دكتر سيد مير منصور موذن جمشیدی » مفصل لگن » آناتومی استخوان لگن و مفصل آن
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

آناتومی استخوان لگن و مفصل آن

استخوان لگن انسان چه اهمیتی دارد؟ از ساختار استخوان لگن و مفصل های آن چه می دانید؟ آسیب دیدگی لگن می تواند باعث فلج شدن و عدم توانایی در راه رفتن شود؟ استخوان لگن کدام بخش های شکم را در برگرفته است؟ در این بخش به تفصیل درباره  ساختار استخوان و تعویض مفصل لگن می پردازیم.

 

آناتومی لگن

لگن که به آن استخوان لگن یا کمربند لگنی نیز گفته می شود، مجموعه ای از استخوان هایی است که تنه و پاها را به هم متصل و تنه را پشتیبانی و متعادل می کند  و حاوی روده ها ، مثانه و اندام های جنسی داخلی است. لگن از استخوان های مفصل ران تشکیل شده است، که در جلو در قسمت شرمگاهی و از پشت توسط استخوان خاجی به هم متصل شده اند. به طور کلی لگن یک ساختار کاسه ای شکل است که توسط دو استخوان کوکسل مفصل شده با استخوان های خاجی و استخوان دنبالچه ایجاد می شود. در قسمت قدامی لگن، قسمت های شرمگاهی دو استخوان کوکسل با یکدیگر مفصل نیستند، بلکه در عوض با یک قطعه غضروف کوچک به نام سمفیز شرمگاهی پیوند داده می شوند. آناتومیست ها لگن را به دو ناحیه تقسیم می کنند. لگن کاذب فوقانی ( چپ) که توسط قسمت های استخوان ایلیاک، استخوان های کوکسل و قسمت فوقانی خاجی احاطه شده است. لگن واقعی ( راست ) پایین تر است و علاوه بر بخشهای تحتانی ایلیوم و استخوان خاجی، توسط قسمت ایسکمی استخوان های کوکسل احاطه شده است. آناتومی لگن در دو جنس زن و مرد با هم تفاوت هایی دارند. با توجه به کارکرد لگن در زنان آناتومی آن نیز متفاوت تر و پیچیده تر است. در ادامه در مورد آناتومی لگن، اجزا تشکیل دهنده آن و تفاوت در جنس مذکر و مونث بیشتر آشنا می شویم.

بخش های مختلف استخوان لگن

قسمت های مختلف استخوان لگن

تفاوت آناتومی لگن در زنان و مردان

تفاوت بین لگن زن و مرد بیشتر به عملکرد و اندازه بدن مربوط می باشد. به طور کلی، استخوان های لگن مرد ضخیم تر و سنگین تر هستند و برای حفاظت از ساختار جسمی با وزن سنگین تر و عضلات قوی مرد سازگار هستند. از آنجا که لگن زن برای زایمان سازگار است، عرض آن از لگن مرد بیشتر است، و این فاصله بین ستون فقرات ایلیاک فوقانی را نشان می دهد. 

به طور کلی آناتومی لگن به طور قابل توجهی بین زن و مرد متفاوت است. این تفاوت ها ناشی از نیازها و وظایف جنسیت می باشد. همانطور که گفته شد، یکی از مهم ترین تغییرات در آناتومی لگن زنان به علت عمل زایمان است که باعث شده لگن آنها به لحاظ آناتومی کمی متفاوت تر از مردان باشد. آناتومی لگن در زنان نسبتاً بزرگتر و گردتر ، استخوان خاجی و خلفی کوتاهتر است. در حالی که اندازه و زاویه بندی استخوان های لگن در مردان این گونه نیست و فرق دارد. همچنین لازم به ذکر است که تفاوت جنسیت در آناتومی لگن در کودکان و یا افرادی که به بلوغ جنسی نرسیده اند قابل تشخیص نیست. در زنان لگن واقعی فضایی است که هنگام زایمان طبیعی با منقبض شدن و ایجاد فشار باعث خروج نوزاد از رحم می گردد و  به همین علت کمی گرد تر و گود تر است تا نیروی لازم برای ایجاد فشار در زایمان را فراهم کند. بیشتر این اختلافات آناتومی لگن بین زنان و مردان نشان دهنده این واقعیت است که فقط لگن جنس مونث باید به عنوان بخشی از کانال زایمان عمل کنند و نقش موثری را در به دنیا آوردن فرزند ایفا می کند. در آناتومی لگن های ماده، هردو ورودی و خروجی لگن نسبت به لگن های مردانه گسترده تر و بیضی شکل هستند. ورودی لگن در مردان تمایل به قلب بیشتری دارد (در قسمت پشتی باریک تر) و خروجی لگن باریک تر است. قوس شرمگاهی که بلافاصله بعد از سمفیز شرمگاهی قراردارد، در زنان تمایل به ایجاد زاویه نزدیک به 90 درجه دارد، اما در مردان زاویه ای نزدیک به 60 درجه تشکیل می دهد. استخوان خاجی در لگن های جنس مونث کمتر خمیده است. در لگن های جنس مذکر استخوان خاجی خمیده تر است و تمایل دارد که به فضای خروجی ناحیه تناسلی نفوذ کند.

مقایسه استخوان لگن زن و مرد

تفاوت استخوان لگن بین زنان و مردان

قسمت های مختلف در آناتومی لگن

وقتی انسان به حالت ایستاده قرار می گیرد ، مرکز ثقل روی مرکز بدن می افتد و وزن از طریق لگن از ستون مهره به استخوان ران، زانو و پا منتقل می شود. در واقع لگن به عنوان یک اندام مرکزی در بدن نقش های مهمی را ایفا می کند و کارکرد آن با توجه به سن و جنس می تواند کمی متغیر باشد. آناتومی لگن در واقع شامل تمام استخوان ها، مفاصل، رباط ها و تمام اجزایی که موجب سرهم بندی لگن در ناحیه مرکزی بدن شده اند. لگن و اسکلت آن شامل دو استخوان مفصل ران، استخوان خاجی و دنبالچه است. ناحیه لگن در مرکز بدن و کمی رو به پایین، بین شکم و ران است. لگن یک ساختار حلقه ای است که از سه استخوان تشکیل شده است. سه استخوان و سه مفصل تشکیل دهنده حلقه لگن بدون ساختارهای رباطی حیاتی هیچ ثبات ندارند. استخوان لگن به صورت خلفی توسط استخوان خاجی و استخوان دنبالچه و به صورت جانبی و قدامی توسط یک جفت استخوان ران در جای خود ثابت می شود. مفاصل لگن و رباط نقش ویژه ای در پایداری و تعادل استخوان و آناتومی لگن ایفا می کنند. در زیر به بررسی مفصل مهم موجود در ناحیه لگن اشاره شده است :

مفصل لومبوساکرال

این مفصل بین استخوان خاجی و آخرین مهره کمر است. کار اصلی این مفصل در آناتومی لگن این است که این امکان را برای خم شدن و کشش و مقدار کمی از خم شدن جانبی در ناحیه لگن را فراهم می کند. این مفصل شامل یک دیسک بین مهره ای است. در کودکان ، این مفصل تا حد زیادی از انعطاف پذیری و کشش در ستون فقرات کمر را تامین می کند اما پس از آن و با افزایش سن انعطاف پذیری ناشی از این مفصل به طور قابل توجهی کاهش می یابد.

مفصل ساکرو کروسیژئال

این یک مفصل غضروفی ثانویه است که از یک دیسک بین مهره ای بین استخوان خاجی و دنبالچه و رباط های جانب تشکیل شده است. این مفصل ممکن است با افزایش سن جوش بخورد و در جای خود فیکس شود.

مفصل ساکروایلیاک

مفصل ساکروایلیاک مفصلی در ناحیه خاجی و ایلیوم ماست که در هر دو طرف بدن و در واقع لگن وجود دارند. مفاصل ساکروایلیاک مفاصل تقریباً بی حرکتی هستند که توسط کپسول مفصلی بسیار محکم احاطه شده و از نزدیک به حاشیه مفصل متصل شده اند. مفصل ساکروایلیاک از دو قسمت تشکیل شده است. قسمت دمی که از سطح مفصلی تشکیل شده است. قسمت فوقانی پشتی، بین غده خلفی ایلیوم و خاجی، حاوی قسمت های رشته ای یا رباطی مفصل است. این مفاصل نیز تا حد زیادی برای پایداری به رباط های بین استخوانی نیازمندند.

ویژگی های بارز لگن مردها

  • دارای استخوان خاجی باریک و طولانی تر است.
  • لگن ورودی لگن به شکل قلب دارد.
  • از یک استابولوم بزرگتر تشکیل شده است
  • ایلیوم لگن مرد عمودی تر و تاج ایلیاک منحنی بیشتری دارد
  • این لگن دارای یک شکاف سیاتیک باریک است.
  • استخوان دنبالچه لگن مرد به سمت داخل و غیرقابل حرکت است.
  • لگن مرد برای حفاظت از یک بدن سنگین با ساختار عضلانی قوی تر طراحی شده است.
  • در لگن مرد، سوراخ مفصلی گرد است.
  • استخوان لگن مرد سنگین تر، بلندتر و بسیار ضخیم تر است
  • دهانه خروجی لگن در لگن مرد باریکتر است.

ویژگی های بارز لگن زن

  • استخوان ها ظریف و نازک و سبک تر هستند
  • دیافراگم فوقانی لگن کوچکتر (ورودی لگن) بزرگتر، تقریباً دایره ای و دارای انحراف بیشتری است
  • ستون فقرات ایلیاک به طور گسترده تری از هم جدا شده اند – بنابراین برجستگی بیشتر لگن به صورت جانبی است.
  • حفره لگن کم عمق و گسترده تر است.
  • شکاف های سیاتیک گسترده تر و کم عمق تر هستند.
  • ساکروم کوتاه تر، پهن تر و قسمت فوقانی آن کمتر خمیده است، بنابراین برآمدگی ساکروم کمتر به حفره لگن تحمیل می شود.
  • دیافراگم تحتانی لگن کوچکتر (دهانه لگن) بزرگتر است و استخوان دنبالچه قابل حرکت است.

خلاصه مطلب

با شرحی از ساختار لگن و مفصل های آن سعی کردیم شما را از اهمیت این استخوان در بدن آگاه سازیم. هر گونه آسیب به استخوان لگن و مفصل های ا« می تواند باعث اختلال در راه رفتن انسان شود. که متخصصین ارتوپد و جراحی لگن با عمل هایی مانند جراحی تعویض مفصل لگن و… برای درمان بیمار اقدام می نمایند. شما عزیزان می توانید سوالات خود را از طریق ثبت در دیدگاه بپرسید.

دکتر سید منصور موذن جمشیدی

دکتر سید میر منصور موذن جمشیدی

دکتر میرمنصور موذن جمشیدی در سال ۱۳۷۸ در رشته پزشکی دانشگاه شیراز پذیرفته شدند. ایشان همچنین در سال ۱۳۸۷ با رتبه ۲۲ در رشته جراحی ارتوپدی دانشگاه تهران وارد دوره تخصص شدند. دکتر موذن جمشیدی در سال ۹۷ تنها پذیرفته فوق تخصصی جراحی لگن و ران و تعویض مفصل در دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند. شایان ذکر است که در ایران سالی یک پذیرفته برای تحصیل در این رشته مجاز می باشد. ایشان عضو انجمن جراحان لگن ایران، عضو انجمن جراحان لگن اروپا و دارای برد جراحی لگن ایران در دو سال پیاپی هستند.
برچسب ها:

مقالات مرتبط

مراقبت های بعد از تعویض مفصل لگن

مراقبت های بعد از تعویض مفصل لگن

مراقبت های بعد از تعویض مفصل لگن درواقع جزء مهم ترین نکات بعد از عمل محسوب می شود دقت داشته باشید که در سه ماه اول بعد از جراحی احتمال در رفتگی مفصل بسیار زیاد است ولی بعد از این زمان به دلیل تشکیل...

آرتروز لگن از دلایل تا علائم

آرتروز لگن از دلایل تا علائم

قبل از توضیح در مورد آرتروز لگن باید اشاره کنیم مفصلی است که شامل یک توپ و یک کاسه می‌باشد که هر دوی آنها از استخوان ساخته شده و با غضوف پوشیده شده است. در حالت کلی غضروف ها به مفصل اجازه می‌دهند تا...

جراحی تعویض مفصل لگن در تهران

جراحی تعویض مفصل لگن در تهران

استخوان لگن با توجه به نقشی که به عنوان نقطه تکیه گاه و اتصال بدن ایفا می کند و هم چنین داشتن عروق خونی و رشته های عصبی فراوان از اهمیت زیادی برخوردار است. مفصلی که لگن را به پاها متصل می کند، مفصل...

دکتر پنجه طلا جراحی لگن

دکتر پنجه طلا جراحی لگن

زمانی که دچار مشکل اسکلتی عضلانی یا لگن می شوید یا آسیبی می بینید که بر استخوان ها، مفاصل، رباط ها یا غضروف شما تأثیر می گذارد، مراجعه به بهترین پزشک ارتوپد می تواند کمک زیادی به شما بکند. مراجعه به...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

10 دیدگاه ها
  1. کالی

    سلام، من در ناحیە مابین کمر و لگنم دچار درد شدید هستم مخصوصا وقتی کار میکنم یا وقتی روی زمین مینشینم
    من وقتی روی صندی یا مبل بنشینم مشکل ندارم.
    شبها هنگام خواب ساق پام درد میکنند و مجبورم جوراب بپوشم و آنهارا ماساژ بدهم
    بە سرما حساسند و حتما باید گرم نگه دارم
    از ستون فقراتم ام آر آی گرفتم مشکلی نداشتم اما من احساس کردم شاید بە لگنم مربوط باشد

    پاسخ
    • دکتر میرمنصور موذن جمشیدی

      با سلام، به لگن ارتباط ندارد و احتمالا به واریس و درجات خفیف دیسک با توجه به ام ار ای ربط دارد.

      پاسخ
  2. کرانی

    سلام.خدمت دکتر بزرگوار
    در قسمت لگن روبه پایین طرف ران احساس درد وبرق گرفتگی ناگهانی دارم ام آر آی شدم برای خفیف تلنگر کانال جزئی با فیله های کمری ضعیف گزارش شد.
    سونوگرافی شکم ولگن وآزمایش هورمونی نیزمشکلی نداشت واین درد را ۹ ماه هست که دارم اول کم بود ولی اکنون زیاد ومداوم شده .ممنون میشم کمکم کنید

    پاسخ
    • دکتر میرمنصور موذن جمشیدی

      با سلام باید مورد معاینه قرار بگیرید. لطفا با شماره 09903168492 تماس بگیرید.

      پاسخ
  3. کرانی

    سلام.خدمت دکتر بزرگوار
    در قسمت لگن روبه پایین طرف ران هم به طرف بیرون وهم به طرف داخل احساس درد وبرق گرفتگی ناگهانی دارم که الان به ران درد منتشر شده. ام آر آی شدم دیسک خفیف، تنگی کانال جزئی با فیله های کمری ضعیف گزارش شد.
    سونوگرافی شکم ولگن وآزمایش هورمونی نیزمشکلی نداشت واین درد را ۹ ماه هست که دارم اول کم بود ولی اکنون زیاد ومداوم شده .ممنون میشم کمکم کنید

    پاسخ
    • دکتر میرمنصور موذن جمشیدی

      با سلام باید مورد معاینه قرار بگیرید. لطفا با شماره 09903168492 تماس بگیرید.

      پاسخ
  4. ملیحه محمدی

    با سلام
    دکتر فقط ازتون کمک میخوام چند سال از درد قسمت چپ لگن آرامش ندارم هر دکتری رفتم نتونستن درمانم کنند هر کدام یک چیزی گفتند دارو دادند ولی درد همچنان وجود دارد
    خواهش میکنم کمکم کنید من ساکن مشهد هستم چطور میتونم ببینمتون ،😭

    پاسخ
    • دکتر میرمنصور موذن جمشیدی

      با سلام. در حال حاضر در تهران و مشهد هستم. برای دریافت تایم مشاوره با شماره 09903168492 تماس بگیرید.

      پاسخ
  5. آسمان

    سلام و خسته نباشید
    در سالمندنی که آرتروز و پوکی استخوان شدید دارند آیا با تعویص مفصل زانو میتونه مشکلشون حل بشه؟
    ۸۳ ساله که پا به صورت پرانتزی شده
    سابقه فشار خون و دارو مصرف می کنند و رسوب کلسیم در رگ های قلبی هم دارند

    پاسخ
    • دکتر میرمنصور موذن جمشیدی

      با سلام باید مورد معاینه قرار بگیرید. لطفا با شماره 09903168492 تماس بگیرید.

      پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *