قبل از آنکه بخواهیم درباره آرتروز لگن صحبت کنیم، بهتر است درباره آرتروز صحبت کنیم و با آن به صورت مختصر و مقدماتی آشنا شویم.
آرتروز چیست؟
آرتروز یکی از شایعترین بیماریهای استخوانی که سالانه میلیونها نفر در سراسر دنیا را درگیر خود کرده است. با اینکه نژاد، جنسیت و سن در ایجاد بیماری آرتروز تاثیرگذار است اما در برخی از موارد این درد وقتی به سراغ بیمار می آید که شاید تمامی این فاکتورها را زیر سوال ببرد.
متاسفانه این بیماری در میان خانم ها بیشتر فراگیر است و هر چه سن بالاتر می رود، احتمال وقوعش نیز افرایش می یابد.
آرتروز باعث از بین رفتن غضروف مفصلی شده و به مرور زمان، غضروف مفصلی تحلیل می رود. به دنبال آن استخوانها به طور مستقیم با هم تماس پیدا می کنند که درد شدید را در بیمار به همراه دارد.
آرتروز لگن چیست؟
اگر بخواهیم شبیه سازی کنیم، مفصل لگن، مفصلی است که شامل یک توپ و یک کاسه میباشد که هر دوی آنها از استخوان ساخته شده که از غضروف پوشیده شده است. غضروف ها به مفصل اجازه میدهند تا صاف و بدون درد حرکت کنند. اگر غضروف های ناحیه ران، لگن یا باسن تحلیل برود با درد و خشکی در مفصل همراه می شود که حرکت آن نواحی را هر روز بد و بدتر می کند.
علائم تشخیص آرتروز لگن
خشکی در مفاصل حرکتی باسن و ران که در حین راه رفتن بروز پیدا می کند، از علامت های مهم این بیماری به شمار می آید.
صدادار شدن استخوان ها و مفاصل در حین حرکت و راه رفتن از دیگر راه های تشخیص آن توسط بیمار است.
درد مفاصل و ایجاد اشکال در حین انجام دادن کارهایی مانند جوراب پوشیدن، کفش پوشیدن و بالا رفتن از پله ها از دیگر راهها به شمار می آید.
کاهش دامنه حرکتی در مفاصل این ناحیه نیز جزو مواردی است که بسیار باید مدنظر قرار بگیرد.
علائم تشخیص بیماری توسط پزشک
برای شناخت بیماری و ارائه راههای موثر درمانی علاوه بر گرفتن اطلاعات از بیمار، پزشک متخصص باید راههای دیگری را نیز برای اطمینان یافتن از بیماری و مسیر درمانی آن انجام دهد. اولین قدم و بهترین روش برای شناخت این بیماری گرفتن عکس رادیولوژی از ناحیه دارای مشکل است، چرا که در عکسبرداری به خوبی وضعیت استخوانها نشان داده می شود و مشکلات پیش آمده در لگن، تحت بررسی قرار می گیرد. راه بعدی که پزشک برای تشخیص بیماری به کار می بندد، انجام سی تی اسکن است. چراکه در این روش اگر مفصل، شکل غیرمعمول به خود گرفته باشد، سی تی اسکن، راهی عمیق و بسیار موثر برای تشخیص بیماری به شمار می آید.
انجام ام آر آی برای تشخیص تخصصی تر نیز بسیار موثر است، چرا که این روش فعل و انفعالاتی که بروی ماهیچه و تاندون های ناحیه لگن اتفاق افتاده است را به طور کامل نشان می دهد. این راه به ویژه برای تشخیص در مورد بیمارانی که در وضعیت دردناکی به سر می برند، بسیار الزامی می باشد. این راهی که برای تشخیص بیماری در ادامه نام می برم، اغلب باعث تعجب بسیاری از بیماران می شود. اما اگر بیمار در پی آرتروز لگن، به عفونت یا رماتیسم مفصلی دچار شده باشد، آزمایش خون راهی برای تشخیص عفونت و چگونگی پیشرفت این بیماری به حساب می آید.
درمان آتروز لگن
براساس شدت درد و بیماری توسط متخصص ارتوپدی درمان تشخیص داده می شود و در هر بیمار متفاوت می باشد.
نوع خفیف
اگر آرتروز لگن، دردهای خفیف را داشته باشد و محدودیت حرکتی زیادی برای بیمار نداشته باشد، پزشک، دارویی از خانواده استامینوفن ها یا بروفن ها تجویز میکند تا علاوه بر کاهش درد و تورم، حرکت را برای بیمار آسانتر کند.
مواد غذایی که بیمار مصرف می کند، می تواند در کاهش و یا افزایش آرتروز تاثیرگذار باشد، بنابراین پزشک شما میتواند با دادن رژیم های غذایی با در نظر گرفتن شدت بیماری، سن، جنسیت و شرایط دیگر در درمان این بیماری به شما کمک کند.
یکی دیگر از مهمترین راهها برای اینکه به جنگ این بیماری رفت؛ انجام ورزش های تخصصی زیر نظر متخصص طب فیزیکی و توانبخشی است. از قدیم گفته اند، آب شفادهنده است. بنابراین ورزش های آبی در بیماران آرتروز لگن از ارزش بسیار بالایی برخوردار است.
انجام ورزش های کششی و تقویتی در طولانی مدت می تواند بسیار به بیماران آرتروز لگن کمک کند. اگر این حرکات کششی در آب انجام شود که چه بهتر!
فیزیوتراپی نیز برکاهش درد و افزایش تحمل بیمار جهت انجام حرکاتهای روتین بسیار تاثیرگذار است.
همانطور که ورزش در کاهش عوارض آرتروز لگن بسیار اهمیت دارد، انتخاب ورزش مناسب نیز بسیار مهم است، به طور مثال ورزشهایی مانند دو یا تنیس می تواند افزایش شدت بیماری را به دنبال داشته باشد.
تزریق کورتون نیز از راههای کاهش درد آرتروز لگن در مفصل های ران و لگن و باسن به شمار می آید که به مرور زمان، توانایی چرخش مفصل لگن را بهتر و بهتر می کند.
وسایل کمکی
در برخی از موارد که درد و خشکی در مفصل لگن، راه رفتن را برای بیمار بسیار دشوار و حتی غیرممکن ساخته است، میتوانند با مشورت پزشک خود از وسیلهای استفاده کنند که وزن شان را از روی مفصل لگن کم کرده و به بیمار کمک میکند، در انجام حرکات خود راحتی بیشتری داشته باشد. البته که انتخاب درست و استفاده از وسایلی نظیر چوب دستی زیر بغل، عصا یا واکر مناسب زیر نظر پزشک مربوطه باید انجام شود.
نوع پیشرفته
اگر تمامی راه حل های فوق در بیماران مثمرثمر نبود و یا زمانی در مورد بیماری خود، آگاهی پیدا کرده بودند که به آرتروز پیشرفته مفصل لگن دچار شده بودند، بهترین راه پیشنهادی، جراحی و تعویض این مفصل می باشد. این جراحی اگر به دست متخصص ماهری سپرده شود نتایج خوبی به همراه دارد و میزان رضایتمندی بالایی در بیماران به دنبال دارد.
اگر عمل تعویض مفصل لگن بر روی بیمار انجام شود اولین توصیه ای که پزشک معالج اغلب اوقات به وی می کند، این است که در شش هفته اول استراحت کرده و به خود فشار زیادی وارد نکند. همچنین بعد از مشاوره با فیزیوتراپیست تمرینات کمکی برای شروع حرکت بعد از گذراندن دوران نقاهت توصیه می شود.
در مورد درمان شکستگی لگن بیشتر بدانید.
کلام آخر
اگر به آرتروز لگن دچار هستید همین امروز به دکتر مون جمشیدی در تهران به منظور تسکین درد و بهبود علائم این بیماری مراجعه کنید. ایشان بهترین متخصص ارتوپد در تهران هستند.
سوالات متداول
0 دیدگاه