بسیاری از افراد فکر می کنند آرتروز تنها مربوط به دست و پا می باشد اما باید گفت انواع مختلفی از آرتروز مانند آرتروز زانو، آرتروز پا و آرتروز کمر و ستون فقرات وجود دارد. که آرتروز کمر و ستون فقرات یکی از مشکلات شایع در بین افراد مسن است که دارای علائمی می باشد. در این مقاله به این نوع آرتروز و علائم و جزئیات آن می پردازیم. با ما همراه باشید.
آرتروز کمر و ستون فقرات چیست؟
با افزایش سن و روند پیری طبیعی است که بخش هایی از بدن مانند مفاصل، رباط ها و دیسک های بین مهره ای دیگر مانند قبل کارآیی نداشته باشند و فرسوده شوند. آرتروز کمر اصطلاحا استئوآرتریت نامیده می شود و در مفصل های متصل کننده ی مهره ها ایجاد می شود.
علائم آرتروز کمر و ستون فقرات:
علائم این بیماری معمولا با گذشت زمان بدتر می شوند که ممکن است در هر جایی از ستون فقرات رخ دهند. اغلب کسانی که بر اثر آرتروز کمر به تنگی کانال نخاعی مبتلا می شوند با ایستادن دچار درد و تشدید علائم می شوند و با خم شدن به جلو درد آن ها تسکین می یابد. در صورت عدم درمان به موقع این عارضه ممکن است بیماری دیسک کمر به وجود بیاید. یکی از شایع ترین علائم این بیماری کمر درد می باشد. به طور کلی برخی از علائم آرتروز کمر عبارتند از:
- درد در قسمت گردن که به شانهها و بازوها منتقل می شود.
- درد در کمر که به باسن و پاها منتقل میشود.
- ضعف و بی حسی در دست و پا
- بی اختیاری در ادرار و یا مدفوع
علت و دلایل ایجاد بیماری آرتروز کمر و ستون فقرات چیست؟
علت ایجاد آرتروز در قسمت کمر و ستون فقرات در افراد متفاوت است و معمولا با افزایش سن و پیری این بیماری بیشتر خود را نشان می دهد. ولی در برخی از افراد جوان تر نیز ممکن است این بیماری دیده شود. از علت های این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش سن: این نوع آرتروز معمولابا افزایش سن و در سنین 45 سال به بعد ایجاد می شود..
جنسیت: احتمال ابتلا به آرتروز در میان خانم ها نسبت به آقایان تقریبا دو برابر می باشد..
آسیب دیدن: در برخی از افراد آرتروز ممکن است به دلایلی مانند آسیب ها و فشارهای وارده ناشی از تصادفات، ورزش و یا شغل ایجاد شود.
وراثت: اگر در خانواده شما افرادی مبتلا به آرتروز می باشند ممکن است احتمال ابتلا شما به این بیماری نیز وجود داشته باشد.
اضافه وزن: در افرادی که دارای اضافه وزن هستند به دلیل فشار به مفاصل احتمال بروز این بیماری بیشتر است.
چه زمانی برای کمر درد باید به متخصص مراجعه کنیم؟
اگر با درمان های معمول خانگی بهبود حاصل نشد، و در شرایط زیر باید به یک متخصص مراجعه شود:
- دردی که چند هفته است بهبود نیافته است.
- دردی که شدید است و با رعایت درمان نمی شود.
- دردی که به زانو و پاها می زدند.
- در صورت احساس بی حسی یا گزگز در پاها
- در صورتی که هر روز وزن کم می کنید.
کمر درد ممکن است به دلیل بیماری های ناشناخته باشد، لذا ضروری است که به متخصص در موارد زیر مراجعه شود.
- در صورت وجود بی اختیاری ادرار یا مدفوع
- در صورتی که تب بالایی دارید
- در صورتی که به دلیل زمین خوردن به کمر درد مبتلا شده اید.
چه کسانی بیشتر در معرض آرتروز کمر و ستون فقرات هستند؟
هر کسی ممکن است دچار آرتروز کمر و ستون فقرات شود و برای این بیماری سن خاصی وجود ندارد. اما در صورتی که هر یک از موارد زیر هستید، احتمال بیشتری وجود دارد که به آرتروز کمر و ستون فقرات دچار شوید.
- این عارضه در سنین بالاتر بیشتر مشاهده می گردد.
- کم تحرکی و وجود ماهیچه ها عضلات ضعیف کمری منجر
- وجود وزن بالا
- سرطان و آرتریت می تواند منجر به درد کمر شود.
- بلند کردن غیر اصولی اجسام از زمین
- افرادی که بیشتر در معرض استرس و اضطراب هستند.
- کشیدن سیگار به دلیل کاهش جریان خون به ستون فقرات خطر پوکی استخوان را افزایش دهد.
جلوگیری آرتروز کمر و ستون فقرات
برای جلوگیری از این عارضه ضروری است که اصول صحیح نشستن و بلند کردن اجسام را رعایت نمایید و لایف استایل صحیح را داشته باشید.
موارد زیر منجر به حفظ سلامت و قوی شدن کمر می گردد.
ورزش: رعایت اصول درست در هنگام ورزش و انجام ورزش های منظم هوازی منجر به افزایش قدرت کمر و ارتقا کیفیت عضلات می گردد. همچنین انجام تمرینات شکم و پشت به دلیل قوی نمودن ماهیچه های پشت در جلوگیری از بیماری ها نقش موثری دارد.
وزن متعادل: وزن بالا منجر به فشار به کمر و ایجاد آسیب در کمر می گردد. لذا مهم است که همیشه سعی کنیم که وزن خود را در حالت ایده آل حفظ کنیم.
عدم مصرف دخانیات: سیگار به دلیل کاهش خون رسانی، منجر به آسیب پذیری مهره ها می گردد.
عدم پیچ و تاب دادن به کمر: برخی حرکت ها منجر به آسیب مهره ها می گردد. لذا ضروری است که پیش از انجام حرکت های ورزشی از بی خطر بودن آنها اطمینان حاصل شود.
رعایت اصول درست ایستادن: در هنگام ایستادن قوز نکنید و خم نشوید. سعی کنید جوری بیاستید که از فشار بر روی کمر کاهش یابد.
رعایت اصول درست ایستادن: استفاده از صندلی مناسب و استاندارد که وضعیت کمر را در وضعیت ایده آل نگه می دارد از مواردی است که از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.نگه داشتن زانو ها و باسن در یک سطح می تواند خطر ابتلا به کمر در را کاهش دهد.
رعایت اصول صحیح بلند کردن اشیا: درست بلند کردن اشیا از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. در هنگام خم شدن برای بلند کردن اشیا سعی کنید کمر را صاف نگه دارید و بدون پیچش یا فشار به کمر اشیا را بلند کنید. ضروری است که بار را نزدیک به خود نگه دارید و سعی کنید فشار را به پاهای خود منتقل کنید.
استفاده از کفش مناسب: استفاده از کفشهای مخصوص، استفاده از پشتی یا مبلمان طراحی شده که حالت صحیح نشستن را ایجاد می کند می تواند از کمر درد و آسیب های کمر جلوگیری کند. همچنین استفاده از تشک های مناسب می تواند کمر درد را کاهش دهد. گاهی فقط با تغییر در عادات خواب و ایستادن می توان کمر درد را درمان نمود.
نحوه تشخیص آرتروز کمر و ستون فقرات
اگر دارای درد شدید در قسمت کمر هستید بهتر است به یک متخصص ارتوپد مراجعه کنید تا با معاینه شما بتواند علت درد را تشخیص دهد. پزشک در مرحله اول سوابق پزشکی شما را بررسی کرده و معاینه فیزیکی را انجام می دهد. سپس ممکن است برای تشخیص بیماری از برخی از روش ها و آزمایشات زیر استفاده کند:
- استفاده از اشعه ایکس
- انجام ام آر آی ستون فقرات
- CAT عکس برداری به کمک اشعه ایکس که به پزشک کمک می کند تا تصاویری با کیفیت از ستون فقرات را در اختیار داشته باشد.
- انجام میلوگرافی که پزشک از یک مایع رنگی که به ستون فقرات تزریق می شود استفاده می کند.
- اسکن از استخوان که طی آن ماده ای رادیواکتیو به شخص تزریق می شود که باعث نشان دادن استخوان از بین رفته و یا تشکیل شده می شود.
درمان آرتروز کمر و ستون فقرات
روش درمان این بیماری بستگی به علائم و شدت بیماری در فرد دارد که با توجه به آن ها پزشک بهترین روش درمانی را برای بیمار انتخاب می کند. درمان این بیماری معمولا با استراحت و روش های ساده شروع می شود و اگر این روش ها باعث بهبود بیمار نشود به تدریج روش های پیچیده تری برای آن ها در نظر گرفته می شود.
به طور کلی روش های درمانی این بیماری عبارتند از:
استراحت
در موارد شدید این بیماری ممکن است نیاز به استراحت بین 1 تا 3 روز باشد.
کاهش وزن
با کم کردن وزن و فشار بر روی مفاصل می توان علائم و درد این بیماری را کاهش داد.
مصرف دارو
ممکن است پزشک برای تسکین درد و علائم از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، مسکن و شل کننده های عضلانی استفاده کند.
فیزیوتراپی
در فیزیوتراپی به تقویت عضلات ستون فقرات و کمر پرداخته می شود. در فیزیوتراپی حرکات و ورزش های اصلاحی داده می شود تا به کاهش درد کمک کند.
ماساژ درمانی
با ماساژ درمانی می توان به اسپاسم، گرفتگی عضلات و کاهش درد کمک کرد.
اوزون تراپی
اوزون تراپی یکی از روش های موثر برای درمان این بیماری می باشد. تزریق اوزون از طریق عروق خونی و یا درون دیسکی و عضلانی باعث ایجاد استرس حاد، قابل تحمل می شود که باعث پاسخ نوع هرمتیک دستگاه بیولوژیکی تعامل کننده می شود.
استفاده از بریس
استفاده یک هفته ای از بریس ها می تواند به کاهش علائم ودرد این بیماری کمک کند. توجه داشته باشید که استفاده بلند مدت از این بریس ها می تواند نتیجه منفی داشته باشد و باعث ضعیف شدن عضلات ستون فقرات و افزایش درد شوند.
عمل جراحی
ایتدا پزشک سعی می کند تا با استفاده از روش های درمانی غیر جراحی این بیماری را درمان کند در مواردی که درمان های بالا در بیمار موفقیت آمیز نبوده و باعث تسکین درد نشود از روش جراحی استفاده می شود.
کلام آخر
به طور کلی بسیاری از موارد مانند سبک زندگی سالم و تعادل در وزن تاثیر به سزایی در پیشگیری از بیماری آرتروز کمر دارند. در صورت وجود درد شدید در قسمت کمر و ستون فقرات حتما به پزشک متخصص برای تشخیص و درمان بیماری خود مراجعه کنید.
0 دیدگاه