قبلی لگن جراحی ممکن است باعث تحریک بورسیت شود.
  • ضعف لگن و ضعف ماهیچه های کناری باسن ممکن است بر نحوه راه رفتن شما تأثیر بگذارد که منجر به تحریک بورسیت شود.

عوامل خطر بورسیت لگن

تعدادی از عوامل وجود دارد که خطر ابتلا به بورسیت تروکانتریک را افزایش می دهد. آن ها هستند:

  • سن: بورسیت لگن بیشتر افراد بالای 50 سال را تحت تاثیر قرار می دهد.
  • جنسیت: زنان بیشتر به بورسیت لگن مبتلا می شوند.

راه های پیشگیری از بورسیت لگن

همان طور که گفته شد، بورسیت به دلیل فعالیت زیاد و استفاده‌ بیش از حد از مفصل بوجود می آید. همیشه بهترین درمان، پیشگیری است. فرد اگر از انجام فعالیت‌هایی که باعث مشکل می‌شود، خودداری کند و یا به روشی درست آن را انجام دهد، می تواند از بروز این بیماری جلوگیری کند.

اگر بیمار از مشکلاتی مادرزادی مانند تفاوت طول پاها و ساختار قامتی نامناسب رنج می برد، باید انجام حرکات ورزشی و فعالیت‌ های کاری درستی به وی آموزش داده شود. خیلی مهم است که افراد در آغاز انجام یک فعالیت به آرامی آن را آغاز کنند و سرعت آن را به تدریج زیادتر کنند.  کاهش وزن در افراد چاق، پوشیدن کفش مناسب و انجام حرکاتی برای حفظ استقامت و انعطاف پذیری مفاصل ران و لگن بسیار کارگشا است. در مورد سارکوم بافت نرم بیشتر بدانید.

راه های تشخیص بورسیت لگن

در اغلب اوقات، بورسیت بعد از معاینه و گرفتن شرح حال بیمار تشخیص داده می شود و راه های درمانی مختلف برای آن تجویز می شود. اما در برخی اوقات باید از راه های پیشرفته تری برای تشخیص این بیماری بهره برد. انجام رادیولوژی با اشعه ایکس کمک می‌کند تا عواملی که ممکن است، غیر از بورسیت پیش آمده باشد، شناسایی شده و متخصص ارتوپدی، متوجه شود، حس درد در بیمار تنها و تنها به دلیل بورسیت اتفاق افتاده است. انجام MRI نیز در این میان کارساز است.

آزمایش خون نیز برای بررسی دقیق مایعات ناشی از بورس دارای التهاب و علت ایجاد کننده‌ درد و التهاب مفصل به شناخت این بیماری کمک می کند.

هزینه درمان بورسیت لگن
راه های درمان بورسیت لگن

درمان بیماری بورسیت لگن

  • استراحت و دوری از فعالیت هایی که باعث ایجاد التهاب در بورس لگن می شود به عنوان اولین راه برای درمان بیماری توسط متخصص ارتوپدی ارائه می گردد.
  • تجویز داروهای ضد التهابی به کنترل التهاب مرتبط به بورسیت لگن کمک زیادی می کند. این داروها علاوه بر تسکین درد، برای کاهش التهاب نیز بسیار فایده دارند
  • در برخی بیماران که مقدار زیادی از مایع در محل بورس لگن آنها جمع شده است، می توان با استفاده از یک سوزن مخصوص توسط متخصص ارتوپدی به تخلیه مایع بورس لگن اقدام کرد. البته تخلیه این مایع در بورسیت لگن به ندرت انجام می شود اما در صورت انجام، این درمان می تواند با تزریق کورتیزون همراه باشد.
  • تزریق کورتیزون به دلیل ویژگی‌های تشخیصی و درمانی، ثمربخش است. این موضوع در کاهش علائم بورسیت لگن بسیار حائز اهمیت است. زمانی که بورسیت لگن در بیمار تشخیص داده شد برخی از تمرینات کششی و تقویتی، ورزش درمانی و انجام فیزیوتراپی به عنوان یک درمان مکمل به بهبود این بیماری بسیار کمک می کند.

 عمل جراحی به داد بورسیت لگن می رسد؟!

باید گفت، جراحی آخرین راه درمانی برای بورسیت لگن است و اگر متخصص ارتوپدی از تمامی راه های درمانی غیر از جراحی نتیجه نگیرد و همچنان بورس ها ملتهب و دردناک باشد، آن را به تیغ جراحی می سپارد. اغلب بیماران گمان می کنند، برداشتن بورس ها  به لگنشان آسیب وارد می کند اما این یک باور اشتباه است، چرا که لگن بدون بورس هم می تواند کارکرد مناسبی داشته باشد.

خلاصه مطلب

لازم است درد در ناحیه لگن را با توجه به اهمیت و نقش آن در حرکت و نشستن بدن جدی بگیرید. مفصل لگن بسیار پر کار است و احتمال آسیب به آن زیاد است. حرکاتی که به ناحیه لگن آسیب می زند خودداری کنید و در صورت بروز مشکلات به یک متخصص ارتوپد مراجعه کنید. می توانید سوالات خود را درباره ی بورسیت لگن یا درد های مشکوک در ناحیه لگنی در بخش دیدگاه ثبت کنید.

دکتر سید منصور موذن جمشیدی

دکتر سید میر منصور موذن جمشیدی

دکتر میرمنصور موذن جمشیدی در سال ۱۳۷۸ در رشته پزشکی دانشگاه شیراز پذیرفته شدند. ایشان همچنین در سال ۱۳۸۷ با رتبه ۲۲ در رشته جراحی ارتوپدی دانشگاه تهران وارد دوره تخصص شدند. دکتر موذن جمشیدی در سال ۹۷ تنها پذیرفته فوق تخصصی جراحی لگن و ران و تعویض مفصل در دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند. شایان ذکر است که در ایران سالی یک پذیرفته برای تحصیل در این رشته مجاز می باشد. ایشان عضو انجمن جراحان لگن ایران، عضو انجمن جراحان لگن اروپا و دارای برد جراحی لگن ایران در دو سال پیاپی هستند.
برچسب ها:

مقالات مرتبط

جراحی تعویض مفصل لگن در تهران

جراحی تعویض مفصل لگن در تهران

استخوان لگن با توجه به نقشی که به عنوان نقطه تکیه گاه و اتصال بدن ایفا می کند و هم چنین داشتن عروق خونی و رشته های عصبی فراوان از اهمیت زیادی برخوردار است. مفصلی که لگن را به پاها متصل می کند، مفصل...

دکتر پنجه طلا جراحی لگن

دکتر پنجه طلا جراحی لگن

زمانی که دچار مشکل اسکلتی عضلانی یا لگن می شوید یا آسیبی می بینید که بر استخوان ها، مفاصل، رباط ها یا غضروف شما تأثیر می گذارد، مراجعه به بهترین پزشک ارتوپد می تواند کمک زیادی به شما بکند. مراجعه به...

سوالات متداول تعویض مفصل لگن

سوالات متداول تعویض مفصل لگن

امروزه یکی از جراحی رایج جراحی تعویض مفصل لگن است. با کمک این جراحی می توانید مفاصل آسیب دیده به دلیل سن، تصادف یا هر دلیل دیگری را به صورت موثر درمان نمود. بر عکس تصور بسیاری از افراد جراحی تعویض...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *