دكتر سيد مير منصور موذن جمشیدی » بیماری ها » همه چیز درباره آرتروز زانو
مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه

همه چیز درباره آرتروز زانو

به طور کلی بیماری آرتروز زانو یک بیماری تخریبی در مفصل زانو است که اغلب بر اثر عوامل مختلف به وجود می آید. اغلب می توان گفت که آرتروز زانو همواره با درد شدید همراه است و ممکن است که فرد در هنگام انجام برخی فعالیت دچار برخی مشکلات شود که این مسئله تاثیر بسیاری بر کیفیت زندگی فرد دارد. همچنین آرتروز زانو با علائمی همراه است و برخی عوامل زمینه ساز باعث بروز این بیماری در مفصل زانو می شوند. ما در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی را در خصوص آرتروز زانو، عوامل زمینه ساز بروز آرتروز و علائم آن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.

همه چیز درباره آرتروز زانو

آرتریت نتیجه التهاب یا سابیدگی در یک یا چند مفصل بیمار می باشد. این التهاب می تواند باعث درد، تورم و سفتی در مفاصل مختلف بدن شود و حتی می تواند افراد را به تعویض مفاصل سوق دهد. از آنجایی که آرتریت در انجام فعالیت روزانه فرد اختلال ایجاد می کند،  درمان به موقع آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. آرتروز به ویژه در زانو شایع تر از سایر نقاطی بدن است. این عارضه بسته به شدت درد، می‌تواند در فعالیت‌هایی که افراد از آن لذت می‌برند تداخل ایجاد نماید و فرد را از ادامه یک زندگی فعال باز دارد.

در مورد مراقبت های بعد از جراحی دیسک کمر بیشتر بدانید.

آرتروز زانو

آناتومی مفصل زانو

به طور کلی مفصل زانو از استخوان فمور یا همان استخوان ران و استخوان تیبیا یا همان استخوان ساق پا تشکیل شده است و در نقطه اتصال این دو استخوان، کشکک زانو در قسمت مرکزی مفصل زانو وجود دارد. همچنین این مفصل دارای غضروف هایی است که این غضروف ها در بین استخوان های مفصل زانو قرار دارند و در بین این غضروف ها مایع ای ژل مانند وجود دارد که موجب لغزش راحت تر استخوان ها بر روی یکدیگر می شود و همچنین از سایش استخوان ها بر روی یکدیگر و تخریب استخوان ها جلوگیری می کند. مفصل زانو دارای تعدادی رباط و تاندون نیز است که وظیفه تاندون ها نگهداری عضلات اطراف استخوان های مفصل زانو است و رباط ها در مفصل زانو موجب نگهداری استخوان ها به طور ثابت در کنار یکدیگر می شوند. در حقیقت بروز مشکل در هر کدام از قسمت های گفته شده در آناتومی مفصل زانو موجب بروز مشکلاتی برای فرد می شود و در برخی موارد حتی ممکن است فرد در هنگام انجام برخی فعالیت ها دچار دشواری شود. در صورت مشکل در این بخش باید با جراح تعویض مفصل زانو مشورت شود.

آرتروز زانو چیست؟

به طور کلی آرتروز زانو در اصطلاح پزشکی با نام استئوآریت شناخته می شود. همانطور که در مقاله بالا گفته شد  آرتروز زانو یکی از شایع ترین بیماری های  تخریبی در مفصل زانو است که موجب تخریب مفصل زانو شده و همواره با درد و مشکلاتی گوناگون همراه است. همچنین نیز یکی دلایل شایع در بروز آرتروز زانو افزایش سن به شمار می رود؛ زیرا که افزایش سن موجب فرسودگی استخوان ها و غضروف ها می شود و به همین سبب نیز استخوان های مفصل زانو بیشتر در معرض فرسایش قرار می گیرند. در واقع آرتروز زانو به عنوان یک بیماری پیش رونده به شمار می رود و ممکن است که گسترش پیدا کند و مشکلات بسیاری را برای فرد ایجاد م کند و همچنین بر اثر گسترش بیماری درد ناشی از آرتروز زانو نیز تشدید می شود.

در مورد درمان زانوی دونده بیشتر بدانید.

همچنین لازم است بدانید که بیماری آرتروز در ممکن است در تمامی مفاصل رخ دهد اما شایع ترین آن آتروز مفصل زانو است. می توانید بیشتر در مورد بیماری آرتریت روماتوئید بدانید. در حقیقت آرتروز زانو موجب التهاب در یک یا چند مفصل می شود و اغلب باعث فرسایش استخوان ها و مفصل زانو می شود که این مسئله در اثر از بین رفتن تدریجی غضروف های مفصل زانو به وجو می آید. از بین رفتن غضروف ها در بین استخوان ها موجب سایش آنها بر روی یکدیگر می شود و این سایش استخوان ها با همواره با درد بسیاری همراه است. در اثر سایش استخوان ها بر روی یکدیگر، فضای بین استخوان ها کاهش پیدا می کند و در نتیجه باعث به وجود آمدن زائده های استخوانی می شود.

عوامل زمینه ساز در به وجود آمدن آرتروز زانو

برخی از عوامل در بروز آرتروز زانو بسیار موثر هستند و می توان گفت که زمینه ساز بروز این بیماری به شمار می روند.

برخی عوامل زمینه ساز در بروز آرتروز زانو عبارتند از:

  • افزایش سن
  • عوامل ارثی و ژنتیکی
  • فشار آوردن بیش از حد به زانو در اثر انجام برخی فعالیت ها
  • شکستگی اندام های تحتانی
  • اضافه وزن
  • ضربه های شدید به مفصل زانو
  • پارگی رباط مفصل زانو
  • پارگی منیسیک زانو
همه چیز درباره آرتروز زانو

در مورد زانوی پرانتزی و ضربدری بیشتر بدانید.

آرتروز زانو چه مراحلی دارد؟

چهار مرحله مختلف آرتریت زانو میزان پیشرفت درد در مفصل را نشان می دهد:

     مرحله 1: مرحله پیشروی بسیار کم آرتروز با درد کم یا بدون درد در اوایل ایجاد ساییدگی و پارگی

     مرحله 2: مرحله خفیف با حداقل درد و سفتی در حال رشد.

     مرحله 3: مرحله متوسط با افزایش درد. غضروف قبلاً وارد یک حالت خراب شده است.

     مرحله 4: مرحله شدید با بیشترین درد. طیف وسیعی از علائم، حرکت را دشوار می کند.

اگر علائم آرتریت را در زانوی خود می بینید، برای تشخیص و طرح درمان، با یک ارتوپد مشورت نمایید.

عوامل خطر آرتریت زانو چیست؟

طیف گسترده ای از عوامل خطر که احتمال ابتلا به آرتریت زانو را افزایش دهد شامل موارد زیر باشد:

  • در بزرگسالان بالای 50 سال شایع تر است.
  • اضافه وزن
  • جنسیت، زنان مسن‌تر بیشتر از مردان همسن، آرتروز زانو را تجربه می‌کنند.
  • استرس بیش از حد
  • مسائل ارثی، مانند ناهنجاری های استخوانی یا شلی مفاصل
  • اختلالات خود ایمنی

علائم آرتروز زانو

همچنین بیماری آرتروز زانو مانند اغلب بیماری ها با علائم و نشانه هایی همراه است و ممکن است افرادی که دارای آرتروز زانو هستند در هنگام انجام برخی فعالیت که این علائم را مشاهده کنند.در صورت وجود این علائم ضروری است که به متخصص ارتوپد مراجعه شود.

برخی از علائم آرتروز زانو شامل موارد زیر است:

درد

افرادی که مبتلا به آرتروز زانو هستند اغلب در هنگام راه رفتن، بالا رفتن از پله و یا حرکت دادن زانو درد شدیدی را متحمل می شوند که این درد اغلب با استراحت مقداری کاهش پیدا می کند.

خشکی زانو

یکی از علائم آرتروز زانو، خشکی زانو است که اغلب پس از مدتی حرکت ندادن زانو و استراحت افراد دچار خشکی زانو می شوند.

صدا دادن مفصل زانو

همچنین صدا دادن مفصل زانو یکی از علائم مشهود در بیماری آرتروز زانو است که افراد در هنگام حرکت دادن زانوی خود صدای تق تق از درون مفصل زانو خود احساس کرده و می شنوند.

در مورد درمان پا چنبری یا کلاب فود بیشتر بدانید.

بزرگ شدن مفصل زانو

همانطور که گفته شد فرسایش بیش از حد استخوان ها بر اثر آرتروز زانو موجب کاهش فضای استخوان ها می شود و در نتیجه زائده های استخوانی بسیاری به وجود می آیند که تجمع زائده های استخوانی در مفصل زانو، موجب افزایش حجم و بزرگ شدن مفصل زانو می شود.

تورم مفصل زانو

تورم مفصل زانو نیز یکی دیگر از علائم آرتروز زانو است که اغلب بر اثر تجمع مایع مفصلی اضافی در مفصل زانو به وجود می آید. در مورد درمان پارگی مینیسک زانو بیشتر بدانید.

علائم آرتروز زانو

نحوه تشخیص آرتروز در زانو

برای تشخیص آرتریت زانو، متخصص ارتوپد شما اقدام به معاینه فیزیکی و بررسی عکس های تصویربرداری می نماید. یک معاینه فیزیکی اغلب شامل موارد زیر است:

  • سوالاتی در مورد میزان درد، تورم و حساسیت.
  • تست حرکتی برای ارزیابی درد، دامنه حرکت و ثبات.
  • تست هایی برای بررسی وضعیت راه رفتن و مفاصل

تصویر اشعه ایکس محل استخوان‌ها را نشان می‌دهد و می‌تواند خارهای استخوانی رایج در آرتروز زانو را به خوبی آشکار کند یا شکاف بین استخوان‌ها را که نشانه‌ای از کاهش غضروف است را به خوبی قابل تشخیص نماید. اسکن رزونانس مغناطیسی (MRI) اطلاعاتی در مورد سلامت بافت نرم مانند غضروف و رباط ها ارائه می دهد. در مورد آرتروز زانو، یک پزشک ممکن است آزمایش خون را برای تشخیص شرایطی مانند آرتریت روماتوئید انجام دهد.

درمان آرتروز زانو

درمان آرتریت زانو معمولاً با یک رویکرد غیرجراحی برای به حداقل رساندن درد شروع می شود. در مراحل اولیه، بیماران می توانند فعالیت هایی را که درد را تشدید می کنند، کاهش دهند. ورزشکاران ممکن است نیاز به کاهش فشار روی مفصل زانو با محدود کردن فعالیت‌هایی داشته باشند.

سایر روش های غیر جراحی برای درمان آرتریت زانو عبارتند از:

  • فیزیوتراپی برای تقویت عضلات و افزایش دامنه حرکتی زانو
  • تجهیزاتی برای کاهش فشار روی زانو، مانند کفش‌های باکیفیت، دستگاه کمکی راه رفتن، یا بریس
  • چندین نوع دارو برای درمان درد و التهاب

درمان آرتریت زانو با جراحی

در مورد درمان نقطه ماشه ای بیشتر بدانید.

جراحی معمولاً برای موارد شدید که درد زانو ناتوان کننده می شود اختصاص دارد. یک روش جراحی آرتروسکوپی می تواند با ترمیم غضروف به بهبود آرتروز زانو کمک کند. جراحی می تواند بخش آسیب دیده غضروف را حذف کند. جراحان همچنین ممکن است از بافت غضروفی از نقاط دیگر بدن برای ترمیم منیسک یا غضروف مفصلی استفاده کنند. سایر جراحی ها می توانند استخوان ها را تغییر شکل دهند تا فشار مفصل کاهش یابد یا به برداشتن و جایگزینی قسمت های آسیب دیده زانو اقدام کنند.

چگونه از آرتروز در زانو جلوگیری کنیم

داشتن یک سبک زندگی سالم و وارد نکردن فشار بیش از حد بر روی زانو تنها راه کمک به محدود کردن احتمال ابتلا به آرتریت زانو است. بسیاری از علل اصلی آرتریت زانو، از جمله سن، ژن ها و آسیب ها، غیرقابل پیشگیری هستند.

هزینه تعویض مفصل زانو

هزینه تعویض مفصل زانو بسته به حاد بودن مشکل، درمان پیشنهادی و تخصص پزشک متفاوت می باشد. به منظور اطلاع دقیق از هزینه ها ضروری است به متخصص مراجعه نمایید.

در مورد درمان بیماری استخوان پاژه بیشتر بدانید.

کلام آخر

آرترز یک بیماری و عارضه شایع می باشد. این عارضه بسیار آزار دهنده است و هیچ درمانی برای آن وجود ندارد، اما راه های زیادی وجود دارد که می توانید علائم بیماری را تسکین دهد و از بدتر شدن آنها جلوگیری کنید.

دکتر سید منصور موذن جمشیدی

دکتر سید میر منصور موذن جمشیدی

دکتر میرمنصور موذن جمشیدی در سال ۱۳۷۸ در رشته پزشکی دانشگاه شیراز پذیرفته شدند. ایشان همچنین در سال ۱۳۸۷ با رتبه ۲۲ در رشته جراحی ارتوپدی دانشگاه تهران وارد دوره تخصص شدند. دکتر موذن جمشیدی در سال ۹۷ تنها پذیرفته فوق تخصصی جراحی لگن و ران و تعویض مفصل در دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند. شایان ذکر است که در ایران سالی یک پذیرفته برای تحصیل در این رشته مجاز می باشد. ایشان عضو انجمن جراحان لگن ایران، عضو انجمن جراحان لگن اروپا و دارای برد جراحی لگن ایران در دو سال پیاپی هستند.
برچسب ها:

مقالات مرتبط

درمان آرتروز دست

درمان آرتروز دست

درمان آرتروز دست امروزه با روش های جدید مقدور می باشد. تقریباً از هر پنج نفر در دنیا یک نفر از نوعی آرتریت رنج می‌برد که استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید شایع‌ترین آنها هستند. آرتریت می تواند هر ناحیه...

درمان دیسک کمر

درمان دیسک کمر

درمان دیسک کمر، از جمله مواردی است که افراد با بالا رفتن سن اغلب به دلیل مشکلات ایجاد شده درستون فقرات می توانند از آن استفاده کنند. دیسک کمریکی از این عارضه ها است که بر اثر افزایش سن رخ می دهد....

عوارض تعویض مفصل شانه

عوارض تعویض مفصل شانه

عوارض تعویض مفصل شانه یکی از نگرانی های بسیاری از بیماران کاندیدای این جراحی است. جراحی تعویض مفصل شانه مانند بسیاری از جراحی‌ها، ممکن است با عوارضی همراه باشد. عوارض جراحی تعویض مفصل شانه شامل...

آرتروسکوپی شانه

آرتروسکوپی شانه

آرتروسکوپی شانه یک روش جراحی موثر است که تحت بیهوشی عمومی و از طریق دو یا سه برش کوچک در قسمت بالای شانه انجام می شود. در این روش یک تلسکوپ کوچک (آرتروسکوپ) در این برش ها قرار داده می شود و می توان...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *